Válogatott

Stabil védelem, kevésbé jó formában lévő középpálya várja a svájciakat

Sok víz lefolyt a Dunán a Feröer elleni meccs óta, a Rangadó megvizsgálta, milyen formában érkeztek a játékosok a pénteki vb-selejtezőre.
A játékosok formájának osztályzata 1-10-es skálán a Rangadó.hu szerint:
Gulácsi Péter: 9/10
Fiola Attila: 6/10
Guzmics Richárd: 8/10
Lang Ádám: 7/10
Kádár Tamás: 5/10
Nagy Ádám: 7/10
Dzsudzsák Balázs: 4/10
Elek Ákos: 5/10
Kleinheisler László: 6/10
Németh Krisztián: 6/10
Nikolics Nemanja: 7/10

Pénteken nagyon fontos vb-selejtező vár válogatottunkra Svájc ellen a Groupama Arénában. A B-csoport első körében Dzsudzsákék csupán döntetlent játszottak idegenben Feröer-szigetek ellen, így most a sokkal nagyobb erőt képviselő svájciak ellen kellene begyűjteni az elhullajtott pontokat. A feröeri összecsapást nem a legmegfelelőbb fizikai állapotban várták a játékosok, azóta viszont eltelt egy hónap, Bernd Storck szövetségi kapitány szerint pedig a focisták sokkal jobb formában készülnek a következő megmérettetésre. A Rangadó.hu megvizsgálta, hogy a Feröer elleni kezdő tizenegy hogyan teljesített klubcsapatában az azóta eltelt időszakban. Az első csoportmeccsen a Gulácsi – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Nagy Á. – Dzsudzsák, Elek Á., Kleinheisler, Németh K. – Priskin alkotta csapat kezdte a találkozót.

Kapus

Gulácsi Péter kirobbanthatatlan az eddig veretlen RB Leipzig kapujából, Feröer óta öt tétmeccsen volt zsinórban kezdő, ezeken három gólt kapott, de nullán tartotta például azt a Dortmundot, amely már 16 találatnál jár a Bundesligában.

Védelem

Fiola Attila a sérülése és az átigazolási mizériája miatt az első vb-selejtezőn erős meccshiánnyal lépett pályára, de azóta már bemutatkozott új csapatában, a Videotonban. Az Újpest ellen egy félidőt kapott, de a Ferencváros, a Pécs és a Budapest Honvéd ellen már végig játszotta a 90 percet.

Guzmics Richárd nélkülözhetetlen tagja csapatának, négy lengyel bajnokin és egy kupameccsen volt pályán az elejétől a végéig. A legutóbbi fordulóban megszerezte első gólját a Wisla Kraków-ban, jó formában várja a pénteki csatát.

Lang Ádám nagyot lépett karrierjében, a Videotonból érkezett a Telki edzőtáborba felkészülni a feröeriek ellen, de a 0-0-s meccs után már Franciaországba, a Dijonhoz utazott, hogy légiósként folytassa pályafutását. Azóta már debütált, sőt három találkozón kezdőként mutatta meg magát a magyar védő, többek között olyan sztárok ellen, mint Ángel Di María, Edinson Cavani, Thiago Silva, vagy Javier Pastore. Egyszer sem okozott csalódást.

A Lech Poznanban futballozó Kádár Tamás ugyan négy meccset is végigrobotolt az elmúlt hetekben, de a Lechia Gdansk elleni találkozó után sok kritikával illették, ezért az azt követő kupameccsen a keretből is kihagyták. Nem lenne meglepő, ha a Hapoel Beer-Sevában nagyszerűen rajtoló Korhut Mihálynak szavazna bizalmat Bernd Storck a bal hátvéd posztján.

Középpálya

Alapemberré vált Nagy Ádám a Bolognában, akit a szurkolók és az olasz lapok egyértelműen az egyik legjobb nyári igazolásnak tartanak. Az első vb-selejtező óta öt tétmeccsen szerepelt kezdőként, igaz egyszer sem volt végig a gyepen, de megbízható, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, sőt egy gólpassz is fűződik a nevéhez a Napoli ellen.

Az al-Vahda szélsőjének, Dzsudzsák Balázsnak eddig nem indult túl jól az arab kaland, két összecsapás van a háta mögött a bajnokságban, először 60, majd pedig 68 perc jutott neki a pályán. Sem gólpasszt, sem gólt nem sikerült elérnie, de bizakodásra adhat okot, hogy a válogatottban sokszor jobban jön ki neki a lépés, mint az adott klubcsapatában.

Elek Ákos a DVTK-val vergődik továbbra is az NB I-ben, a Gyirmót ellen nem szerepelt a keretben, ám utána három nyeretlen meccsen is 90 percet focizott. Kevés, szinte semennyi sikerélmény nem jutott neki az utóbbi időben a magyar bajnokságban.

Kleinheisler Lászlónak jót tett a Darmstadthoz való kölcsönszerződés, háromszor kezdőként, egyszer pedig csereként jutott szóhoz a Bundesligában, a Frankfurt ellen pedig egy asszisztot is kiosztott. Sokkal inkább számítanak rá itt, mint az anyacsapatánál, a Werder Bremennél.

Katarban szeptember 15-én kezdődött a bajnokság, így Németh Krisztián csupán két tétmeccset játszott azóta az al-Gharafában, igaz előtte a felkészülési meccseken is folyamatosan lehetőséget kapott. A szélsőként is bevethető csatár jól kezdte a szezont, egy gól és egy gólpassz áll a neve mellett.

Csatár

A Feröer-szigetek ellen kezdő Priskin Tamás ezúttal sérülés miatt nincs a keretben, mint ahogyan a Ferencváros támadója, Böde Dániel sem. Szalai Ádám és Nikolics Nemanja játékára van a legnagyobb esély előretolt ékként, biztató, hogy mindkettejük egyre jobb formában van. Szalai miután kiharcolta magának a kerettagságot, góllal is jelezte, hogy nem adja fel a csapatba kerülést a Hoffenheimnél. Nikolics pedig BL-meccseken edződik, bajnokin pedig utóbbi négy fellépésén két gólt szerzett.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik