Válogatott

Kirúgták a gyengén szereplő Dél-Korea világhírű edzőjét

Egy pontra az üzbégek, oda lehet az automatikus kijutás.

Óriási meglepetésre kisebb bajba került a dél-koreai válogatott a 2018-as oroszországi világbajnokság selejtezőiben. A “tigrisek” már eddig sem szerepeltek valami fényesen, de úgy tűnt, az Irán mögött szintén automatikus kvalifikációt érő második helyezéssel nem lesz gond.

Csakhogy a június vb-selejtezőkön – egészen pontosan kedden – Dél-Korea meglepetésre alulmaradt a csoport sereghajtója, Katar ellen, így nem tudott biztonságos távolságba kerülni az egyébként szintén veszítő Üzbegisztántól.

Mindennek tetejébe két kőkemény összecsapás vár még Dél-Koreára: előbb a már kijutott Iránt fogadják, majd az utolsó fordulóban Üzbegisztánba látogatnak, miközben utóbbiaknak először még Kínában van jelenésük.

Lőtávolon belül van még a 13 pontos Dél-Korea és a 12 pontos Üzbegisztán mögött a 9 pontos Szíria is, amely Katart fogadja a 9. fordulóban és az eredmények szerencsés alakulása esetén az utolsó, iráni fellépésükre minimum pótselejtezős reményekkel utazhatnak.

A csoport első két helyezése automatikus kijutást ér, a harmadik pedig előbb a másik ázsiai selejtezőcsoport harmadikjával (Japán, Szaúd-Arábia vagy Ausztrália) játszik, majd a közép- és észak-amerikai zóna (CONCACAF) negyedik helyezettjével.

Ennek fényében nem túl meglepő, hogy a stabil vb-szereplő Dél-Korea most megvált szövetségi kapitányától, a játékosként legendás Uli Stielikétől.

A 62 éves szakember 2014 óta irányította a nemzeti csapatot (ez a valaha volt leghosszabb egybefüggő időszak a dél-koerai válogatott szövetségi kapitányai közül!) és egyúttal a teljes vezetőség benyújtotta lemondását – ezt az eddigi elnök, Li Jong-szu jelentette be.

Érdekesség, hogy 1979 óta Stielikéé volt a legjobb mérleg a dél-koerai válogatott élén, miután 38 meccséből 25-öt megnyert, 5-ön döntetlenezett és csak 8-szor kapott ki. 2015-ben a válogatott Ázsiai Kupa-döntőt vívott (amelyet elveszített Ausztrália ellen), később pedig megnyerte a Kelet-ázsiai Kupát.

Stielike játékosként 1980-ban az NSZK-val megnyerte az Európa-bajnokságot, 42-szeres válogatott és 1977 és 1985 között játszott a Real Madridnál. Visszavonulása után irányította többek között Svájcot, Elefántcsontpartot és a Siont, de dolgozott a német válogatott mellett is.

Olvasói sztorik