Válogatott

Lehet félnivalónk! Kiváló formában várnak minket Portugália kulcsjátékosai

Aggodalomra adhat okot, hogy a magyar válogatott meghatározó védői kevés tétmeccset játszottak az elmúlt hónapban.

Szombaton este Portugália vendégeként játszik nagyon fontos világbajnoki selejtezőt a magyar válogatott. A találkozó favoritjai természetesen az Európa-bajnok portugálok, de a tavaly nyári kontinenstornán Bernd Storck fiai megmutatták, hogy bárkinek borsot tudnak törni az orra alá. Korábbi cikkünkben azzal már foglalkoztunk, hogy a luzitánok kerete sokszorosát éri a magyarénak, alábbi összeállításunkban pedig a két válogatott kulcsjátékosainak utóbbi hetekben mutatott formája alapján próbálunk mérleget vonni.

Elemzésünket kezdjük a két kapussal: Portugália hálóját minden bizonnyal a Sporting kapusa, Rui Patrício őrzi majd a mieink ellen. A rutinos kapuvédő folyamatosan játékban van a portugál bajnokságban, és a legutóbbi öt mérkőzésen mindössze két gólt kapott. A magyar válogatott első számú kapusa, Gulácsi Péter a Bundesliga második helyén álló RB Leipzigben kap folyamatosan lehetőséget, formájára nem lehet panasz, ám az utóbbi időben csapata elég sok gólt kap, legutóbbi öt találkozóján nyolcszor kellett maga mögé nyúlnia Gulácsinak.

A portugáloknál a védelem két oszlopa valószínűleg Pepe és José Fonte lesz. A Real Madrid sérülésből visszatérő klasszisa csupán 11 mérkőzésen szerepelt a spanyol bajnokságban, de az elmúlt hónapban a Napoli elleni BL-párharc mellett három bajnokit is végigjátszott, amelyeken a királyi gárda három gólt kapott. Fonte a télen a West Ham Unitedbe igazolt, ahol rendre kilencven percet játszik. Fonte-al a védelemben a WHU hálóját a legutóbbi öt mérkőzésén összesen tízszer zörgették meg az ellenfelek. A magyar nemzeti együttes védelmének két kulcsjátékosa a francia Dijonban futballozó Lang Ádám, valamint a Dinamo Kijevhez szerződő Kádár Tamás. A 24 éves Lang az elmúlt hetekben csupán két találkozón játszott kilencven percet, ezen a két meccsen összesen ötször mattolták a Dijon védelmét. A másik hátvédünkről sem mondható, hogy éppen csúcsformában lenne, hiszen a téli felkészülési időszakban a Lech Poznan edzőmeccsein nem lépett pályára, Kijevbe érkezése óta pedig két tétmeccs került a lábaiba, amelyeken a Dinamo két gólt kapott.

Portugália válogatottjában a középpálya motorja az Inter alapembere, Joao Mario, aki az elmúlt egy hónapban négy olasz bajnoki mérkőzésen játszott, de csak egy alkalommal volt végig a pályán. Nem kérdés, hogy Nagy Ádám jó játékára mekkora szüksége van a középpályán a magyar válogatottnak, ám a Bologna magyar középpályása is csak kétszer játszott kilencven percet az elmúlt egy hónapban.

Ami a támadókat illeti, a portugál szövetségi kapitány és a szurkolók bizonyára az aranylabdás Cristiano Ronaldótól és a szárnyaló Monaco szélsőjétől, Bernardo Silvától várják a gólokat. A Real Madrid világklasszisa az utóbbi időszakban nem élete formájában játszik, a legutóbbi öt spanyol bajnokiján csak négyszer volt eredményes, a Napoli elleni BL-párharc során nem talált be az olaszok hálójába, csak két gólpasszal segítette a „királyi gárdát”. A hercegségiek sztárja, Bernardo Silva az elmúlt hónapban háromszor volt kezdő a francia bajnokságban, amelyeken egy gólt lőtt, és a Manchester City elleni párharc alkalmával is mindkétszer kezdett a Bajnokok Ligájában. Ha valakinek a formájára nem lehet panaszunk, akkor az Szalai Ádám és Dzsudzsák Balázs. A Hoffenheim magyar válogatott csatára az elmúlt hét bajnokiján kétszer is duplázni tudott úgy, hogy csak egyszer volt végig a pályán. Nemzeti együttesünk csapatkapitányának a közel-keleten brillírozik. Dzsudzsák stabil kezdő az egyesült arab emírségekbeli al-Vahda csapatában, és az elmúlt öt tétmérkőzésen 3 gólt és 5 gólpasszt jegyzett, ami igazán örömteli a portugálok elleni csata előtt.

Összességében kijelenthetjük, hogy a portugál és a magyar válogatott gólfelelősei is kitűnő formában várják a szombati összecsapást, ám a mieinkre nézve mindenképp aggodalomra adhat okot, hogy meghatározó védőink kevés tétmeccset játszottak az elmúlt egy hónapban.

Olvasói sztorik