Válogatott

U17: Megvan! Szoboszlai kilőtte a válogatottat az Eb-re – VIDEÓ

Ismét a hosszabbításban lőtte a győztes gólt a magyar csapat, amely így tizenegy év után újra kijutott a kontinenstornára.
U17-es Európa-bajnoki elitkör, 2. csoport, 3. forduló
Norvégia-Magyarország 0-1 (0-0)
Telki, játékvezető: Kennedy (északír)
Norvégia: Christiansen – Kalsaas (Rimestad, a szünetben), Sandberg, Rosler, Uran – Waagan, Hove, Ugland, Stenevik – Haland (Botheim, 51.), Larsen (Daland, 76.). Szövetségi edző: Erland Johnsen
Magyarország: Ásványi – Kovács K., Mocsi, Bolla (Opavszky, a szünetben), Majnovics – Schön, Csonka, Szoboszlai, Csoboth – Szerető (Szendrei, 72.), Tímári. Szövetségi edző: Szélesi Zoltán
Gólszerző: Szoboszlai (83.)

Sorsdöntő mérkőzést játszott a magyar válogatott Norvégiával az U17-es Európa-bajnoki elitkör második csoportjának harmadik fordulójában. A találkozó előtt az első helyen álló norvégok ellen a győzelem biztos kijutást ért volna, míg döntetlennél ez csak akkor lett volna meg, ha a másik meccsen az oroszok megverik Izraelt.

Az összecsapást a helyszínen tekintette meg a felnőtt válogatottunk szövetségi kapitánya, Bernd Storck, aki már a második percben azt láthatta, ahogy Ásványi rosszul számította ki a labda ívét a szöglet után, de szerencséjére Sandberg három méterről fölé fejelt. Ezután jó ideig nem alakult ki veszély egyik kapu előtt sem, mindkét együttesnél több hiba csúszott a támadásépítésbe. A 21. percben aztán az oroszok elleni meccs hőse, Szoboszlai vette célba a kaput tizenhétről, de kb. másfél méterrel elkerülte a bal alsót. Az első játékrész utolsó percében a norvégok egy veszélyes fejessel operáltak, míg a túl oldalon Schön egy szemre igazán tetszetős támadás után tiszta helyzetben lőtt, ám éppen Christiansen kezébe.

A szünetet követően magasabb iramban kezdtek a mieink, rögtön az első percben Tímári bal alsóba tartó lövését kellett Christiansennek bravúrral hárítania, majd nyolc perccel később Schön is a bal sarkot vette vélba, de ezúttal is a norvég kapus védett. A nyomást azonban nem tudtuk tartóssá tenni, így a következő percekben csak a küzdelem dominált, nem tudtak játékosaink helyzetet kialakítani – igaz a norvégok sem, de nekik nem is volt életbevágó. A 70. percben Schön vitt életet a pályára, a jobb oldalon csinált bolondot a védőkből, bevitte a tizenhatoson belülre a labdát, ám középre adása után nem sikerült veszélyesre a lövés. Egy percre rá Kovácsot szerelte Larsen a saját alapvonalunknál, majd középre centerezett Botheimhez, aki ajtó-ablak ziccerben lőhetett, de Ásványi hihetetlen bravúrral piszkálta szögletre a labdát. Az utolsó néhány percben mindent egy lapra feltéve támadott a magyar válogatott, de több hiba csúszott a tizenhatos előterében, ám amikor már mindenki azt hitte, hogy elúszott az Eb, jött a megmentő, Szoboszlai Dominik. A Salzburgban nevelkedő játékos hatalmas bombát akasztott a jobb felsőbe, így Magyarország kijutott a horvátországi Eb-re.