Válogatott

Storck: Gulácsinak sikerült helyettesítenie Királyt, Nikolicsnak alkalmazkodnia kell

A válogatott szövetségi kapitánya úgy véli, a svédek ellen szerephez jutó fiatalokat magasabb szintre kell fejleszteni.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Bernd Storck, a DigiSport keddi, Reggeli Start című műsorában adott hosszabb interjút, amelyben elemezte a válogatott 2016-os szereplését, beszélt az utánpótlás helyzetéről és a magyar klubok nemzetközi szerepléséről is szót ejtett.

– Az volt a legnagyobb célunk, hogy egységes legyen a válogatottunk, és boldoggá tegyük az embereket az Európa-bajnoki szereplésünkkel – kezdte az évértékelést a német szakember. – Az elnök úr is azt várta, hogy eredményesek legyünk, jó focit mutassunk be és az emberek azonosulni tudjanak a csapattal. Az osztrákok elleni győzelem volt a siker kulcsa, amely után összenőtt a csapat a szurkolókkal, és ez az eufória folytatódott végig a tornán odakint és Magyarországon is, majd az őszi világbajnoki selejtezőkön is. Sok mindent visszaadtunk az embereknek, a mai napig boldogok, ha a nyári történések eszükbe jutnak, ez volt a cél. Tovább kell azonban fejlődnünk, a foci egyre gyorsabb és atletikusabb, nem szabad hátradőlnünk. Jó úton járunk, továbbra is egymásért kell játszanunk és egységesen kell fellépnünk.

A problémákról

– Megmutattuk, hogy számos tehetség van az országban, de az erőnlét hiányzik, ez pedig elengedhetetlen, hiszen csak így tudjuk játszani azt a játékot, amit szeretnénk. Fontos, hogy ne csak reagáljunk az eseményekre, hanem kezdeményezzünk is. Úgy érzem, folyamatosan fejlődtünk, a csapat az Európa-bajnokságon, majd a selejtezőkön is jól teljesített. Andorra ellen jól búcsúztunk, majd a svédek elleni felkészülési meccsen sok fiatalnak adtunk lehetőséget. Fontos kihívás lesz, hogy felhozzuk őket a többiek szintjére. Egy hetünk lesz Portugália ellen felkészülni, ez nem sok idő, ezt ki kell használni, hogy felkészítsük a csapatot. Fontos, hogy a játékosok a szabadságuk alatt is dolgozzanak, hiszen nemzetközi szinten kell maradniuk.

Nikolics szerepe a válogatott taktikájában

– Más a filozófiánk, csak egy csatárnak van helye nálunk. Niko egy érdekes játékos, ezért nyúltam mindig hozzá, például az Izland elleni Európa-bajnoki meccsen, továbbra is tervezni fogok vele. Egy játékos miatt viszont nem változtatom meg a rendszert, mindenkinek alkalmazkodnia kell. Vele akarunk együtt fejlődni.

Az utánpótlás helyzete

– Nem félek a jövőtől, az U17-ben, az U19-ben és U21-ben is szép eredményeket értünk el. Sok tehetség van, akik bizonyították, hogy tudnak focizni, az U17-es és az U19-es válogatott az elitkörbe is bekerült. Pozitív, ha egy játékos egyáltalán felkelti a külföldi klubok érdeklődését, ez önmagában jó jel. Ha van ilyen lehetőség, akkor ezt mindenképpen ki kell használni, sajnos a magyar klubok még nem tartanak ott, hogy a nemzetközi szintet – BL vagy EL – tartani tudják.

Gulácsi Péterről

– Péter nagyon jó kapus, de Megyeri és Dibusz is nagyon jó úton halad. Péter különleges, a Bundesligában is sikerült neki alapemberré válni, és a válogatottban is sikerült betölteni azt a hézagot, ami Király visszavonulása után keletkezett.

Ambíciója a magyar futballban

– Az A-válogatottat próbáljuk minél versenyképesebbé tenni, hogy külföldön is azt mondják rólunk, a magyar egy olyan csapat, amely ellen óvatosnak kell lennünk, tisztelniük kell minket. Aztán pedig látjuk, hogyan folytatódik mindez a fiataloknál, az akadémia segítségével fejleszteni kell őket. A célom még, hogy például az U19-es válogatottal akár a döntőbe is bekerüljünk. Telkiben összehoztuk a fiatal játékosokat az idősebbekkel, sokat dolgoztak együtt, a siker pedig minket igazol, jövőre is ezt akarjuk folytatni.

A jövőről, a klubokról

– Nagyon elégedett vagyok, beszéltem Csányi úrral, hogyan kellene folytatni a jövőben, nem szabad a babérjainkon ülni, továbbra is keményen kell dolgoznunk. Még szorosabb együttműködés kell az akadémiákkal és az egyesületekkel. Pozitívan kell előretekinteni, mindig lesz fent és lent is. Erősíteni kell a magyar labdarúgást, hogy a csapatok nemzetközi szinten is játszanak, csak a csapatokon keresztül válhat erősebbé a válogatott. A játékosok nemzetközi tapasztalata segíthet csupán a nemzeti együttesen, ehhez csapatként kell együtt fellépnünk a szövetségen belül és közösen az NB I és II-es klubokkal is.

Olvasói sztorik