Válogatott

A legenda nélkül, de egy kezdőnyi spanyol ötödosztályú játékossal érkezik Andorra

Dzsudzsák Balázs huszonegyszer többet ér a legértékesebb andorrai játékosnál. Ellenfélnézőben.

Három vereség után lép pályára Andorra vasárnap a Magyarország elleni vb-selejtezőn a Groupama Arénában. A vendégek legutóbb Svájctól 2-1-re, előtte Portugáliától 6-0-ra, Lettországtól pedig 1-0-ra kaptak ki. A világranglista 203. helyén álló válogatottból a mértékadó Transfermarkt csupán négy játékosnak jelzi a piaci értékét, ebből kiindulva a legértékesebb focista az andorrai keretből a spanyol harmadosztályú Lleida Esportiu középhátvédje, Max Llovera, akit 170 ezer fontra taksál a szakportál. Összehasonlításképp, a magyar válogatott legkisebb piaci értékével bíró játékosa, Berecz Zsombor kétszer (340 ezer font), míg a legértékesebb focistánk, Dzsudzsák Balázs (3.6 millió font) pedig 21-szer többet ér.

Érdekesség, hogy az andorrai válogatott eddigi mindhárom vb-selejtezőjén csak hét cserejátékost nevezett a meccsekre a megengedett tizenkettő helyett. Koldo Álvarez szövetségi kapitány egyelőre 24 játékossal tréningezik, várhatóan szerda este nevezi meg az utazókeretet.

A csapattal edz a 19 éves Alexandre Martinez is, aki legutóbb Svájc ellen a második fellépésén megszerezte első válogatottbeli gólját. A keret legrutinosabb játékosa viszont, a 103-szoros válogatott középhátvéd, Ildefons Lima sárga lapos eltiltása miatt nem játszhat Budapesten.

Akár az FC Andorra csapatából is összeállíthatná a kezdőt a szövetségi kapitány, hiszen ebből a klubból 11 játékost hívott be Álvarez. Fura módon egyébként az FC Andorra nem az andorrai bajnokságban, hanem a spanyol ötödosztályú Primera Catalana egyes számú csoportjában játszik, amely egyébként a Katalán autonóm közösségek élvonalának felel meg. Az andorrai pontvadászatból heten érkeznek, az FC Santa Coloma és az UC Santa Coloma gárdájából 3-3 játékos készül honfitársaink ellen, a Lusitans egy főt delegál, míg Marc Vales Finnországban keresi a kenyerét.

A két válogatott eddig kétszer mérkőzött meg egymással, de ez a két találkozó nem is volt olyan régen. A 2014-es vb-selejtezőjében idegenben 5-0-s győzelmet arattunk 2012 szeptemberében, akkor Juhász, Gera, Szalai, Priskin és Koman talált be, míg tizenhárom hónappal később hazai pályán Nikolics duplájával nyertünk.

Olvasói sztorik