Válogatott

Többször is okoztak már számunkra fejtörést a miniállamok – múltidézés

A magyar válogatott az elmúlt tíz évben tizenkét alkalommal mérhette össze erejét valamely mini állam ellen. A mérleg kilenc győzelem, egy döntetlen és két vereség.

Nemzeti tizenegyünk a Feröer-szigetek elleni szeptemberi döntetlent megelőzően zsinórban tízszer legyőzte az éppen útjába botló törpeállamot. 2006 októberében viszont Európa-bajnoki selejtezőn 2-1-es vereséget szenvedtünk Málta vendégeként. A Bozsik Péter által irányított válogatott hamar hátrányba került, André Schembri a 13. percben talált Király Gábor hálójába. (A máltai játékos később a Ferencvároshoz szerződött, s 36 meccsen 16 gólt szerzett.) Torghelle Sándor gyorsan egalizált, ám a csapat hibát hibára halmozott ezen a találkozón, és a védelem, valamint a középpálya enyhén szólva sem állt biztos lábakon. Az első játékrész hajrájában ráadásul Vanczák Vilmost kiállította a játékvezető, Schembri pedig a második félidőben duplázni tudott, s beállította a végeredményt. Bozsik Péter a meccs után beadta lemondását, s Várhidi Péter váltotta a kispadon.

Ezt követően két barátságos meccs következett, Kanadát sikerült 1-0-ra legyőzni, azonban Ciprus ellen egy újabb nem várt fiaskóba szaladt bele a jelentősen megfiatalított magyar csapat. Mivel a 2008-as Eb-seljetezőcsoportban csupán Máltát tudtuk megelőzni, Várhidinek is mennie kellett, s Erwin Koemannal folytatódott a munka.
Másfél évet kellett arra várni, hogy ismét egy mini állammal mérjük össze erőinket, 2008 októberében Máltán nyertünk 1-0-ra vb-selejtezőt, majd itthon 3-0-ra vertük őket. Dánia, Portugália és Svédország mögött negyedikként zártunk, ekkor Egervári Sándor vette át az irányítást.

A bravúrok elmaradtak, azonban a kötelezőket hozni tudta a válogatott: 2010 októberében a Puskás Ferenc Stadionban 8-0-ra győztük le San Marinót, majd a kinti mérkőzést is 3-0-ra be tudtuk húzni. Egervári regnálása alatt Luxemburggal is játszottunk egy barátságos meccset, Szabics Imre találatával 1-0-ra nyertünk. Noha nem jutottunk ki a 2012-es Eb-re, de Egervári megőrizhette munkáját.
A következő vb-selejtező sorozatban vasárnapi ellenfelünket, Andorrát sodorta utunkba a sors, előbb idegenben 5-0-ra, majd hazai környezetben 2-0-ra múltuk felül az ellenfelet. Utóbbi mérkőzést éppen a Hollandia ellen elszenvedett 8-1-es fiaskó után játszottuk négy nappal, s bár összejött a győzelem, a mutatott játék hagyott kívánnivalót maga mögött. Az akkori kezdőből Stieber Zoltán, Dzsudzsák Balázs, Szalai Ádám és Nikolics Nemanja ezúttal is szóhoz juthat.

Majd következett a Feröer-szigetek elleni három összecsapás, 2014 októberében immáron Dárdai Pál irányítása mellett. A Hertha szakvezetője Romániában egy 1-1-es döntetlennel debütált a kispadon, majd három nappal később Szalai Ádám találatával sikerült elhozni a három pontot Tórshavnból. Egy évvel később a Groupama Arénában fogatuk az ellenfelet, s hiába vezetett Feröer, ám a csereként beálló Böde Dániel duplájával sikerült fordítani. Az utolsó összecsapásra pedig bizonyára mindenki jól emlékszik, a 2016-os Európa-bajnokság után, szeptember 6-án látogattunk Tórshavnba, ahol 0-0-s döntetlent játszottunk.

A Málta és a Ciprus elleni botlás óta rendszerint hoztuk a kötelezőt, legutóbb Feröer ellen hullajtottunk pontokat. Játékerőt tekintve Andorra nagyon kilóg a csoportból, s óriási meglepetésnek kellene történni ahhoz, hogy vasárnap ne a magyar csapat hagyja el győztesen a pályát.

Olvasói sztorik