Válogatott

A világbajnokságra jutás esélye mindössze 14,76 százalék

Csak a harmadik helyért lesz versenyben csapatunk.

A világbajnoki selejtezősorozat első körében a magyar együttes meglepő módon pontokat veszített Feröer-szigeteken, majd a Svájc elleni háromesélyes mérkőzésen a hajrában alulmaradt, úgyhogy hétfőn már hiába győzött – a papírformát igazolva – Lettországban, a matematikai esélyei megdöbbentően alacsonyak arra, hogy szerepeljen az oroszországi tornán 2018-ban – írja a Magyar Nemzet.

Az esély mindössze 1 a 7-hez

A futballeredmények kalkulációjával foglalkozó We Global Football szakportál a magyar–svájci összecsapás előtt kevéssel öt százalék alattira tette a magyar kijutást, a rigai siker után viszont némileg javult a kép: 14,76 százalék. Ez az adat az 54 csapatos európai mezőnyben mindössze a 27. helyhez elegendő, de – mint ismert – az öreg kontinensről csupán 13 csapat örülhet majd a 2017 őszén befejeződő selejtezősorozat végén.

A We Global Football egyébként a csoportokon belüli esélyességet is összeszámolta: Svájcé a kijutási „torta” 22,12%, Portugáliáé 21,02%, a miénk viszont csak 16,4%, ráadásul Lettország a nyakunkon van 14 százalékkal. A statisztikusok számítása szerint tehát az első helyért majd Svájc és Portugália, a sajnos semmire sem jó harmadikért Magyarország és Lettország küzdhet.

Az összesített esélyességi rangsorban az első hét helyen csupa Európa-bajnoki résztvevő csapatot látunk: Anglia, Németország, Spanyolország, Belgium, Lengyelország, Franciaország, Svájc – mind 70 százalék fölötti részvételi eséllyel. A nyári kontinenstorna mezőnyéből csak a románok rosszabbak a magyaroknál ebben a kalkulációban.

Olvasói sztorik