Válogatott

Négy év után, hatvanezer néző előtt játszott újra otthon Irak

Ötezer ember biztosított, a szurkolók pedig kitakarítottak a meccs után.

Az iraki gazdasági és politikai konfliktusok, háborúk miatt immáron négy esztendeje, 2013 óta nem játszhatott hazai pályán az egyébiránt nem is túl sikertelen iraki válogatott.

“Mezopotámia oroszlánjai” 2007-ben Ázsia Kupát nyertek és a 2014-es vb selejtezői után az oroszországi torna kvalifikációja során is a legjobb tízben vannak (bár kijutni nem fognak).

A mindenek fölött álló küzdőszellem és a szurkolók kiéhezettsége eredményezte azt, hogy a FIFA 180 fokos irányváltása után (néhány hónappal ezelőtt még mereven elzárkóztak attól, hogy a háború sújtotta országban ismét válogatott meccset rendezhessenek) az első felkészülési találkozón nem kevesebb mint 60 ezer ember tegye tiszteletét.

A június elsején, Baszrában (Erbillel és Kalabarával együtt ez a három helyszín kapott jogosultságot a FIFÁ-tól arra, hogy nemzetközi találkozót rendezhessenek) játszott találkozón Jordánia volt a vendég és a hazaiak a drukkerek legnagyobb örömére 1-0-ra győztek.

A Ramadán idején rendezett találkozót nem kevesebb mint ötezer ember biztosította (és tiszteletét tette a jordán herceg és az iraki miniszterelnök is), semmilyen rendzavarás nem volt, sőt a szurkolók a lefújást követően még egy ideig a stadionban maradtak és kitakarították azt maguk után.

Az iraqfootball.me beszámolójában leszögezi: a találkozó egy üzenet volt az Iszlám Államnak, hogy Irakot és az embereket semmi nem választhatja szét, főleg, ha futballról van szó.

A FIFA egyébként egyelőre csak három hónapos próbaidőt adott az iraki szövetségnek arra, hogy bebizonyítsa: képes problémamentesen nemzetközi találkozókat szervezni.

Olvasói sztorik