Válogatott

Több mint egy tucat játékos intett búcsút az U21-es válogatottnak

Mervó Bencéék érzelemdús sorokkal köszöntek el az utánpótlás-válogatottságtól.

A magyar U21-es válogatott kerete az utolsó két Eb-selejtezőn*:

Kapusok:
Banai Dávid (Újpest FC, 1994)

Horváth Dániel (ETO FC Győr, 1996)
Nagy Gergely (Vasas, 1994)
Védők:
Forgács Dávid (Ancona, 1995)
Hegedűs János (Swietelsky Haladás, 1996)
Lenzsér Bence (Paksi FC, 1996)
Osváth Attila (Vasas, 1995)
Szilvási Péter (DVSC, 1994)
Szivacski Donát (Vasas, 1997)
Hangya Szilveszter (Vasas, 1994)
Kecskés Ákos (Újpest FC, 1996)

Középpályások:
Cseke Benjámin (Újpest FC, 1994)
Kalmár Zsolt (RB Leipzig, 1995)
Madarász Márk (Gyirmót FC, 1994)
Szántó Tamás (Rapid Wien, 1996)
Berecz Zsombor (Vasas, 1995)

Támadók:
Balogh Norbert (Palermo, 1996)
Géresi Krisztián (Videoton FC, 1994)
Holender Filip (Budapest Honvéd, 1994)
Mervó Bence (Slask Wroclaw, 1995)
Prosser Dániel (Budapest Honvéd, 1994)

Sallai Roland (Palermo, 1997)
Zsótér Donát (Budapest Honvéd, 1996)
Nagy Dominik (Ferencváros, 1995)

*Dőlt és félkör betűvel szedve az utánpótlás válogatottságtól elköszönő játékosok.

A magyar U21-es válogatott Görögország ellen, Athénban zárta az Európa-bajnoki selejtezősorozatát. A találkozó 3-1-es hazai sikerrel végződött, ezzel az is eldőlt, hogy Michael Boris legénysége az ötödik helyen zárt csoportjában.

A Görögország, illetve a néhány nappal korábbi portugálok elleni mérkőzés több játékos számára is az utolsó volt az U21-es válogatottban, mert az 1994-95-ös korosztály jövőre már nem vehet részt a versenysorozatban.

Összeállításunkban megnéztük, hogy az utolsó két Eb-selejtezőn számításba vett fiatalok közül kik azok, akik legjobb esetben az A-válogatottban ölthetik magukra legközelebb a címeres mezt.

A kapusok közül Nagy Gergely és Banai Dávid felett járt el az idő, mindkét játékos 1994-es születésű – a Vasas játékosa a portugálok, míg az Újpest hálóőre a görögök elleni találkozót védte végig búcsúzóul.

A védelemből biztosan kiválik a Forgács Dávid (1995), Osváth Attila (1995), Szilvási Péter (1994), Hangya Szilveszter (1994) négyes. A középpályán Cseke Benjámin (1994), Kalmár Zsolt (1995), Madarász Márk (1994) és Berecz Zsombor (1995) „öregedett ki”, míg a támadószekcióból Géresi Krisztián (1994), Holender Filip (1994), Mervó Bence (1995), Prosser Dániel (1994) és Nagy Dominik (1995) vált ki biztosan.

Kalmár egyedüliként szerepelt már a felnőtt csapatban

Közülük Bernd Storck legutóbbi bő keretében, amely a Svájc elleni hazai vb-selejtezőre készült, helyet kapott már Hangya Szilveszter, Nagy Dominik és Nagy Gergely, akik később a szűkítés után kerültek az U21-es csapathoz.

A fentebb kiemelt tizenöt játékos közül a Bundesliga újoncnál mellőzött Kalmár Zsolt egyedüliként korábban már hét alkalommal szerepelt az A-válogatottban. Az RB Leipzig középpályása a nyári Eb-ről lemaradt, valamint az őszi vb-selejtezőkön sem számított rá a felnőtt együttesben Storck mester. Korosztályos társai a felnőtt címeres mezt még nem húzhatták magukra térmérkőzésen. Nagy kérdés, közülük ki lehet az első a sorban, akivel éles mérkőzésen is számol a német kapitány.


Kik pótolhatják a „kiöregedő” játékosokat az U21-es csapatban?

Kapusposzton az 1996-os születésű Horváth Dániel (ETO FC Győr) egyedül maradt, ráadásul a győrieknél az őszi szezon első felében ő sem vált alapemberré. Az NB I-ben jelen pillanatban nincs olyan 1996 után született hálóőr, aki rendszeresen lehetőséget kap a nagyoknál.

Az NB II-es tabellát a Kisvárda vezeti, az elmúlt tizenegy fordulóban pedig minden mérkőzésen lehetőséget kapott Ivancsics Alex, aki 1996 januárjában született. A Transfermarkt adatai szerint korábban egy alkalommal számoltak vele az U19-es válogatottban. A fiatal hálóőr ezidáig a második legkevesebb gólt kapta a másodosztályban, tizenkét mérkőzés alatt csupán nyolcszor kapitulált.

Ami az NB I-es mezőnyjátékosat illeti: a Haladás védelmében biztos pontnak számít a Liverpoolból hazatérő Polgár Kristóf, de az új szezonban alapemberré nőtte ki magát Rácz Barnabás is, míg a Honvédnál alig hiányzott néhány percet Gazdag Dániel és Koszta Márk – ők mindenképpen a jövő emberei lehetnek.

Az MTK színeiben Koromán Kevin és Vogyicska Bálint tett szert komolyabb felnőtt rutinra, Újpesten pedig Pávkovics Bencének (is) bizalmat szavaztak a fiatalok közül. A Gyirmót színeiben a sérülés után visszatérő Sallói Dániel mutat egyre jobb formát, a Kansas kölcsönjátékosa a Haladás és a Diósgyőr elleni is győztes gólt jegyzett.

Mellettük természetesen az U19-es magyar csapatban szintén túlkorossá váló tehetségek szintet léphetnek és alapemberei lehetnek az újjáalakuló U21-es nemzeti együttesnek.
Korábbi cikkünkben megnézhetik, milyen arányban kapnak lehetőséget a húsz év alatt fiatalok az NB I-ben.

Közösségi oldalaikon így köszöntek el a játékosok az utánpótlás válogatottságtól:

Nagy Dominik: – Lezárult egy korszak, méltó befejezéssel az utánpótlás válogatottságnak a portugálok elleni 3-3-as döntetlennel. Felejthetetlen pillanatok voltak. Sok mérkőzéssel, rengeteg élménnyel és ennél is több nevetéssel. Az évek során új barátokat szereztem és élményekkel gazdagodtam. Nehéz szavakba önteni ezeknek az éveknek a tartalmát, ezért hálás vagyok a sorsnak, hogy ez nekem megadatott és boldog, hogy ezeket átélhettem.
Mervó Bence: – Lezárult az utánpótlás-válogatott korszakom. Nagyon örülök, hogy amikor egészséges voltam, mindig bizalmat kaptam a kapitányoktól. Nagyon sok jó pillanatunk volt közösen és voltak kemény mély pontjaink is, de mindig csapatként lendültünk túl a nehézségeken. Volt egy felejthető Eb és volt egy felejthetetlen vb. Sok barátság alakult ki a csapaton belül. Köszönöm, hogy részese voltam ennek a kiváló együttesnek! Remélem, mindenki eléri céljait és minél több játékos fel fog kerülni az „A” válogatottba!


Banai Dávid: – Egy korszak lezárult. Örülök, hogy megismertelek titeket!
Géresi Krisztián: – Csak kétszer két hétre, de örülök, hogy ilyen közösségbe csöppentem. Rövid idő alatt rengeteg élményt szereztem, és új barátságokra tettem szert. Sok sikert kívánok mindenkinek!
Hangya Szilveszter: – Az utolsó utánpótlás-válogatottság! Felejthetetlen évek…

Az utolso utanpotlas valogatottsag! Felejthetetlen evek…

Szilveszter Hangya 7 (@sziszka4) által közzétett fénykép, 2016. Okt 6., 12:59 PDT

Olvasói sztorik