Válogatott

Hiába Bale gólja, hazai pályán botlott Wales

EREDMÉNYEK. Ukrajna és Horvátország is hozta a papírformát, Izrael megszenvedett Liechtensteinnel.

Vasárnap este is folytatódott a 2018-as oroszországi világbajnokság európai selejtezőzónájának meccsdömpingje. A kilenc mérkőzés közül négyet 18 órától rendeztek, további ötre pedig 20:45-től kerül sor. Immáron minden csoport a harmadik fordulót kezdte el.

Két pontot elhagyott Wales Grúzia ellen

Az Eb-n tündöklő Wales az újabb sorozatot is jól kezdte, hiszen Moldova kiütése (4-0) után kétszer is vezetve végül döntetlennel utazhatott haza Ausztriából. A másik oldalt a nyári torna előtt barátságos mérkőzésen még a spanyolokat is legyőző kiscsapat két nagyon szoros vereséget könyvelhetett el. Szeptemberben az osztrákok nyertek Tbilisziben 2-1-re, majd Írország nyert 1-0-ra ellenük egy kései góllal. A két csapat legutóbb 2008-ban találkozott, akkor Grúzia nyert 2-1-re.

A Bale-t természetesen ezúttal is a kezdőbe nevező Wales már a 10. percben gólt szerzett, méghozzá épp a Real klasszisának fejesgóljával. A pályára kifutó tizenegyben egyébként nem volt nagy meglepetés, Robson-Kanu helyett Vokes került be (de aztán előbbi is beállt a 61. minutumban); míg a másik oldalt a diósgyőri légiós, Dausvili is játszott (a 45+1. percben sárga lapot kapott).

A folytatás azonban már nyögvenyelősre sikeredett, az 57. percben pedig meglepetésre egyenlítettek is a grúzok. Kazaisvili löbbölését Okriasvili közelről bólintotta Hennessey kapujába.

Nem is sikerült válaszolnia Walesnek, így a selejtezősorozatot jól kezdő gárda most nagyon fontos két pontot veszített el Grúzia ellen.

Wales-Grúzia 1-1 (1-0)

Gólszerzők: Bale (10.), illetve Okriasvili (57.)

https://www.youtube.com/watch?v=x8vrAl6syw4

Kiütésnek indult, izgalmas lett a vége az Izrael-Liechtensteinnek

Papírforma vereséget követően kalkulált győzelem – ez volt a találkozót megelőzően az olaszoktól kikapó (1-3), de Macedóniát idegenben is legyőző (2-1) Izrael mérlege. Most újabb sima mérkőzésre számítottak, hiszen a miniállam Liechtenstein két meccs után 0-10-es gólkülönbséggel a csoport utolsó helyén szerénykedett úgy, hogy a nyitó körben egy nyolcasba szaladtak bele a spanyolok ellen. Az ikonikus kapus, Peter Jehle csapata ugyanakkor az előző kvalifikációs sorozatban kétszer is pontot szerzett: Moldovát idegenben verték meg, míg Montenegró ellen egy döntetlent tudtak kiharcolni.

Izraelben is két fejesgóllal indult a meccs, Hemed a 3. és a 16. minutumban vette be a kaput. A kezdeti sikereket azonban nem követték újabb gólok, a félidőben is 2-0 állt az eredményjelzőn. A második játékrészben viszont nem sokáig: óriási meglepetésre ugyanis Göppel szépített a 49. minutumban Hasler középre adása után.

Egyenlítenie azonban már nem sikerült a törpeország csapatának, Izrael tehát a vártnál sokkal-sokkal jobban megszenvedve ugyan, de otthon tartotta a három pontot és életben tartotta kijutási reményeit.

Izrael-Liechtenstein 2-1 (2-0)

Gólszerzők: Hemed (3., 16.), illetve Göppel (49.)

https://www.youtube.com/watch?v=piydktdslBw

Unalmas meccsen nyertek a horvátok

Talán már maguk a finnek sem hiszik el, amiken az évek során keresztül kell menniük. A pechszéria ebben a sorozatban sem kerüli el őket, hiszen Pukkiék előbb a fennállása első hivatalos meccsén szereplő Koszovóval játszottak döntetlent hazai pályán egy vendégtizenegyest követően, majd Izland ellen vezettek egészen a 90. percig, ám végül egy 95. perces, vitatható góllal kikaptak. Egy ponttal a tarsolyban várják tehát a Törökországgal az első meccsen nem bíró, majd Koszovót simán, 6-0-ra kiütő horvátokat.

Az Eb óta lemondta a válogatottságot Srna, de nem került a kezdőbe Corluka sem, a finnek részéről Nikolics csapattársa, Hamalainen maradt a padon. A gólra itt sem kellett sokat várni, hiszen a 18. minutumban tört meg a jég. Vrsaljko beadására egészen pocsékul jött ki a kapus, Hradecky, el is vétette azt, így Perisic kapura kotorta az ötös sarkán. A gólba tartó labdát végül Mandzukic sodorta be.

Túlzás volna azt állítani, hogy a horvátok esélyt sem adtak volna a finneknek, meglehetősen eseménytelenül csordogált a meccs, egyenlő erők küzdelmének tűnt a találkozó – csakhogy az előny már a vendégeknél volt. A 70. perc után több kisebb finn lehetőség után észhez kaptak a horvátok és elkezdték növelni a nyomást a hazai kapun. A 75. percben Perisic lőtt kapufát több szép csel után. Négy percre rá a csereként beállt Cop cselezgetett és lőtt 14 méterről, miután Arajuuri elcsúszott. Hradecky védett, Mandzukic pedig nem fért a labdához.

Bár az utolsó percekben a finnek két szögletet is rúghattak, az eséllyel nem éltek, így pocsék találkozón végül elvitte a három pontot Horvátország.

Finnország-Horvátország 0-1 (0-1)

Gólszerzők: Mandzukic (18.)

https://www.youtube.com/watch?v=iImIBE0TMiw

Hozták a kötelezőt az ukránok

A Koszovó önállóságát el nem ismerő Ukrajna semleges helyszínen volt kénytelen fogadni ellenfelét. Az összecsapásra a lengyelországi Krakkóban került sor mindössze maximalizált, ezer fő előtt, a papírforma pedig keleti szomszédaink sikerét ígérte. Az ukránok Izland és Törökország ellen is értékes döntetlent játszottak korábban, de a kijutáshoz az ehhez hasonló meccseket kötelező megnyerniük. Koszovó az első fordulóban döntetlent ért el Finnországban, de aztán Horvátországtól óriási, hatgólos vereséget szenvedtek az albániai Shkoderben.

A csúfos Eb-szereplés után alapos változások következtek be az ukrán válogatott háza táján, több új név is felbukkant a kezdőben. Bekerült Ordec, Butko és Szobol, de szintén friss az a Kravec, aki a 31. percben egy megpattanó lövéssel megszerezte a vezetést csapatának. Sokáig veszélyes helyzetben voltak az ukránok, de a 81. minutumban Jarmolenko pazar labdaátvétel után végül kétgólosra tudta növelni az előnyt. Vége azonban még nem volt, a csereként beállt Rotan szép bal lábas lövéssel már 3-0-ra alakította az állást.

Ukrajna tehát hozta a kötelezőt és minden esélyét megtartotta arra, hogy az egyébként kőkemény és kiegyenlített csoportból (amelyben Izland, Horvátország és Törökország mellett Finnország is szerepel) kvalifikáljon a vb-re.

Ukrajna-Koszovó 3-0 (1-0)

Gólszerzők: Kravec (31.), Jarmolenko (81.), Rotan (87.)

https://www.youtube.com/watch?v=1GTrPssDRbU

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik