Válogatott

Ghána, Ausztrália, az USA és Argentína is lemaradhat a vb-ről

Előbbiek állnak a legrosszabbul, de a többiek is (többszörös) pótselejtezőre kényszerülhetnek.

Nagyjából féltávnál járnak világszerte a 2018-as oroszországi világbajnokság selejtezői. Bár a magyarok fókusza elsősorban Európára, és persze azon belül is a mi csoportunkra irányul, időnként azért érdemes kitekinteni, miként alakulnak a többi kontinens küzdelmei.

A leghátrébb talán Észak- és Közép-Amerika áll, Óceániában viszont szinte már be is fejeződtek a küzdelmek; a Rangadó.hu pedig most áttekinti, hogy ha a selejtezőknek most azonnal vége lenne, mely válogatottakat szemlélhetnénk a világbajnokságon.

26-an már ott lennének, hat helyért kellene pótselejtezni

Vizsgálódásainkat kezdjük azzal, hogy összeszámoljuk: a világbajnokság 32 csapatos mezőnyéből (a házigazdával együtt) 26 nevet már ismernénk, ha a jelen állás szerint érne véget a küzdelem.

Vegyük sorra ezt a 26-ot!

Afrika

Afrikában is kialakult már az az öt, négycsapatos csoport, amelynek első helyezettjei képviseltethetik magukat majd a vb-n, ám a hat mérkőzésből egyelőre csak kettő zajlott le. Ennek fényében az alábbi öt csapat a “kijutó”:

– Kongói DK
– Nigéria
– Elefántcsontpart
– Burkina Faso
– Egyiptom

Ázsia

Ázsiában a még talpon lévő 12 csapatot (Thaiföld valójában már kiesett) két hatos csoportra osztották, ezek első két-két helyezettje közvetlenül kvalifikál a vb-re, a harmadik helyezettek pedig előbb egymással vívnak oda-visszavágós párharcot, majd a nyertes a CONCACAF-zóna negyedik helyezettjével játszik interkontinentális pótselejtezőt.

A tízmeccses csoportkörből hetet már letudtak a csapatok, ők állnak most legjobban:

– Irán
– Dél-Korea
– Japán
– Szaúd-Arábia

A harmadik helyen Üzbegisztán és Ausztrália áll, az interkontinentális pótselejtezőkről később még lesz szó.

CONCACAF-zóna

Az észak- és közép-amerikai válogatottakat tömörítő zónában hat találkozó van még hátra és hat gárda reménykedhet még. Az első három nyer automatikus kvalifikációt, míg a negyedik majd az ázsiai zóna fent említett harmadik helyezettjeinek csatájának nyertesével vívhat.

Jelenleg ők állnak kijutásra:

– Mexikó
– Costa Rica
– Panama

A negyedik pozíciót az USA foglalja el.

Európa

Pontosan féltávnál jár az európai selejtezősorozat, a kilenc hatcsapatos csoport első helyezettjei automatikusan kijutnak, míg a legjobb nyolc második egymással játszik és a négy nyertes kvalifikál Oroszországba.

Most ők tűnnek befutónak:

– Franciaország
– Svájc
– Németország
– Szerbia
– Lengyelország
– Anglia
– Spanyolország
– Belgium
– Horvátország

A második helyezettekről lentebb még esik szó.

Dél-Amerika

Dél-Amerikában mind a tíz együttes egy 18 mérkőzésből álló csoportkörben méri össze erejét, ebből 14-et tudtak le eddig a felek. Az biztos, hogy Venezuela – a zóna egyetlen válogatottja, amely még nem járt vb-n – most sem jut ki, de az első négy kvalifikáló és az ötödik, pótselejtezőt jelentő helyért még nagy a harc.

Most ők jutnának ki:

– Brazília
– Kolumbia
– Uruguay
– Chile

Az Óceánia bajnokával vívandó pótselejtezőn Argentínának kellene részt vennie.

Óceánia

Nem szóltunk még a főként kicsinyke országokat tömörítő Óceániáról, amelynek automatikus kijutója Ausztrália Ázsiához “átpártolása” óta nincs, a selejtezősorozat nyertese Dél-Amerika ötödik helyezettjével küzd majd.

A hat, finisig jutott válogatottat két hármas csoportra osztották, Új-Zéland és Tahiti pedig már le is tudta minden találkozóját. Előbbiek ezáltal behozhatatlan előnyre tettek szert Új-Kaledónia és Fidzsi-szigetek fölött, utóbbiak viszont még izgulhatnak a Pápua-Új-Guinea – Salamon-szigetek párharc kimenetelén.

A két csoportgyőztes majd oda-visszavágós alapon játszik egymással, mielőtt a továbbjutó a pótselejtezőn igazi nagyvadat kapna.

A fennmaradó helyek

Hat pozíció maradt tehát “üresen”. Ebből négyet foglalhatnak majd el Európa pótselejtezős nyertesei; a maradék kettőt pedig oda-visszavágós interkontinentális pótselejtezőkön osztják ki.

A mostani formula szerint utóbbi párharcok így fognak kinézni:

– A CONCACAF-zóna negyedik helyezettje – Az ázsiai harmadik helyezettek párharcának nyertese

– Óceánia bajnoka – A dél-amerikai ötödik helyezett

A jelenleg e pozíciókat elfoglaló csapatokkal behelyettesítve:
– USA – Üzbegisztán/Ausztrália
– Új-Zéland/Tahiti – Argentína

Európában – ahogy fentebb is írtuk – a kilenc csoportmásodikból nyolc mérkőzik majd egymással, a kijutó a négy párharc-győztes lesz.

A mostani állás szerint a leggyengébb csoportmásodik (amely elesik a pótselejtező lehetőségétől) a hétpontos Montenegró, a többi nyolc pedig így nézne ki (kiemelést értelemszerűen nem tudunk és nem is lehet egyelőre számolni):

– Svédország
– Portugália
– Észak-Írország
– Írország
– Szlovákia
– Olaszország
– Görögország
– Izland

Így nézne ki a világbajnokság a mostani állás alapján

1. Oroszország

2. Kongói DK

3. Nigéria

4. Elefántcsontpart

5. Burkina Faso

6. Egyiptom

7. Irán

8. Dél-Korea

9. Japán

10. Szaúd-Arábia

11. Mexikó

12. Costa Rica

13. Panama

14. Franciaország

15. Svájc

16. Németország

17. Szerbia

18. Lengyelország

19. Anglia

20. Spanyolország

21. Belgium

22. Horvátország

23. Brazília

24. Kolumbia

25. Uruguay

26. Chile

27-30.: Svédország/Portugália/Észak-Írország/Írország/Szlovákia/Olaszország/Görögország/Izland

31. USA – Üzbegisztán/Ausztrália

32. Új-Zéland/Tahiti – Argentína

Olvasói sztorik