Válogatott

Storck nem tapasztalt jelentős minőségi változást az NB I-ben

A szövetségi kapitány a magyar bajnokság problémáiról, valamint az oroszok és az andorraiak elleni találkozóról is beszélt.

A magyar válogatott hétfőn kezdte meg a felkészülést az Oroszország elleni barátságos és az Andorra elleni vb-selejtező mérkőzésre. Bernd Storck szövetségi kapitány rengeteg segítséget kapott a hazai kluboktól az utóbbi időben, ezt viszonozva döntött úgy, hogy a nemzetközi kupaindulást kivívó klubok minél sikeresebb nemzetközi szereplése érdekében csak azokat a játékosokat hívja be, akiknek beválogatásáról a klubedzőkkel történt egyeztetései során megállapodott. A német szakember hétfőn Telkiben beszélt a következő napok eseményeiről és a két mérkőzésről.

– Koncentráltan készülünk a két meccsre, az oroszok ellen teszt lesz, a jövő játékosai is szerepelni fognak. Andorrára készülünk, a kezdőben azok a játékosok kapnak helyet, akik a vb-selejtezőn is pályára lépnek, csereként pedig a fiataloknak jut szó. Oroszország hasonló, mint Andorra, remekül és sokan védekeznek, nehéz őket feltörni, de mi akarjuk irányítani a találkozót. Örülök, hogy az orosz válogatottban sok olyan focista van, akik rengeteg nemzetközi rutinnal rendelkeznek, jó lesz ellenük játszani – mondta Storck, aki személyesen tekintette meg hétvégén a Budapest Honvéd – Videoton bajnoki döntőt, erről is szót ejtett. – Nagyon izgalmas volt a döntőn részt venni, nagy tétje volt, emiatt sokszor a játék nem volt folyamatos, nem lehetett kockáztatni. A Honvéd bajnoki címe és az egész szezonban nyújtott teljesítménye számomra meglepő volt, Marco Rossi vezetőedző is nagyszerű teljesítményt nyújtott, sok fiatalt is bevont. A szezon elején voltak nehézségeik, de aztán egy remek csapat alakult ki, gratulálok nekik.

Storck aztán hozzátette, a jelenlegi keret egy távlati keret, fontos a jövőre nézve, olyan kiváló fiatalok vannak itt, mint az U17-ből Szoboszlai Dominik, de az U21 tehetséges focistái is képviseltetik magukat.

– Beszéltem már velük, bízunk bennük, lehetőségük lesz bemutatni, hogy jók. Azt mondtam nekik, hogy játszanak szemtelenül, szabadon, mindenki saját magáért felel. Nyitva az ajtó, ezt biztosítom nekik, de nekik kell kihasználni az alkalmat és bizonyítani – folytatta a német kapitány, majd kitért a rengeteg jó formában lévő csatárra. – Futács kiemelkedő játékos, nagyon magas, akárcsak Böde, de Balogh és Nikolics is remek formában játszik, rengeteg jó csatárban bővelkedünk. A mostani keretbe behívottakat szeretném azonban kipróbálni, de nem csak bennük gondolkozom, mindenki szem előtt van, meglátjuk mit hoz a jövő.

A szövetségi kapitány végül kitért arra is, hogy szerinte javult-e az NB I a 2016–2017-es bajnokságban.

– Csalódottak lehetünk a nézőszám tekintetében. Voltak jó mérkőzések, de sok változást nem tapasztaltam a minőségben. A játékosoknak még többet kell játszani nemzetközi mérkőzéseken. Ha az Instat-adatokat összehasonlítjuk a nemzetközi adatokkal, azt látjuk, hogy a mi bajnokságunk le van maradva a sprintek, futások terén, ebben fejlődnünk kell. Ezt mondtam is a kluboknak, együtt kell működnünk, hogy ez az adat jobb legyen. A Vasasnál rengeteg fiatal játszik, Michael Oenning remek munkát végez, majdnem kiestek tavaly, aztán tehetséges fiatalokkal nagyon jó teljesítményt nyújtottak. A fiataloké a jövő, ha valaki jó munkát végez, azt érdemes támogatni, őket kell játszatni.

Olvasói sztorik