Válogatott

Kína megsértődött, mert Dzsudzsákék a dalai lámával fotózkodtak

Nemtetszését fejezte ki a Kínai Népköztársaság, amiért a magyar válogatott a dalai lámával készített közös fényképet – erősítette meg az MNO értesüléseit a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A találkozóra hétfőn, a Lettország ellen vívott selejtezőmérkőzés előtt került sor, s a magyar csapat egy dedikált mezzel is megajándékozta a Kína-ellenességéről ismert buddhista szerzetest. Az örömteli pillanatokról készült felvételeket először Szalai Ádám, a válogatott csatára, majd a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) is posztolta a közösségi oldalakon. Ezt követően a fotók bejárták a magyar sajtót, de az eseményről a dalai láma hivatalos honlapja is hírt adott. S bár a szerzetes jókívánságait fogadó magyar csapat fényes győzelmet aratott a lett válogatott felett, sportdiplomáciai szempontból a lépés nem volt szerencsés. Kína ugyanis a tibeti buddhista szerzetes személyét illetően különösen érzékeny. A dalai láma Kína tibeti tartományának függetlenségéért kampányol, s nem tartózkodik a szélsőséges, szeparatista megnyilvánulásokra felbujtó nyilatkozatoktól sem – írja a Magyar Nemzet.

– A csapat úgy gondolta, hogy a dalai láma szerencsét hozhat, és igazuk volt – válaszolta a lap megkeresésére az MLSZ sajtóosztálya. A szövetség közölte, tisztában vannak azzal, hogy Peking érzékeny a dalai láma személyére, a magyar válogatott tagjai azonban spontán, egy szálloda halljában futottak össze a vallási vezetővel.

Olvasói sztorik