Válogatott

Szalai Ádám gólja volt az év legemlékezetesebb pillanata

„A magyaroknak ez a gól eksztázist okozott, kiszabadult a felgyülemlett feszültség.”

Az ESPN honlapján a nyári Európa-bajnokságon szerepelt válogatottakat értékelte egy-egy olyan szerző, aki jól ismeri a csapatot, illetve az adott ország labdarúgását.

A magyar együttesről Tomasz Mortimer azt írta, Szalai Ádám osztrákok elleni gólja a kedvenc emléke.

„Nem sokan fognak erre emlékezni a kontinensen, de a magyaroknak ez a gól eksztázist okozott, kiszabadult a felgyülemlett feszültség, amit az okozott, hogy a válogatottjuk harminc éve nem járt nagy tornán. Szalai eufóriája akkora volt, hogy a tömegbe vetette magát, és együtt ünnepelt a szurkolókkal. Hihetetlen, felejthetetlen jelenetek voltak.”

A szerző szerint hatalmas adag önbizalmat teremtett ez az Európa-bajnokságon mutatott „nagyon tiszteletreméltó teljesítmény”. Négy mérkőzésen egy győzelem nem tűnik kimagaslónak, de a magyar csapatnak egy nagyon trükkös csoportban sikerült az élen végeznie, a többi között a későbbi győztes Portugáliát is megelőzve. A meggyőző teljesítmény sok magyart inspirált arra, hogy bízzon a nemzeti csapat további jó szereplésében.

Érdekesség, hogy a belgák szerzője, John Chapman a magyar válogatott elleni nyolcaddöntőre emlékezik a legszívesebben.

„Ez volt a legjobb futball, amit a brazilok elleni világbajnoki meccs óta produkáltak. Eden Hazard a legjobb játékát nyújtotta a válogatottban, és mindenki arra gondolt, Belgium bejuthat a párizsi döntőbe. Ebből természetesen semmi nem lett, de néhány napig legalább álmodozhattak az emberek.”

Olvasói sztorik