Válogatott

Erős csapattal jönnek az oroszok

Többen is kidőltek, de így is sztárok érkeznek hétfőn a Groupama Arénába.

A június 17-én kezdődő, számukra hazai rendezésű Konföderációs Kupára készül a hétfőn este, 20.30-tól a Groupama Arénában pályára lépő orosz válogatott. Az egykori kiváló kapus, Sztanyiszlav Csercseszov által irányított gárda a elmúlt bő egy hetet Ausztriában, a tiroli Neustiftban töltötte. A bő keretből többen is kidőltek, így Artyom Dzjuba, Alan Dzagojev, valamint a korábbi brazil válogatott, a honosított Mário Fernandes (Dzjubáról már lehet tudni, hogy a Konföderációs Kupára sem épül fel), ezzel együtt egy igen erős együttes érkezik Budapestre – adta hírül az mlsz.hu

Az orosz válogatott jelenleg hatvanharmadik a FIFA világranglistáján, de ez senkit se tévesszen meg. A 2018-as világbajnokság rendezőjeként a tavalyi Eb óta nem játszott tétmérkőzéseket, emiatt szorult „történelmi” mélységbe. 2015 végén még a huszonnegyedik helyen tanyázott. Csercseszov a rosszul sikerült Európa-bajnokság után vette át a csapatot a még Franciaországban lemondott Leonyid Szluckijtól. Az elődje szűk egyéves működése lezárt egy korszakot. Előtte, közel egy évtizeden át, az orosz szövetség külföldi szövetségi kapitányra bízta a válogatottat, Guus Hiddink, Dick Advocaat és Fabio Capello közül az első és az utolsó a magyarok ellen is meccselt a szbornajával. Mind a hárman ötven százalék feletti teljesítményt értek el a csapattal, ez korábban csak a sikeredzőként emlegetett Pavel Szadirinnek és Oleg Romancevnek sikerült, utánuk meg még senkinek. Az „utánuk” egyelőre Szluckijt és Csercseszovot jelenti. A Szpartak korábbi kapusa új csapatot épít a világbajnokságra, s bár vannak rutinos játékosai, kétségtelenül egy generációváltás kellős közepén jár. A régi menők közül a legutóbb Budapesten gólt szerző Szegej Ignasevics és Alekszandr Kerzsakov sincsen már, s idén még Vaszilij Berezuckij sem játszott a válogatottban.

A jelenlegi keret ászai közé (nem számolva Dzagojevet és Dzjubát) elsősorban Igor Akinfejev, Gyenyisz Glusakov és Jurij Zsirkov tartozik. Akinfejev, aki az elmúlt napokban ugyancsak könnyebb sérüléssel bajlódott, még mindig csak 31 éves, de már 96-szoros válogatott. 2004 áprilisában, alig túl a 18. születésnapján, a norvégok ellen védett először a Szbornajában. 1991 óta a CSZKA tagja, soha nem védett más klubban. Hatszoros bajnok, hatszoros kupagyőztes és hatszoros orosz szuperkupa-győztes, az UEFA-kupa nyertese. A válogatottal Eb-elődöntős volt 2008-ban.

Glusakov 2011. március 29-én, Katar ellen mutatkozott be a válogatottban, a félszázadik mérkőzése előtt áll a szbornajában. A CSZKA futballiskolájában kezdett játszani, azonos családnevű nagybátyja, Valerij vitte le oda. (Aki egyébként szovjet és finn bajnok is volt.) Gyenyisz az egykori katonacsapatból a Nyikába, majd onnan a Lokomotivba igazolt, utóbbi tagja volt 2013-ig, igaz, a vasutasok kétszer kölcsönadták, egyszer a SZKA Rosztovnak, egyszer pedig a Zvezda Irkutszknak. 2013 óta a Szpartak Moszkva futballistája. A mostani keret leghíresebb játékosa Jurij Zsirkov, aki 33 évesen éppen a Zenit tagja. Szülővárosából, Tambovból a CSZKA Moszkvába került (2004–2009), majd két nem túl sikeres évet a londoni Chelsea-ben töltött. 2011-től az Anzsi Mahacskala, majd 2013-tól a Dinamo Moszkva játékosa volt, s mint ilyen, Dzsudzsák Balázs klubtársa is egyben. Tavaly óta a szentpétervári Zenit középpályása. UEFA-kupa-győztes, az egyetlen orosz, aki egy idényen belül a bajnokságot és az FA-kupát is megnyerve duplázott Angliában.

Neki is, akárcsak Dzsudzsák Balázsnak, volt klubedzője Sztanyiszlav Csercseszov a Dinamónál. Az orosz kapitány még egy magyar játékost „dirigált” a klubfutballban: a varsói Legiánál töltött időszakában Nikolics Nemanja is a játékosa volt. Együtt nyerték meg a 2015–2016-os lengyel bajnokságot és kupát. Az oszét származású kapitány hét mérkőzésen irányította eddig a szbornaját, két győzelem mellett három döntetlen és három vereség a mérlege. A tekintélyes moszkvai sportnapilap, a Szpot Ekszpressz szerint a legvalószínűbb budapesti kezdőtizenegy az alábbi: Akinfejev – Dzsikija, Vaszin, Kudrjasov – Taraszov – Szamedov, Jerohin, Gazinszkij, Zsirkov – Poloz, Szmolov. A lap ugyanakkor az optimális tizenegynek az Akinfejev – Dzsikija, Vaszin, Kudrjasov – Szamedov Zsirkov – Glusakov, Jerohin, Gazinszkij – Poloz, Dzjuba összetételű gárdát tartja, amelyből kiesett Artyom Dzjuba.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik