Válogatott

Hajdu: Storcknak és Bogdánnak is megvan a maga igaza

A volt Fradi-kapus szerint a szövetségi kapitány érthetően ragaszkodik az elveihez, de Bogdán Ádámnak fontos lett volna egy gesztus.

Meglehetősen szkeptikusan nyilatkozott saját jövőjéről a magyar válogatottban Bogdán Ádám, a Wigan kapusa. Miután Bernd Storck nem válogatta be az Eb-keretbe, Bogdán a nyáron nem vállalta, hogy negyedik kapusként vegyen részt a felkészülésben, most pedig úgy fogalmazott, szerinte nem volt fair, hogy Storck versenyhelyzet nélkül kijelentette, csak negyedik kapusként számolna vele. Ezért aztán nem tartja valószínűnek, hogy a német szakember kapitánysága alatt lesz még ő is válogatott.

A Rangadó megkérdezte a Bogdán-nyilatkozatról és a korábban első számú válogatott hálóőr helyzetéről Hajdu Attilát. A korábbi remek kapus szerint mindkét félnek van igazsága, mert a saját szemszögükből értelmezve a történetet Bogdán és Storck is következetesen nyilatkozik.

– Az Eb előtt tiszta sor volt, hogy mindenképpen Király Gábor fog védeni, a maradék két helyről pedig Bernd Storck az alapján döntött, hogy ki van jobban játékban. Bogdán Ádám ebből rosszul jött ki, mert Gulácsi Péter és Dibusz Dénes is játszott a csapatában, ő pedig akkor került sajnálatosan nehéz helyzetbe a Liverpoolnál. Storck döntése ésszerű és tényeken alapuló választás volt, nem lehetett belekötni – véli Hajdu.

– Az Ádám által hiányolt versenyhelyzettel kapcsolatban azt tudom mondani: egy válogatottnál viszonylag ritka, hogy a kapitány versenyt hirdet egy poszton. Nem csak Bernd Storckról van szó, máshol is jellemző, hogy a kapitány sorrendet állít fel. Ilyen szempontból tehát a német szakembernek igaza van, amikor azokra épít, akiket ő az általa felállított sorrend szerint kiválasztott.

– Ugyanakkor meg kell érteni Ádám szempontjait is. Mert ha azt nézzük, honnan esett le odáig, hogy még harmadik kapusként se vitték ki az Eb-re, érthető az elkeseredése. Mert amikor ő volt az első számú kapus a nemzeti csapatban, öröm volt nézni, ahogy védett. És nyilván eszébe sem jutott, hogy nem ő lesz a válogatott kapusa a közeljövőben. Innen visszalépni oda, hogy még a keretben sem vagyok, nyilván elkeserítő, mert hiszen addig többet tett a válogatottért, mint a többiek.

Mindez már lezárt történet, az érdekes kérdés természetesen az, hogy – mint Bogdán véli – valóban esélye sem lesz-e Bernd Storck kapitánysága alatt visszakerülni a keretbe. Hajdu szerint éppen a német edző objektív felfogása miatt nem érdemes lemondania a válogatottság gondolatáról Bogdánnak.

– Storck, ezt látni kell, nem érzelmi alapon válogat. Nála stopper van, adatok vannak. Mivel a többiek akkor éppen többet játszottak, nem vitte ki Bogdánt az Eb-re, pedig egy gesztus lett volna, ha megteszi. Pedagógiailag is használt volna neki, felemelte volna a fejét, mert Ádám akkor rossz periódusban volt. És bár ezt soha nem tudjuk meg, de szinte biztos, hogy például Egervári Sándor kivitte volna a csapattal. Storck nem „szentimentális”.

– Viszont éppen ez alapján maradhat esélye Bogdánnak. Ha a német következetes, ugyanannyi sansza lehet a Wiganben immár rendszeresen, hétről hétre védő kapusnak, mint társainak. Persze nem egyszerű a helyzete, mert mostanra Gulácsi Bundesliga-kapus, Megyeri is véd végre a Fürthben és Dibusz is a Fradiban. Tehát megint ott vagyunk, hogy Ádámnak képletesen is fel kell vennie a kesztyűt – de ha Storck az eddigi elveihez ragaszkodik, nem kizárt, hogy behívja egyszer őt is.

Hajdu Attila még annyit tett hozzá a véleményéhez: személy szerint nagyon szurkol Bogdán Ádámnak, mert jó kapusnak tartja.

– Ember legyen a talpán, aki végigcsinálja mindazt, amit neki végig kellett a két szerencsétlen bakija után. De végig fogja. A futballban néha gyorsan változnak a dolgok – a lényeg, hogy Ádám most védjen, szerezzen sikerélményt. A Liverpoolnál nem jött össze neki, pedig meggyőződésem, hogy például Mignolet-nél nem rosszabb kapus, és ha nem magyar, hanem szlovén vagy szerb lenne, már sokkal több Premier League-meccs lenne mögötte – zárta véleményét Hajdu Attila.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik