Válogatott

Hétfőn kap ellenfeleket az Eb-re kijutó U17-es magyar válogatott

A csapat a második kalapba került, így nagyon nehéz csoport is összejöhet az U17-es Európa-bajnokság hétfői sorsolásán.

A múlt héten véget ért U17-es Eb-elitkörben a Szélesi Zoltán vezette magyar együttes az izraeliek elleni peches vereség után az utolsó pillanatokban fordította meg az oroszok elleni meccset, majd a norvégok ellen szintén az utolsó percben szereztük meg a győztes gólt. Magyar válogatott utoljára 11 évvel ezelőtt járt U17-es Európa-bajnokságon, akkor a Németh Krisztián, Gulácsi Péter, Koman Vladimir fémjelezte 1989-es korosztály biztosította be Eb-szereplését. A Luxemburgban rendezett viadalon nem vallott szégyent a csapat, de a spanyolok és az oroszok mögött csak a harmadik helyen végzett a csoportban és nem jutott tovább az elődöntőbe.

Azóta változott a torna lebonyolítása, 8 helyett 16 csapat vesz részt a viadalon, így négy darab négyes csoportban kezdődnek meg a küzdelmek, a csoportok első két helyezettje a negyeddöntőben folytatja szereplését. A nyolc negyeddöntő négy nyertese résztvevője lesz az októberi, indiai U17-es világbajnokságnak is, a negyeddöntő két legjobb eredményt elérő vesztes együttese pedig playoff-mérkőzésen dönt egymás között a maradék egy vb-induló helyről.

A csoportbeosztás előtt két kalapba osztották a csapatokat, az első kalapban a házigazda horvátok mellett a nyolc elitkörös csoport győztese közül hét kapott helyet, selejtezős eredményei alapján sajnos éppen a magyar válogatott csúszott át a második kalapba. Ez azt jelenti, hogy három ellenfelünk közül kettő első kalapos lesz, egy pedig második kalapos. Az első kalapban Horvátország, Németország, Anglia, Skócia, Írország, Hollandia, Franciaország és Spanyolország található. A második kalapban a mieink mellett Törökország, Olaszország, Szerbia, Ukrajna, Norvégia, Bosznia-Hercegovina és Feröer-szigetek válogatottja várja a sorsolást. A feröeriek és a norvégok még sosem vettek részt U17-es Eb-n, a mezőny többi tagja közül a magyar válogatott várt a legrégebb óta a részvételre az U17-es döntőben (tíz válogatott tavaly is résztvevője volt a viadalnak). A címvédő portugálok a legrosszabb csoportmásodikként nem kvalifikálták magukat az Eb-re, az eddigi 15 döntőből 11-en résztvevő angol, valamint a francia, a spanyol és a holland válogatott egyaránt a rekordot jelentő harmadik U17-es Európa-bajnoki címére hajt.

– Az Európa-bajnokságon a kontinens legjobb csapatai várnak ránk, mint például Hollandia, Németország, Anglia vagy éppen Spanyolország, de ez teljesen természetes, hiszen a sorozat döntőjében a legjobbak szerepelnek. Ezek a csapatok egyértelműen előttünk járnak, ezért pontosan tudjuk, hogy a sorsolástól függetlenül várhatóan nálunk jobb együttesek ellen kell majd bizonyítani, hogy képesek vagyunk jó játékra. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, amely egy folyamatosan fejlődő játékkal, a hajrában megfordított, illetve az utolsó percben eldöntött mérkőzés után harcolta a legjobbak közt való szereplést jogát, s az Eb-n is az a célunk, hogy fejlődjünk, és minden meccsen a legjobb tudásunknak megfelelően teljesítsünk – mondta Szélesi Zoltán az mlsz.hu-nak.

Az Eb mérkőzéseit hét helyszínen rendezik, a magyar határhoz közeli Varasdon, két tengerparti városban, Rijekában és Kostrenában, valamint Zágrábban (két stadionban), illetve a fővároshoz közeli Velika Goricában és Zaprešićen. A torna május 3-án kezdődik, és május 19-én, a Varasdon rendezett döntőben ér véget.

Olvasói sztorik