Válogatott

Dzsudzsákék helyett az NB I fiataljai lephetik meg a svédeket

A Vasas és a Ferencváros hétvégén ellenfélként találkozik, ám kedden még a két klub játékosai együtt vezethetik sikerre a magyar válogatottat.

A magyar válogatott magabiztos sikert könyvelt el idei utolsó tétmérkőzésén, Andorra felett 4-0-s győzelmet arattak Dzsudzsák Balázsék. Bernd Storck csapatára még egy erőpróba vár 2016-ban, kedden Svédország ellen lép pályára a Groupama Arénában barátságos mérkőzésen. Mint ismert, ezen a mérkőzésen búcsúztatják Király Gábort és Juhász Rolandot, de a találkozó előtt búcsúzik a nemzeti csapat Vanczák Vilmostól és Hajnal Tamástól is. Közülük csak a Haladás kapusa és a Videoton játékosa lép pályára az északi rivális ellen.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya korábban elárulta: azon játékosok, akik Andorra ellen egy félidőnél többet játszottak, a svédek ellen nem lépnek pályára. A találkozó ezentúl jól szolgálja a bő keretben számításba vett fiatalok beépítését.

Andorra ellen vasárnap este a következő játékosok jutottak szóhoz: Gulácsi – Bese, Lang, Guzmics, Korhut – Nagy Á., Gera (Böde, 84.) – Dzsudzsák, Kleinheisler (Stieber Z., 74.), Gyurcsó (Németh K., 81.) – Szalai. Ha Storck mester tartja a szavát, közülük jó esetben is csak Böde Dániel, Stieber Zoltán és Németh Krisztián léphet pályára a Groupama Arénában.

Öt játékos debütálhat a svédek ellen

A kapuban ennek köszönhetően Király Gábor mögött akár bemutatkozhat Megyeri Balázs is, aki felnőtt szinten még nem ölthette magára a címeres mezt. A Greuther Fürth légiósa ősszel fix kezdőnek számít Bundesliga 2-es csapatában, tehát meccsrutinban van.

Rajta kívül debütálás előtt áll Botka Endre (1994), Berecz Zsombor (1995), Hangya Szilveszter (1994) és Nagy Dominik (1995). Mind a négy fiatal ősszel alapemberré nőtte ki magát az NB I-ben: a Honvéd védője 1151, a Vasas-duó 1191, illetve 1347, míg a Ferencváros tehetsége 1125 percet töltött a pályán bajnoki mérkőzésen. Ha mindannyian pályára lépnek, valamint hozzájuk soroljuk Vida Mátét (1996) is – aki két meccsen, az Elefántcsontpart elleni barátságos-, illetve a Lettország elleni vb-selejtezős mérkőzésen már bizalmat kapott Storcktól –, akkor egy extrafiatal összetételű csapat bizonyíthat Svédország ellen.

A lehetséges kezdővariációk

A német mester korábban azt is hangsúlyozta: a svédek elleni mérkőzésen szerepet kaphatnak a fiatalok, ám a válogatott stílusa az esetleges változásokkal sem módosul majd. Ugyanazt a stílust próbálják felépíteni a korosztályos válogatottaktól az A-válogatottig, amit a csapatnak az adott felállásától függetlenül meg kell tudnia valósítania. Ennek fényében várhatóan ők léphetnek pályára kedd este:

Kapuban:

Király Gábor (Swietelsky-Haladás) /Dibusz Dénes (Ferencváros) /Megyeri Balázs (Greuther Fürth)

Védelem:

Botka Endre (Budapest Honvéd)/Fiola Attila (Videoton FC) – Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (Lech Poznan)/ Pintér Ádám (Ferencváros) – Hangya Szilveszter (Vasas)/Kádár Tamás (Lech Poznan)

Középpálya:

Elek Ákos (DVTK), Vida Máté (Vasas)
Lovrencsics Gergő (Ferencváros) – Berecz Zsombor (Vasas) – Nagy Dominik (Ferencváros)/ Stieber Zoltán (Kaiserslautern)

Támadó-szekció:

Böde Dániel (Ferencváros)/ Németh Krisztián (al-Garafa)/ Priskin Tamás (Slovan Bratislava)

Csúcsrangadó az NB I-ben

Érdekesség, hogy szombaton igazi csúcsrangadóra kerül sor az NB I-ben, hiszen az éllovas Vasas ellenfele a címvédő Ferencváros lesz, a harmadik helyen tanyázó zöld-fehérek hátránya pillanatnyilag öt pont az angyalföldiek mögött. A soron következő válogatott összecsapáson ezen két klub adhatja a nemzeti együttes magját – Vida Máté, Hangya Szilveszter, Berecz Zsombor, illetve Dibusz Dénes, Pintér Ádám, Lovrencsics Gergő, Nagy Dominik és Böde Dániel pályára lépése esetén. Kedden még egy célért küzdenek a játékosok, pár nappal később viszont már ellenfelekként találkoznak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik