Válogatott

Storck elmondta, mi alapján választja ki a válogatott játékosait

Kitartás, állóképesség, rugalmasság. Megnézi azt is, hogy szellemileg, mentálisan mennyire erős, mennyire kitartó valaki.

Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a T-Systems Magyarország idei Symposium-rendezvényén tartott előadásán részletesen beszélt arról, hogy milyen eszközöket vett igénybe az Eb-szereplés kivívása előtt. A játékosokról ma már szinte mindent tudunk, így a válogatott és a magyar klubcsapatok együttes erővel nemzetközi szinten is magasabb szintre emelhetik futballunkat – írja az origo.hu. Alább néhány idézetet közlünk a cikkből, amelyet teljes egészében itt olvashatnak el.

Amikor Storck kiszemel egy játékost, a kollégáival fizikai teszteket végez el rajta, hogy kiderüljön, hogyan tud sprintelni, hosszú távon hogyan teljesít.

– Megnéztük a kitartását, az állóképességét, hogy mennyire rugalmas. Aztán azt, hogy szellemileg, mentálisan mennyire erős, mennyire kitartó. A játékosok hamar elárulják magukról, hogy mérkőzés közben mennyire erősek mentálisan. De edzéseken is megnéztük, hogyan lehet tervezni velük.

A játékos-kiválasztás után Storck azon kezdett el dolgozni,
hogyan tudja a csapat megnyerni a következő meccsét.

– Az edzőtáborban számos technológiai lehetőségünk volt és van arra, hogy felkészítsük a játékosainkat a válogatott szereplésre. Először megnéztük a kerettagok erőnlétét. A Catapult nevű gps-rendszert használtuk, amely méri a sprintet, az emelkedést, a távokat, a futást – bármit, amit fizikailag elvégez egy játékos az edzés során. A másik a Polar rendszer, amellyel az edzéselemeket vizsgáljuk. Ezen kívül – egy újabb eszközzel – szintén figyelünk arra, hogy milyen a játékosok tejcukorszintje.

– Ez sajnos nem volt mindenkinél megfelelő, ezért fejleszteni kellett, de ez aztán nagyban segített minket abban, hogy növelni tudjuk a futásteljesítményt. Minden lefutott 1200 méter után vérelemzést végeztünk el a játékosokon, és megnéztük, hogyan lehet úgy beállítani a cukorszintet, hogy a futballista képes legyen a legjobb teljesítményt kihozni magából. A Reflotronnal az izom erőnlétét vizsgálhatjuk, illetve azt is, hogy sérülésveszélyes állapotban van-e egy játékos. A Sportscode elemzi a játékost és a csapatot egyaránt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik