Válogatott

Légiósok: ők robbanthatnak a téli átigazolási szezonban

Nagy Ádámék remek példáját követhetik Kádár Tamásék. A nyáron klubot váltó légiósaink közül többen alapemberré nőtték ki magukat.

A sikeres nyári Európa-bajnokság után közel egy csapatnyi válogatott játékos váltott klubot. Kapusposzton Megyeri Balázs lépett előre a legnagyobbat. Míg az előző idényben a Getafe színeiben csupán két kupamérkőzésen jutott szóhoz, addig most kirobbanthatatlan a Bundesliga 2-es Greuther Fürth kapujából. Tizenkét bajnokin volt kezdő, egy alkalommal nem kapott gólt.

Bese Barnabás az átigazolási hajrában igazolt az MTK Budapesttől a francia másodosztályú Le Havre-ba. A fiatal bekk a Ligue 2-ben nagyon hamar alapemberré nőtte ki magát, tizenegy mérkőzésen 779 percet töltött pályán. A Le Havre jelenleg a harmadik helyen tanyázik a bajnokságban, Besével harcolhatják ki a feljebb lépést.

Korhut Mihály szintén az átigazolási hajrában a magyar első osztályból igazolt az izraeli címvédőhöz. A Hapoel Beer-Seva színeiben az Európa Ligában is szerepelhet, ennek köszönhetően olyan csapatok ellen, mint az Inter vagy éppen a Sparta Praha is megmutathatja magát. Ő sem az izraeli csapattal végezte a nyári alapozást, ennek ellenére biztos pont a címvédőnél.

Nagy Ádám a sikeres Eb után válogathatott a kérők ajánlatai között, végül a Bologna mellett tette le voksát. Kiderült, a Fradi korábbi középpályása a Serie A-ban is megállja a helyét: tíz mérkőzés, egy gólpassz és 687 perc a bajnokságban – ez Nagy mérlege az olasz élvonalban.

Futács Márkó ugyan nem tagja az Andorra elleni vb-selejtezőre készülő bő magyar keretnek, sérülés miatt a nyári Eb-ről is lemaradt. Nyáron Törökországból igazolt Hajduk Splithez, ahol parádés formát mutat, tíz mérkőzésen hat gólnál jár.

Hamarosan újra nyit az átigazolási piac, összeállításunkban megnéztük, kik lehetnek azok a válogatott (közeli) játékosok, akik télen követhetik Megyei Balázsék példáját.

Dibusz Dénes lehetséges távozása már egy ideje napirenden szerepel – a válogatottnál is számításba vett hálóőrt Dárdai Pál Herthája nézte ki magának. Nagy kérdés, télen befut-e egy jó ajánlat a kapusért, aki ugyan kirobbanthatatlan a zöld-fehérek kapujából, ám ősszel nem sikerült úgy dominálniuk, mint az előző szezon első felében.

A lengyelországi légiósok közül Guzmics Richárd és Kádár Tamás nyári távozását sok helyen biztosra vették, végül a Wisla Kraków és a Lech Poznan magyarja sem váltott klubot. Télen azonban könnyen elképzelhető, hogy mindkét játékos országot vált. Kádár kapcsán a Newscastle United és az Ajax Amszterdam érdeklődéséről lehetett hallani, de olasz csapatok radarján is szerepel. A krakkói légiós esetleges távozása azért sürgetős, mivel szerződése nyáron lejár Krakkóban, ha nem hosszabbít, télen kaphat utoljára pénzt érte klubja. Nyáron az olasz vonal élt Guzmicsnál, ősszel újfent szó volt a kínai lehetőségről (is) a nemzetközi sajtóban.

Szalai Ádám remek formát mutat a válogatottban, Svájc és Lettország ellen is fontos gólokkal vette ki részét a magyar sikerből, ennek ellenére klubcsapatában továbbra sem alapember. Öt bajnoki mérkőzésen csupán 89 percet töltött a pályán, egyszer iratkozott fel a gólszerzők közé. A nemzetközi sajtó beszámolói szerint Szalai esetében továbbra is él a török-vonal.

Nagy Dominik már biztosan távozik a Ferencvárostól és Nikolics Nemanja Legia Warszavájával kezdi meg a téli alapozást. Kvalitásai és tehetsége alapján kiváló ugródeszka lehet számára a lengyel pontvadászat, ha élni tud a lehetőséggel, a válogatottban is biztos ponttá nőheti ki magát.

Kalmár Zsolt szinte biztosan távozik télen az RB Leipzigtől, hiába remekel az újonc a Bundesligában, a magyar középpályás a német élvonalban idén még nem kapott lehetőséget, az U23-as csapatban számítanak rá. A klub pályaedzője, Lőw Zsolt egyik interjújában hangsúlyozta: nagy valószínűség szerint télen kölcsönadják a fiatal magyart.

Olvasói sztorik