Válogatott

Bernd Storck számít a klubok segítségére

A szövetségi kapitány már előre tekint: az Eb-szereplésből nem szabad megélni, új célok kellenek.

Bernd Storck, a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya exkluzív interjút adottaz M4 Sportnak, melyben a nemzeti csapat 2016-os szereplését értékelte. A beszélgetésre a vasárnapi GÓÓÓL! című műsorban került sor.

– Szép és fárasztó év a 2016-os, az Európa-bajnokság előtt mindent aprólékosan megterveztünk, ami nem volt egyszerű, de a siker megadta a jogot és megteremtette a lehetőséget ahhoz, hogy megmutassuk: Magyarország olyan focinemzet, amely versenyképes a nemzetközi szinten is és tudja tartani a lépést Európával. Mostanra a többi nemzet tiszteli a magyar válogatottat, ami hatalmas eredmény, de nagyon sokat tettünk ezért. Rengeteget dolgoztunk és a munka meghozta eredményét.

– A legfontosabb cél az volt az Eb előtt, hogy eredményesen játsszunk, az emberek legyenek büszkék a magyar csapatra. A szurkolóktól már a norvégok elleni pótselejtezőn is hatalmas támogatást kaptunk. Az Eb jó lehetőség volt arra, hogy mindenki felnőjön a feladathoz – mindenki a csapat érdekeit figyelte, így lehettünk eredményesek. A szurkolótábor volt a csapat tizenkettedik embere Franciaországban, azt hiszem, büszkék lehettek a nemzeti együttesre.

Félelem nélkül Franciaországban

– Nem volt bennem félelem az Európa-bajnokság előtt, de éreztem a kapitányi poszt súlyát. Magabiztosan vártuk az Eb-t, hiszen össze tudtuk hangolni a tornát a bajnoksággal. Az MLSZ-től minden támogatást megkaptunk, hogy jó felkészülést tudhassunk magunk mögött.

– A filozófiám az, hogy a jó játék alapját a fizikai felkészültség adja. Sok tehetséges fiatal játékosunk van, de csak úgy tudunk helyt állni, ha 100%-os fizikai felkészültséggel rendelkezik mindenki, erre nagy hangsúlyt helyeztünk, csakúgy, mint a taktikai felkészítésre.

Előrelépett a magyar válogatott

– Tovább fejlődtünk az elmúlt egy évben, komolyan vesznek minket az ellenfelek. Ugyanakkor a bő keret tagjai, a cserejátékosok nem fejlődtek annyit az elmúlt időszakban, mint az alapemberek – ezt a svédek ellen láthattuk. A magyar bajnokság még nem tudja úgy felkészíteni nemzetközi mérkőzésekre a játékosokat, így nem tudták tovább fejlődni. A vb-selejtezőkre nem tudtuk egy szintre hozni a játékosokat, de a jövőben ezen változtatni szeretnék. Ugyanakkor ez nem lesz könnyű, hiszen a következő négy hónapban nem tudunk együtt készülni a válogatottakkal.

Jobb edzővé vált az elmúlt az egy évben?

– Rám is jellemző: én is tovább akartam, illetve akarok fejlődni, szeretnék még többet adni a csapatnak. Ha az együttes fejlődni tud, az az edzőt is minősíti. Külföldről is gyűjtöm a tapasztalatokat, hogy még jobbak legyünk csapatként.

Célok a vb-selejtezőre

– Nem szabad elkényelmesednünk, nem ünnepeltethetjük magunkat. A jövőbe kell tekintetnünk, a következő négy hónapban keményen és profin kell készülni a játékosoknak egyénileg is.

– Az Eb-szereplésben nem lehet már fürdőzni, célokat kell kitűzni, így lehet előrelépni. Szükségem van minden klub támogatásra; függök a kluboktól és az edzőktől, hiszen nem tudok nap mint nap a játékosokkal készülni. Sok múlik tehát a klubokon abból a szempontból, mennyit fejlődik a magyar labdarúgás – nyilatkozta Bernd Storck.

Olvasói sztorik