Válogatott

U17: kikaptunk a franciáktól, nem leszünk ott a vébén

Visszavágott a rivális a csoportban elszenvedett vereségért az Európa-bajnokság helyosztóján.

U17-es Európa-bajnokság, az ötödik helyért

Magyarország–Franciaország 0-1 (0-1)
Zágráb, játékvezető: Papapetrou (görög)
Magyarország: Ásványi – Kovács K., Opavszky, Bolla (Kiss T., 52.), Arday – Mocsi (Timári, 69.) – Szerető, Schön, Bencze, Csoboth (Szendrei, a szünetben) – Torvund. Megbízott edző: Belvon Attila
Franciaország: Fofana – Collet (Lacroix, 82.), Da, Bianda, Pelmard – Gomes, Caqueret, Tchouami – Adli (Kereoudan, 47.), Gouiri, Flips (Isidor, 67.). Szövetségi edző: Lionel Rouxel
Gólszerző: Gouiri (26.)

A világbajnoki szereplés szempontjából sorsdöntő mérkőzésen lépett pályára a magyar U17-válogatott a franciák ellen a korosztályos Európa-bajnokságon. Szoboszlai, Majnovics és Csonka mellett Szélesi Zoltán szövetségi edző is eltiltását töltötte, így helyette Belvon Attila meccselt a kispadon.

A franciák domináltak az első percekben, de a magyar védelem állta a sarat, egyszer volt dolga Ásványinak. Aztán váratlanul vezetést szereztek a franciák: védőink nem támadtak ki elég határozottan, így egy jó helyzetből leadott Gouiri-lövésnél esélye sem volt Ásványinak (0-1). A gól felrázta a mieinket, nem sokkal később, a 34. percben Szerető verte meg egy az egyben védőjét a jobb szélen, centerezését Torvund ajtó-ablak helyzetben nem tudta eltalálni.

Az első félidő utolsó percei aztán ismét az ellenfélé volt: Ásványi bravúrja, majd egy francia szöglet zárta az első negyven percet.

Két francia sarokrúgás indította a második félidőt, majd Schön lőtt kapura, centikkel maradt el az egyenlítéstől. Ásványinak kellett ismét védenie, kicsivel később aztán a teljesen üresen hagyott Tchouami fejese a felső léc tetejére hullva hagyta el a játékteret. A hajrában már mindent egy lapra téve, hét támadó játékossal a pályán harcolt az egyenlítésért a magyar válogatott. Erre viszont készültek a franciák: a tizenhatos előterében haltak el a magyar támadások.

Megtartotta előnyét a francia csapat: 1-0-ra nyert, így ott lehet az októberi indiai világbajnokságon.

– Ez az alázat, ez az akarat, amit a csapat mutatott a franciák ellen, minden dicséretet megérdemel, a szememben a srácok győztesként hagyták el a játékteret. Nemcsak ma, de a torna során minden mérkőzésen megmutattuk, hogy hol járunk az európai elithez képest, és az eredmények, valamint a játék képe is azt igazolta, hogy nagyon közel, jó úton. Az elért eredmény egy hosszú folyamat gyümölcse, a játékosok és a stáb együtt, igazi családként küzdött, mindenki aktív részese a sikernek. Ezek után csak egy dolgom maradt, hogy egyesével gratuláljak minden játékosomnak, és a szakmai stáb tagjainak – értékelte a mérkőzést és az egész Európa-bajnokságot Széles Zoltán szövetségi edző az MLSZ honlapján.

Olvasói sztorik