Válogatott

Karriernézőben: hová tűntek a nyolc évvel ezelőtti U20-as vébé hősei?

Gulácsi Péter játszik csupán topbajnokságban, tizenegyen az NB I-ben, hárman az NB II-ben szerepelnek. Mi vár az U17-es reménységeinkre?

Kedd délben a magyar U17-es válogatott sorsdöntő mérkőzést játszik a horvátországi Európa-bajnokságon, hiszen az ötödik helyért folyó párharc nyertese kvalifikálja magát az októberi indiai világbajnokságra. Legutóbb 2009-ben járt vébén magyar utánpótlás-válogatott, akkor a 2008-as U19-es Európa-bajnokságon szerzett harmadik hellyel harcolta ki a 2009-es U20-as vébé részvételi jogát a csapat – ahol szintén harmadik helyezést ért el. A Rangadó.hu megnézte, az akkori együttesből ki hol tart manapság, azaz mit jelent egy ilyen siker hosszútávon, mire vihetik majd az U17-eseink?

A 2009-es világbajnokságra utazó U20-as keret

Gulácsi Péter (jelenlegi klubja: RB Leipzig), Megyeri Balázs (Greuther Fürth), Kovácsik Ádám (Videoton), Szabó János (Paksi FC), Takács Péter (Ceglédi VSE), Kiss Máté (Gyirmót FC Győr), Debreceni András (Vasas FC), Korcsmár Zsolt (Vasas FC), Koman Vladimir (Adanaspor), Simon András (Gyirmót FC Győr), Németh Krisztián (al-Garafa), Dudás Ádám (ETO FC Győr), Varga Roland (Ferencvárosi TC), Szekeres Adrián (Gyirmót FC Győr), Présinger Ádám (Gyirmót FC Győr), Zámbó Bence (Csornai SE), Simon Ádám (Gyirmót FC Győr), Gosztonyi András (Kisvárda Master-Good), Balajti Ádám (Vác FC), Futács Márkó (Hajduk Split), Tóth Bence (Mezőkövesd Zsóry FC),
Szövetségi edző: Egervári Sándor (klub nélkül)

A névsorból leszűrhetjük, hogy csupán öt játékosnak sikerült megragadnia külföldön, közülük is egyedül Gulácsi Péter játszik jelenleg a topbajnokságnak számító Bundesligában. Ahogyan a kapus, úgy Németh Krisztián és Simon András is a Liverpoolban pallérozódott az U20-as vébé ideje alatt. Előbbi játékos Görögországban, Hollandiában és az USA-ban is légióskodott – sőt néhány hónapra az MTK-hoz is hazatért –, jelenleg pedig a nem túl nívós katari bajnokságban keresi kenyerét, utóbbi pedig az NB I-ből frissen kieső Gyirmót FC Győrt erősíti, csak úgy mint testvére, Simon Ádám – aki a Palermónál és a Barinál is sikertelenül próbálkozott – és Szekeres Adrián, Présinger Ádám és Kiss Máté.

Koman Vladimir jelenleg alapember a török élvonal utolsójánál, korábban a Sampdoria, Bari, Monaco, Krasznodar, Ural, DVTK útvonalat járta be. A fent említett játékosok közül talán Futács Márkó van a legjobb formában napjainkban, a horvát bajnokságban 23 meccsen 12 gólnál tart. Az Olympiakosz és a Getafe után alapember a német másodosztályú Fürth-ben Megyeri Balázs.

Külföldi bajnokságok helyett a magyar élvonalban „tengődik” Kovácsik Ádám, Szabó János, Debreceni András, Korcsmár Zsolt, Varga Roland és Tóth Bence is, a másodosztályban pedig Takács Péter, Gosztonyi András és Balajti Ádám rúgja a bőrt. Maradt ember a harmadosztályra is, a rengeteg sérüléssel bajlódó Dudás Ádám az ETO FC Győrben míg Zámbó Bence Csornán játszik.

A jelenlegi U17-es válogatottból már Szoboszlai Dominik, Majnovics Martin, Csoboth Kevin, Schön Szabolcs, Szerető Krisztofer és Bencze Márk is külföldi klubcsapat játékosa. Remélhetőleg jó néhány év múlva közülük és társaik közül nem csupán egy embernek szurkolhatunk valamelyik topbajnokságban.

Olvasói sztorik