Válogatott

Király Gábor: Andorrában a hozzáállás okozott csalódást

A tapasztalt kapus szerint nemcsak beöltözni kell magyar válogatott játékosnak.

A Király Gábor fémjelezte magyar válogatott egy évvel ezelőtt örökké emlékezetes perceket szerzett a szurkolóknak azzal, ahogyan az Európa-bajnokságon szerepelt.

A Haladás kiváló kapusa a franciaországi tornáról és a közelmúltbeli, Andorra elleni kudarcról is nyilatkozott aMagyar Nemzetnek.

– Szerintem az Európa-bajnokságon nyújtott csapatteljesítményünk óriási volt, egyénileg is mindenki hozzátette a magáét, és azt gondolom, az emberek is így élték meg. Ne felejtsük: sikeres mérkőzéseink után óvónőktől nyugdíjas hölgyekig, akik nem is foglalkoztak a focival, mindannyian milyen boldogok lettek, mert a környezetük az volt ‒ mondta Király. ‒ Örülök neki, hogy mi tudtunk alapot adni ennek a hangulatnak. Ezek a pillanatok beleivódnak az emberbe, olyan alkalom volt, amire szívesen emlékszem vissza. Hiába mondtam mindig, hogy a múlttal nem foglalkozom, ez olyan élmény, amire azt gondolom, mindenki büszke lehet.

Természetesen az elmúlt egy évben számos közönségtalálkozón vett részt a 41 éves játékos, akinek néha furcsa kérdésekkel is szembesülnie kell.

‒ A múlt héten például Répcelakon voltam egy iskolai diáknapon, ott azt kérdezték, hogy nem tartottam-e Cristiano Ronaldo lövéseitől vagy általánosságban az ellenfelektől. De jött már olyan kérdés is, hogy miért hagytam ott Magyarországot, aztán rá kellett jönnöm, hogy a válogatott búcsúra utalt egy gyerek. Sokan mindent szeretnének tudni, s ami elmondható, azt nem szoktam titokban tartani.

Az Európa-bajnokság ideje alatt volt egy nap, amikor a fél ország szürke mackónadrágban ment munkába, iskolába.

– Óriási volt, hogy az emberek ezzel ünnepeltek. Külön öröm számomra, hogy így bohóckodtak és szereztek egymásnak örömet. Azt gondolom, ezzel Magyarország és a sport saját magát ünnepelte. Rengeteg kép készült tűzoltókról, professzorokról, cégvezetőkről, akik szürke nadrágban voltak, jó érzés volt, de menni kell tovább. Ezekért a pillanatokért dolgozom, ám semmivel sem szabad megelégedni. Aki az Európa-bajnokságot átélte, az eltette magának, senki nem fogja elfelejteni, hogy annak idején hogyan szurkolt az ország, ezt a pici gyerekek nyugdíjas korukban is mesélni fogják az unokáknak. Én akkor is mondtam, hogy ezzel nem ért véget semmi, egy nagyon szép állomás volt, de tovább kell épülni a csapatnak.

Király leszögezte, az andorrai mérkőzésen nem csak a hibák jelentették a problémát, a hozzáállás okozott csalódást.

‒ Szerintem ezen kell változtatni. Nemcsak beöltözni kell magyar válogatott játékosnak, hanem a szívedet is ki kell tenni a pályára. Szó szerint, mert nem egy klubot képviselsz, hanem egy nemzetet.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik