Válogatott

Tizenhárman veretlenek féltávnál a vb-selejtezőkön

Körkép öt meccs után.

Minden csapat egy vb-selejtezőt játszott Európában a márciusi válogatott szünet alatt. Európa 54 csapata ezzel mindenütt a sorozat féltávjához ért, a Rangadó.hu pedig most összefoglalja, hogy állnak a küzdelmek a kilenc darab hatos csoportban, és mi történt a péntektől vasárnapig tartó dömping alatt.

Kolarov ráijesztett a szerbekre

Pénteken 18 órakor Grúziában és Törökországban kezdődött a márciusi selejtező-időszak, és az első gólra nem is kellett sokat várni: a Manchester City veterán és nagyon rutinos bekkje, Alekszandar Kolarov az ötödik percben izgulós újonc módjára gurított hátra, Katcharava pedig lecsapott és megszerezte a vezetést a hazaiaknak.

A folytatásban aztán fordítottak és 3-1-re nyertek a szerbek, akik így az elmúlt három selejtezősorozat szenvedései után féltávnál az élen, kijutásra állnak – de azt azért tegyük hozzá, hogy csoportjuk egy igazán nagyvadat sem tartalmaz, ráadásul az írekkel (2-2) és az osztrákokkal (3-2) is otthon találkoztak, csupán Walesbe utaztak (1-1).

Mögöttük egyelőre az írek tűnnek befutónak, miután több mint egymeccsnyi, négypontos előnyük van Wales és Ausztria előtt. Érdekesség, hogy a csoportban még három veretlen együttes is van, Bale-ék viszont négy döntetlen mellett csak egyszer nyertek, még a grúzok ellen is csak ikszre futotta.

Koszovó nem rosszabb a finneknél

Az I-csoport még szeptemberben azzal kezdődött, hogy az első tétmeccsét játszó koszovói válogatott egyből megszerezte első pontját: Finnországban játszottak 1-1-et.

Bár azóta több pontra nem futotta, egyáltalán nem számítanak pofozógépnek, még akkor sem, ha a horvátok ellen becsúszott egy hatos – legutóbb Izland ellen játszottak szoros mérkőzést és maradtak alul 2-1-re.

Szintén vigasztalhatja őket a tudat, hogy a finnek sem jobbak náluk, bár Eremenkóék a magyarok elleni hagyományokat követve rendre egy-egy gólokkal kaptak ki egészen péntekig, amikor Cenk Tosun duplájával zárkóztak az éllovas horvátokra és Izlandra a törökök.

A csoport élén magabiztosan, egy törökök elleni döntetlennel állnak a horvátok, akik mindenki mást legyőztek, és lassan nézegethetik a repülőjáratokat Oroszországba.

Mögöttük már nagyobb a küzdelem, és hiába áll második helyen jelenleg Izland, továbbra sem lehet még csak azt sem megmondani, ki lehet a legnagyobb esélyes a pótselejtezős pozícióra: az izlandi, török, ukrán trió két ponton belül van, három egymás elleni találkozójukon pedig két döntetlen mellett hazai pályán a szigetországiak tudták otthon tartani a három pontot.

Nem lesz újabb albán csoda

Bár az Eb-n ott voltak az albánok, azt már lehetett tudni, hogy a vb-szereplésre nem lesz sok esélyük, hiszen a spanyol, olasz duó is melléjük került a G jelű hatosban. Helyzetüket súlyosbítja, hogy ráadásul az izraeli válogatott is előttük van jelenleg, miután a papírforma vereségek mellett hazai pályán hármat kaptak Tibiéktől.

A csoportban egyébként egyelőre csak egyetlen egy döntetlent játszottak: a spanyolok és az olaszok épp egymással ikszeltek le, mindenki mást pedig meggyőző fölénnyel ütöttek ki – előbbiek gólkülönbsége például 19-2.

Az 1-1-es mérkőzésre egyébként Olaszországban került sor, és mivel a visszavágót természetesen majd spanyolföldön játsszák, az automatikus kijutásra inkább őket tartják esélyesebbnek.

Macedónia és Liechtenstein egyelőre csak egymás ellen szerzett pontot, mégpedig előbbiek hármat, ezzel kalap-besorolásukat jó eséllyel őrizhetik.

