Válogatott

Hol tartanak az Eb-hősök? Valakinek kitartott a lendülete, de akad, aki jobbra számított

Megvizsgáltuk a franciaországi tornán parádézó válogatott játékosok őszi teljesítményét.

Már több mint félév eltelt, de ki ne emlékezne a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra, amelyen a magyar válogatott Izlandot, Portugáliát és Ausztriát megelőzve csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe, ahol aztán Belgium jelentette a végállomást. A legoptimistábbak által sem várt produkcióval rukkoltak ki honfitársaink, aminek következtében rég nem látott eufória alakult ki hazánkban, a válogatott tagjai pedig felspannolt állapotban kezdhették meg a 2016-17-es szezont visszatérve a klubjaikhoz. A Rangadó.hu megvizsgálta, hogyan telt az Eb-hősöknek az őszi szezon: volt, aki a kevés pihenő miatti fáradtságból adódóan gyengébb félszezont produkált, de akadt több olyan játékos is, aki az élményektől felvértezve kirobbanó formát mutatott.

Lendületben

Nagy Ádám a kontinenstornán komoly szerepet játszott a sikerben, majd ezt követően rangos európai csapatok álltak sorba a kegyeiért, végül az olasz élvonalban szereplő Bolognánál kötött ki. Jó választásnak bizonyult az itáliai kaland, hiszen a magyar középpályás már a kezdetektől fogva fontos eleme a Bologna középpályájának, tizenhat alkalommal a kezdőben kapott helyet, egy gólpassz a mérlege. Fejlődése töretlen, az egyik legnagyobb tehetségnek tartják az olasz szakemberek.

Korhut Mihály csupán a portugálok ellen kapott lehetőséget, de ez alatt a kilencven perc alatt is bizonyított, aminek következtében az izraeli Beer-Sevához szerződött. Kirobbanthatatlan csapatából, az Európa Ligában az Internazionale és a Southampton ellen is megállta a helyét.

A rutinos Király Gábor mögött ugyan csak a kispadon nézte végig társai remeklését Gulácsi Péter, akinek azonban szárnyakat adott a RedBull Leipzig és már a válogatottban is első számú hálóőrré lépett elő. Az ő teljesítményének is köszönhetően áll a Bundesliga második helyén a lipcsei együttes.

Mind a négy mérkőzésen az első perctől az utolsóig pályán volt Lang Ádám, akinek izgalmasra sikerültek az átigazolási szezon utolsó percei, de végül megszerezte őt a francia Dijon. A világsztárokkal felálló PSG ellen mutatkozott be új csapatában, azóta pedig a védelem oszlopos tagja, azon a 15 bajnokin, melyen játszott, kivétel nélkül kezdőként kapott lehetőséget.

Több szakember szerint korai volt elhagynia az NB I-et Bese Barnabásnak, aki az Eb után a francia másodosztályú Le Havre-ba igazolt. A tornán a portugálok ellen kapott negyvenöt percet, ez is elég volt ahhoz, hogy eladja magát külföldre. Új csapatában is szélső védőként számolnak vele, csupán két bajnokin hiányzott a gyepről.

Akik jobb őszre számítottak

Ahogyan a Ferencvárosi TC-nek, úgy Lovrencsics Gergőnek és Pintér Ádámnak sem sikerült túl jól a tavaszi szezon az NB I-ben. Mindkét játékos a pályán vette ki a részét a Patizani Tirana elleni kínkeserves BL-búcsúból. Ezt követően Lovrencsics tizennégy mérkőzésen csupán három gólpasszt jegyzett, az őszi szezon vége felé pedig, amikor a védelembe rendelte őt Thomas Doll, több nagyobb hibája is akadt. Pintér Ádámnak is volt már jobb félszezonja, középhátvédként kapott lehetőséget a Fradiban, a védelem a harmadik legtöbb gólt kapta. Doll az utolsó forduló előtt már elküldte pihenőre, majd télen sem számított rá, végül a 28 éves focista a német másodosztályú Fürthbe igazolt az előző héten.

A válogatott csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs két gólt lőtt az Eb-n, és ismét felmerült a lehetősége annak, hogy egy európai topbajnokságban folytassa karrierjét. E helyett maradt a nem túl magasan jegyzett Egyesület Arab Emirátusokbeli bajnokság. Az al-Vahdába nehezen ment a beilleszkedés, első meccsén hatvan, a másodikon hatvannyolc perc jutott a szélsőnek, majd pedig kétszer is a kispadon találta magát. Azóta már felfelé ível a teljesítménye, már négy gólnál és hat gólpassznál jár.

A Diósgyőri VTK többnyire csak szenvedett az NB I őszi fordulóiban, az utolsó helyet is megízlelhették a miskolci játékosok. A csapat kapitánya, Elek Ákos ugyan amikor bevethető volt, alapembere volt a DVTK-nak, de nem igazán tudta a hátára venni a piros-fehéreket.

Kádár Tamás klubváltásában szinte mindenki biztos volt a jól sikerült Eb-je után, de nagy meglepetésre maradt a lengyel Lech Poznanban. A magasabban jegyzett bajnokságra hivatott védőnek akadtak gyengébb meccsei a szezon elején, de végül rátalált a helyes útra. A fejlődés szempontjából viszont egy klubváltás mindenképpen jót tenne, talán erre januárban meg is lesz a lehetősége.

Olvasói sztorik