Válogatott

Így hangolnak a svájciak: magyar szupersztárról emlékeznek

Rövid időt töltött Zürichben Kocsis Sándor, de csak szuperlatívuszokban írnak róla.

A Neue Zürcher Zeitung hosszan elmélkedika Magyarország–Svájc világbajnoki selejtező egyik felvezetőcikkében Kocsis Sándorról, akit az Aranycsapat gólfelelőseként és egyik legnagyobb sztárjaként mutatnak be.

Az írás apropója, hogy a Kocka becenévre hallgató magyar klasszis rövid ideig a svájci YF Zürichet erősítette – még a barcelonai időszaka előtt. A cikk szerzője kiemeli, hogy a pénteki találkozó esélyesei egyértelműen a svájciak, igaz, hatvan évvel ezelőtt Magyarország volt a futball-nagyhatalom. Részletesen bemutatják a „mágikus magyarok” ötvenes évekbeli sikereit és Puskásék hosszan tartó veretlenségi sorozatát. Kocsisról kiemelik, hogy a svájci vébén 11 találattal lett gólkirály, 2,2-es gólátlaggal zárta a tornát, kiváló fejjátékáról külön megemlékeznek.

A cikk azt írja, az 1954-es vébé után két évvel nagyon megváltozott a helyzet Magyarországon – az 1956-os forradalom leverése után az Aranycsapat több tagja nem tért haza. A szabadságharc után Kocsis is részt vett a Bp. Honvéd dél-európai majd dél-amerikai túráján, és ezt követően – Puskással és Cziborral együtt – nem tért vissza az országba.

A zürichi lap azt írja, több nyugat-európai klub árgus szemekkel vadászott az olyan sztárokra, mint Kocsis Sándor, aki végül a svájci FC Young Fellows Zürichhel egyezett meg a folytatásról. Kocsis így az 1957–1958-as szezon hajrájában léphetett pályára a piros-sárga csapat színeiben, egy 5-4-es győztes mérkőzés alkalmával mesternégyest is rúgott, végeredményben 11 mérkőzésen hét találattal zárt.

A zürichi lap kiemeli, várható volt, hogy a svájci kis klub egy olyan szupersztárt, mint Kocsis nem tud megtartani. A zürichi egyesületet néhány alkalommal nemzetközi mérkőzésre is meghívták ez idő tájt, így játszottak a Real Madrid és a Barcelona ellen. A katalánok gyorsan fel is figyeltek és le is csaptak Kocsisra, aki válogatott-társával, Czibor Zoltánnal egyetemben került a spanyol óriáshoz, ahol nyolc évet töltött, bajnoki címet, Spanyol Kupát és BEK-et is nyert.

Olvasói sztorik