Érik az újabb holland blama

A hollandok teljesen értékelhetetlen Eb-kvalifikációt zártak, és úgy sem sikerült még a pótselejtezőt sem elérniük, hogy már a harmadik hely is azt jelentette volna. Nem lehetett más választásuk, mint alaposan összeszedni magukat, és amennyire csak lehet, bizonyítani, hogy igenis klasszisok, de nem ez történt.

Bár szeptemberben a svédországi döntetlen, majd a fehéroroszok sima legyőzése után úgy tűnt, hogy sínen lesznek, ismét eljött az összeomlás. A franciák elleni hazai vereség pár éve még kudarcnak számított volna, most inkább csak lelkesedés-lohasztó eredménynek, de aztán Luxemburgot is csak szenvedve verték (3-1), a bulgáriai, végig reménytelen vereségre pedig egyszerűen nincs magyarázat. Danny Blind eltávolításával még idejében igyekeznek lépni, de természetesen nemcsak a bolgárok és a franciák kerültek eléjük, hanem a svédek is, akik a poszt-Ibrahimovic érában is elég masszívnak számítanak (a bolgárokat és a fehéroroszokat is könnyedén ütötték ki).

Hátul Fehéroroszország és Luxemburg kullog, ahogy az várható volt – előbbiek meglehetősen simán kaptak ki mindenkitől, kivéve azokat a franciákat, akik ellen már néhány évvel ezelőtt is sikerült kibrusztolni egy döntetlent, ahogy most is. De a miniállamnak is van már pontja, hiszen a keletiekkel idegenben is 1-1-et játszottak, miután a bolgárok ellen vezettek 2-1-re és a 91. percben egyenlítettek, mégis kikaptak.

Nem fognak megégni a belgák

A világbajnoki és Európa-bajnoki negyeddöntős belga válogatott nem kapott nehéz csoportot, hiszen Gibraltár és Észtország mellett még a negyedik kalapból is csak Ciprus érkezett, a harmadikból Görögország, a másodikból Bosznia-Hercegovina.

A történelmi mélységekbe süllyedő görögök – akik az Eb előtt oda-vissza kaptak ki Feröer-szigetektől és csoportutolsóként zártak – egyelőre veretlenek, miután a papírformának megfelelően verték Ciprust, Észtországot és Gibraltárt is, a riválisok közül pedig 1-1-et játszottak a bosnyákokkal és némi szerencsével a belgákkal is.

Lukakuékra visszatérve, ez a csoport aligha okoz nekik gondot, hiszen négy találkozó után egészen döbbenetes számnál, 21-nél jártak: a bosnyákoknak négyet, az észteknek nyolcat, Ciprusnak hármat, Gibraltárnak hatot rámoltak be, mielőtt a félpályát szinte át sem lépő görögöktől váratlanul gólt nem kaptak, amit csak a hajrában tudtak kiegyenlíteni.

A bosnyákoknak a papírforma szerint az lehet az egyetlen esélyük, ha hazai pályán megverik a görögöket, hiszen a többiek annyival lejjebb vannak, hogy nemigen fognak pontokat hullajtani – ebben az esetben a pótselejtezőt érhetik el.

A második selejtezősorozatát teljesítő Gibraltár reményteljesebben indult két éve, mint ahol most áll: 2-22-es gólkülönbségükhöz pont nem társul, és a gyengécske észt, ciprusi duótól is sima vereséget szenvedtek.

Mindenkitől kikaptak a norvégok, akiktől lehetett

Pótselejtezős ellenfelünk, Norvégia ezúttal biztosan nem fog még csak odáig sem eljutni, miután a papíron meglehetősen kiegyenlített csoportban egyes-egyedül San Marino ellen sikerült pontot szerezniük (természetesen hármat). A németek elleni vereség után az azerbajdzsáni zakó már óriási blamának számított, majd sikerült kikapniuk a csehektől és az észak-írektől is (igaz, mindkettőtől idegenben) – a szövetségi kapitány-váltás sem segített.

Nem csak fellángolás volt az Európa-bajnokság az észak-írek részéről, hiszen Martin O’Neill fiai egyelőre most is ott vannak a második pozícióban: Csehországban döntetlent értek el, a többi, papíron hozható mérkőzést pedig megnyerték. Előnyük ezzel együtt sem sok, hiszen a csehek kettő, az egyáltalán nem reménytelen játékot produkáló Azerbajdzsán pedig három egységnyire van tőlük.

A németekre ki sem kell térni, természetesen minden meccsüket hozták, San Marino pedig mindet elveszítette, de legalább egy gólt lőtt – ki másnak, mint a pocsék norvégoknak, akik ellen egészen a 77. percig tartották a döntetlent.

Meglepően simán vezetnek a lengyelek

Lengyelország, Montenegró, Dánia, Románia, kiegészülve a sok meglepetést okozó örményekkel és az egyre masszívabb kazahokkal – nagyon szoros csoportnak tűnik.

Mégis ki tudnak emelkedni a lengyelek. Lewandowskiék vasárnap Montenegrót verték idegenben, de októberben a románokat is lesimázták (3-0) Bukarestben, és érdekes módon egyedül a kazahokkal szemben hullajtottak pontokat (2-2).

Mögöttük még nem körvonalazódik semmi, hiszen négy csapat is egy ponton belül áll a körbeveréseknek és a döntetleneknek köszönhetően – még az örmények is hatnál járnak, miután sikerült megverniük a kazahokat, nem úgy, mint a románoknak…

Egyoldalú angol-skót párharc

Hosszú idő után sorsolták össze az angolokat és a skótokat, akiknek őszi összecsapása óriási felhajtás mellett sima angol sikert hozott: a háromoroszlánosok 3-0-ra győztek.

Southgate csapata 2008-ban ki sem jutott az Eb-re, ám azóta kifejezetten könnyedén tudja le a selejtezőket, most még gólt sem kaptak öt meccsen (bár csak nyolcat rúgtak cserébe), egy Szlovákia elleni 0-0-t leszámítva mindenkit megvertek.

A második helyért nem tűnik túl acélosnak a küzdelem, Szlovákiánál, Szlovéniánál és Skóciánál is akad jóval erősebb másodhegedűs. Vasárnapig egyébként a szlovének álltak az angolok mögött, mivel sikerült megverniük Szlovákiát, de a Glasgow-i kudarc miatt lejjebb csúsztak.

Meglepetésre a Málta elleni siker mellett a litvánoknak is van már két pontjuk, de a papírforma szerint ők nemigen fognak beleszólni a küzdelmekbe. Málta a hagyományoknak megfelelően senkitől sem kap ki nagyon, de egy kicsit mindig – most sincs még pontjuk, pedig Skóciát leszámítva a többi négy csapattól összesen kaptak ki hat góllal.

Nyeregben Svájc, de a papírformát hozhatjuk

A legismertebb hazánkban természetesen a mi válogatottunkat is tartalmazó B-csoport, ahol a magyarok alighanem szombat este veszítették el utolsó esélyüket a pótselejtezőre, hiszen Portugália és Svájc csak az egymás elleni meccsükön hullajtott pontokat (konkrétabban a luzitánok, hiszen simán alulmaradtak a Natival szemben).

Reális, sőt alighanem kötelező jellegű elvárás innentől kezdve a harmadik helyezés biztosítása, hiszen a csoport többi tagja – Feröer-szigetek, Lettország és Andorra – Európa 15 leggyengébb válogatottja közé tartozik még azzal együtt is, hogy a Dániához tartozó szigetcsoport futballja az utóbbi években gyökeres változásokon ment keresztül.

Némi meglepetés, hogy szombattól fogva már Andorrának is van pontja, hiszen gólt nem értek el Feröer ellen, de nem is kaptak – egyébként teljesen vállalható mennyiségű, 13 találatnál járnak öt mérkőzés alatt. A gyengécske lettek számára a negyedik hely lehet a legoptimistább célkitűzés, de mivel hazai pályán kaptak ki Feröertől, innentől már ahhoz is bravúr kellene.

Ronaldo lehet a selejtezők gólkirálya

Kissé meglepő módon egyelőre Cristiano Ronaldo áll a selejtezők góllövőlistájának élén kilenc találattal, őt Lewandowski nyolccal követi, majd Lukaku jön hattal.

A rengeteg négy- és ötgólost sem szabad azonban leírni, hiszen a miniállamokkal való találkozók miatt egy-egy este alatt nagyon megszaladhat a gólszáma a játékosoknak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik