Válogatott

Van miben reménykednünk: Ronaldóéknak nem igazán megy hazai pályán

A regnáló Európa-bajnokot a többi között Ciprus, Észak-Írország, sőt a Zöld-foki Köztársaság is megtréfálta már Portugáliában.

A Portugália elleni világbajnoki selejtező felvezetéseként az elmúlt napokban több szempontból is megnéztük, milyen esélyekkel száll szembe a magyar válogatott a regnáló Európa-bajnokkal. Kiszámoltuk, hogy Cristiano Ronaldóék kerete nagyjából tizennyolcszor annyit ér, mint a mieinké, és arról is beszámoltunk, hogy emellett a kulcsjátékosok is kirobbanó formában vannak a luzitánoknál. A nyári Eb-n játszott észvesztő meccs mellett is akad azonban – legalább – egy szempont, ami alapján igenis lehet keresnivalója a Storck-csapatnak Lisszabonban – nevezetesen az, hogy a portugálok finoman szólva sem brillíroznak hazai pályán a selejtezőkben, több kis- és középcsapat is rabolt már pontot a közelmúltban Ronaldóéktól idegenben.

Az „átok” nagyjából tíz éve, a 2008-as Európa-bajnokság selejtezőjében kezdődött: a rossz emlékű hazai rendezésű kontinenstorna után a portugálok nagy reményekkel vágtak neki az új sorozatnak, ehhez képest kis híján még a kvalifikáció sem jött össze nekik. A csapat 2007 őszén Lengyelországgal (2-2), Szerbiával (1-1) és Finnországgal (0-0) sem bírt hazai pályán, és csak az utolsó körben biztosították a második, pótselejtezőt érő helyezésüket a csoportban. Azóta gyakorlatilag minden selejtezősorozatban betliznek egyszer-kétszer, és mivel a mostaniban eddig még nem tették ezt meg, Dzsudzsákék joggal reménykedhetnek.

Egy évvel később a világbajnoki selejtezőkön először Dánia lepte meg a luzitánokat Lisszabonban (2-3), majd egy hónapra rá Albánia csent pontot a portugál fővárosból (0-0) – a magyarokkal egy csoportban szereplő portugálok végül ismét csak nagy küzdelem árán tudták elcsípni a második, ismételten pótselejtezőt érő helyet.

A következő Eb-selejtezőben a nyolc meccsen összesen két ponttal záró Ciprus tréfálta meg Ronaldóékat a nyitófordulóban, amikor a két csapat fordulatos mérkőzésen 4-4-es döntetlent játszott egymással Guimaraesben – kitalálhatják, a sorozat végén a csapat épphogy, mindössze jobb gólkülönbségének köszönhetően csípte el a második helyet a csoportban. Az ezt követő vb-selejtezőben Észak-Írország és Izrael is 1-1-es döntetlent ért el Portugáliában (Pepéék természetesen a második helyen végeztek), míg 2014 szeptemberében Albánia nyitotta 1-0-s győzelemmel a kontinenstorna kvalifikációs szakaszát az Estadio Municipalban – amely eredmény egyébként Paulo Bento szövetségi kapitányi ténykedésének végét jelentette.

Mint ismert, az őt követő Fernando Santos irányítása alatt a portugál válogatott hibátlan mérleggel hozta le a selejtező további részét, majd a franciaországi Európa-bajnokságot is veretlenül nyerte meg, de ez korántsem jelenti azt, hogy a mostani kapitány vezetésével ne játszott volna érdekes találkozókat a luzitán nemzeti tizenegy. Barátságos meccsen 2015 és 2016 márciusában is botlottak Quaresmáék – elsőként a félelmetes Zöld-foki Köztársaságtól (0-2), egy évvel később pedig Bulgáriától (0-1) kaptak ki hazai pályán.

Nem bánnánk, ha az Eb-címvédő válogatott bakisorozata folytatódna, mondjuk Magyarország ellen, a szombaton 20:45-kor kezdődő mérkőzésen…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik