Válogatott

Csonka öngóljával búcsúzott az U17-es válogatott az Eb-reményektől – VIDEÓ

Szélesit elküldték a kispadtól.

U17-es Európa-bajnokság, negyeddöntő

Magyarország–Törökország 0-1 (0-1)
Nagygorica, játékvezető: Rumsas
Magyarország: Ásványi – Kovács K., Mocsi, Opavszky, Majnovics – Bencze, Csonka (Csoboth, 46.) – Szerető, Schön (Kiss T., 64.), Szoboszlai – Torvund (Tímári, 71.). Szövetségi edző: Szélesi Zoltán
Törökország: Berke Özer – Ramazan Civelek, Ozan Kabak, Bicer, Berk Cetin (Umut Günes, 66.) – Hasan Adigüzel, Kerem Kesgin, Yunus Akgün (Gök, 77.) – Recep Gül, Malik Karaahmet (Göcmen, 62.), Atalay Babacan. Szövetségi edző: Mehmet Hacioglu
Gólszerző: Csonka (öngól, 19.).

Már a mérkőzés előtt is története legnagyobb sikerét érte el a magyar U17-es válogatott, hiszen korábban háromszor ugyan már járt csoportkörben Európa-bajnokságon, de a négyesből továbbjutni eddig még nem sikerült. Mostanáig, hiszen a Törökország elleni találkozón már az elődöntő volt a tét a mieinknek – ráadásul egy sikerrel a világbajnokságra is kvalifikálhatott válogatottunk.

Csoboth Kevin ezúttal kimaradt a kezdőből, ezt leszámítva a szokásos kezdővel vágtunk neki az összecsapásnak.

Eléggé eseménytelenül kezdődött az összecsapás, az első negyedórában nem igazán történt említésre méltó, de az mindenképp üdvözítő volt, hogy abszolút a mieink kontrollálták a mérkőzést.

A 19. percben Mocsi adott haza rosszul, így a semmiből jutott szöglethez a török válogatott. Pocsékul sikerült, a védőink által elfejelt labda közelében sem volt csapattárs, ám a tizenhatos előterében lecsaptak a játékszerre, Adigüzel pedig betört a büntetőterületre, majd 9 méterről, jobbról keresztbe lőtt. A veszélyesen érkező labdára Csonka csúszott be, ám mentés helyett saját kapunk közepébe lőtt (0-1). Hozzá kell tenni, hogy az egyébként rossz kísérletet valószínűleg Babacan is bepofozta volna, ha védőnk nem ér hozzá korábban. A törökök ezt megelőzően nem jutottak el a tizenhatosunk közelébe.

A 31. percben Karaahmet lépett el a félpályán, Csonka visszarántotta, amiért sárgát kapott – ha lesz következő mérkőzésünk, úgy Csonka azt ki kell, hogy hagyja majd. Fél perccel később Akgün tört volna be tizenhatosunkra, Schön rúgott oda neki és ő is besárgult.

A szabadrúgást Gü lőtte középre, Karaahmet az ötösről óriási helyzetből fejelt fölé, az ismétlésről pedig kiderült, hogy leshelyzetből.

A gólt követően már inkább a törökök irányították a játékot az első félidő hátra lévő részében, de újabb gól már nem esett, így 1-0-s török vezetéssel vonulhattak szünetre a csapatok.

A félidőben Csonka helyére beállt Csoboth.

A második félidő török lehetőséggel indult, Gül lőtt 14 méterről, ballal keresztbe. A 45. percben Adigüzel sárgult be Csoboth faultolásáért. Öt percre rá ismét Güül próbálkozott oldalról, Ásványi gyönyörű védést bemutatva kitornászta a kapufa mellől.

Az 52. percben Akgün tolta el és indult volna meg, de Majnovics érkezett és irtózatos nagyot rúgott belé becsúszva – a sárga jogos volt, így balhátvédünk sem játszhat az esetleges következő találkozón.

Az 55. percben Szerető csavart egy 17 méteres szabadrúgást szépen kapura, de Özer óriásit védett a bal felsőből. Az 58. percben megint Gül lőtt, Ásványi védte a középre jövő próbálkozást.

A 60. percben Szoboszlai is elkésett, ő Civelekre talpalt rá keményen. A 62. percben Karaahmet helyét Göcmen vette át. Két perccel később Schön helyére Kiss Tamás állt. A 66. minutumban Berk Cetin jött le, Umut Günes érkezett.

Több, tizenegyes szempontjából vitatott eset is akadt a második félidőben, az alábbi videón például Csoboth esett el, de Torvundnak is akadt hasonló szituációja.

A 69. percben a litván Rumsas játékvezető váratlanul elküldte a kispadtól a nem túl agilisen reklamáló Szélesi Zoltánt. A hajrára érkezett Tímári Norman is, ő Torvundot váltotta.

A 71. percben Ásványi védte Akgün újabb próbálkozását. A 77. percben Akgün helyére Gök érkezett. Nem igazán tudtunk nyomást gyakorolni a törökökre a hajrában, rengeteg volt a pontatlanság.

A 81. percben aztán Bencze passzolt Tímárinak, aki 15 méterről lőhetett, de éppen Özer kezébe ment a játékszer. A 92. percben Babacan lőtt 20 méterről, Opavszkyn megpattant, Ásványi pedig kitornászta a jobb felsőből. Bár a mieink becsülettel próbálkoztak, a maradék két percben már nem sikerült gólt szerezniük, így búcsúztunk a tornától.

Győzelmükkel a törökök kvalifikálták magukat az elődöntőkbe, míg a mieink vélhetőleg pótselejtezőt játszhatnak majd. Ehhez az kell, hogy a szombati mérkőzések során a német-angol kettősből legalább egy továbbjusson. Ha csak az egyik teszi ezt meg, úgy a kettő közül a kieső lesz az ellenfelünk a vb-ért.

Olvasói sztorik