Válogatott

Storck nem engedte, hogy Szalai visszavonuljon a válogatottól

A német szövetségi kapitány tartotta a lelket a csatárban, támogatta és meggyőzte, hogy szüksége van rá.

Bernd Storck pontosan tudja, ha elbukott volna a csapat, már nem ő lenne a magyar szövetségi kapitány. Úgy véli, rengeteget kockáztatott, és nem veszített, sikerült megfelelően felkészíteni az együttest. Az Origónakadott interjúban kitért Szalai Ádám helyzetére is.

– Szalai sokkal magabiztosabb, kőkeményen dolgozik. Tavaly ilyenkor nem volt éppen a legjobb helyzetben. Amikor hazajött a válogatottba, a szurkolók nem szerették, kifütyülték, és nagyon durván kritizálták – magyarázta Storck. – Ez egy nagyon nehéz helyzet volt számára, még azt is fontolóra vette, hogy esetleg visszavonul a válogatottól, de megmondtam neki, hogy szükségem van rá, mert jó játékos, és próbáltam minden lehetséges módon támogatni őt.

A német szakvezető esélyt adott a csatárnak, aki élt vele…

– Korábban bizonyított már a Real Madrid Castillában és a Schalkéban is, de vissza kellett nyernie az önbizalmát – vélekedett a kapitány. – Azt mondtam neki, hogy bármilyen posztra is teszi az edzője, küzdjön meg a helyéért, és ezt meg is tette. Ugyanez történt vele Hoffenheimben is, ő pedig ismét harcolt, és ismét sikerrel járt. Amikor velünk volt, mi is sokat foglalkoztunk vele egyénileg is, bár ez minden játékosunkkal kapcsolatban elmondható. Ádám ráadásul emberileg is nagyszerű srác, és az osztrákoknak lőtt gólja óta nagyon népszerű is, a szurkolók ma már szinte úgy tekintenek rá, mint egy hősre, amit teljes mértékben meg is érdemel. Ez az egész azonban az ő kemény munkájának az eredménye, én csupán lehetőséget adtam neki.

Bernd Storck megkapta a kérdést: mi volt a legjobb döntése az utóbbi egy évben?

– A legfontosabb az volt, hogy önbizalmat öntöttem a játékosokba, és hittem bennük – felelte. – Meggyőztem őket arról, hogy értékes futballisták. Ez az én mottóm: gondolkozz pozitívan! Ez a legfontosabb, persze a technikai, taktikai dolgok is lényegesek, de az sokkal fontosabb, hogy mentálisan egyben legyen a társaság. A magyar emberek nem túl pozitívak, nekem pedig az a dolgom, hogy ezen változtassak, és erőssé tegyem őket – nem csak a pályán. A legjobb dolog az volt, hogy a válogatottal összehoztuk a magyar embereket itthon és Franciaországban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik