Válogatott

Itt az új aranygeneráció? Neves csapatok adják a magyar U17-es válogatott gerincét

A Stoke City, az Ajax, a Benfica és a Wolverhampton is ad játékosokat az elitkörre készülő csapatba.

Csóka Dániel Wolverhamptonba igazolásával újabb U17-es válogatottunk folytatja pályafutását neves külföldi csapatnál. A ZTE-től távozó játékoson kívül, Schön Szabolcs és Horváth Olivér az Ajaxnál, Deczki Máté és Szerető Krisztofer a Stoke Citynél, Horváth Csanád a Vitória Guimaraesnél, Szoboszlai Dominik az RB Salzburgnál, Bencze Márk a Vitesse-nél, Majnovics Martin a Burgenland akadémiájánál, Csoboth Kevin pedig a Benficánál fejlődik nap mint nap. Így joggal bizakodhatunk abban, hogy ez a korosztály nagyot fog alkotni a 2017-es Európa-bajnokságon, amelynek Horvátország ad otthont május 3-19. között.

– Ez egy nagyon jó évjárat, ha pedig visszatekintünk, azt láthatjuk, hogy a páros születésűek mindig sikeresebbek, ez ennél a korosztálynál fokozottan érvényes lehet – hívja fel egy érdekességre a figyelmet Szélesi Zoltán, az U17-es válogatott szövetségi edzője a Rangadó.hu megkeresésére. – A srácok nagyon jó úton járnak, jó munkát tudtak végezni a klubjaikban, ki tudtak emelkedni a társaik közül, a fejlődésük akadálymentes. A válogatottban ugyanolyan jó produkcióra lesz szükségük, mint a klubcsapataikban, sőt még egy lapáttal rá kell tenniük. Mind a hazai kluboknál, mind pedig a válogatottnál az utóbbi években kialakult remek munka eredményei ezek a játékosok, öröm velük együtt dolgozni, jó felkészültségi szinten érkeznek minden alkalommal a nemzeti csapathoz. Véleményem szerint ebből a korosztályból három játékosnak két-három éven belül simán esélye lehet bemutatkoznia a felnőtt válogatottban. Neveket azonban nem szeretnék mondani, nem akarom, hogy rossz hatással legyen rájuk – folytatta Szélesi.

A horvátországi Európa-bajnokságra jutáshoz azonban még a legfontosabb akadályt sikerrel kell venniük a tehetséges fiataloknak. A tornán való részvételhez ugyanis az szükséges, hogy a március 21-26. között megrendezésre kerülő elitkörben továbbjussanak a 2-es csoportból, ahol Oroszország, Izrael és Norvégia ellen küzdenek meg a 2000. január 1. után született játékosaink. A nyolc csoportgyőztes mellett a hét legjobb második helyezett kvalifikálja magát a horvátországi tornára.

– Jelenleg is éppen Telkiben készülünk, ez az utolsó előtti összejövetelünk az elitkörig – folytatja a 35 éves tréner. – Szerdán reggel utazunk Spanyolországba, ahol egy minitornán veszünk részt, az írekkel és a románokkal fogunk játszani. Azután pedig közvetlenül az elitkör előtt lesz még egy egyhetes felkészülésünk. Nagyjából már összeállt a keret a fejemben, van egy vázam, amire tudok építeni, de senkinek sincs bérelt helye a csapatban. Célunk természetesen nem lehet más, mint az Eb-re való kijutás – adta ki a jelszót a szövetségi edző.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik