Válogatott

Komoly dilemmában a svájci kapitány, Petkovic a kedvenceit veszítette el

A svájciak szerint Xhaka szinte pótolhatatlan, de Djourou kiválása is komoly érvágást jelent.

Újabb komoly erőfelmérő vár Bernd Storck csapatára, a magyar válogatott péntek este (20.45) a svájciakat fogadja hazai pályán vb-selejtezős mérkőzésen. Előzetesen a mérkőzés favoritjai a vendégek, ám a meglepetésre készülő mieinknek kedvezhet, hogy a rivális nincs könnyű helyzetben. A csapat háza táján kisebb sérüléshullám (Johan Djourou és Fabian Frei után Luca Zuffi is kidőlt) söpört végig, ráadásul a csapat legnagyobb ásza, Granit Xhaka eltiltás miatt nem játszhat a mieink ellen.

Megnéztük ezen előjelek tudatában a svájci sajtó hogyan hangol a mérkőzésre.

A Neue Zürcher Zeitung legfrissebb cikkében a válogatott szövetségi kapitányát, Vladimir Petkovicot konzervatív edzőként mutatja be. Kiemelik, a bosnyák szakvető nincs könnyű helyzetben, hiszen standard tizenegyét kénytelen megbontani Budapesten a fentebb említett okok miatt. Azt írják, a svájci közvélemény elégedett volt a csapat Eb-szereplésével, a portugálok felett aratott sikernek köszönhetően pedig még nagyobb fociláz uralkodik az országban. Petkovicnak jó a sajtója Svájcban, de némi aggodalomra ad okot, hogy kedvenc játékosaira nem számíthat, ezért komolyabb és váratlan változtatásokat kénytelen eszközölni kezdőcsapatában. „Minden játékostól tíz százalékkal jobb teljesítményt várok, hiszen Xhakáék hiányát csak így tudjuk kompenzálni”– nyilatkozta a mester.

Ki pótolhatja a védelem oszlopát?

A zürichi lap szerint Johan Djourou helyére Timm Klose léphet, aki így a védelem közepén Fabian Schärrel alkot majd egy párt.

A Schweizer Radio und Fernsehenbeszámolója szerint a kapuban szinte biztosan Sommer kezd, ő Petkovic favoritja – igaz, a Mönchengladbach hálóőre hétvégén csúfos, 4-0-s vereség részese volt a Schalke ellen, így nem túl jó hangulatban vonult edzőtáborba. A lap szerint a svájciak négy védővel állnak fel a mieink ellen: jobb oldalon Stephan Lichtsteiner, míg a túloldalon Ricardo Rodríguez kezdhet. Középen Fabian Schär párja szerintük is Timm Klose lehet, de nincs kizárva, hogy a gladbachos Nico Elvedi kap lehetőséget. A portál által kiírt szavazás Djourou pótlásáról így fest:

A svájci Blickfelvezetőjében azt emeli ki, hogy a 29 éves hamburgi bekk kiesése azért nagy érvágás, mert a Djourou, Schär duó az utóbbi öt mérkőzésen elválaszthatatlan volt egymástól, kiváló munkájuknak köszönhetően csupán két gólt kaptak 450 percnyi játék után, legutóbb a portugálok ellen zártak tökéletesen. Ők is azon az állásponton vannak, hogy a sérült védőt Timm Klose (aki hétvégén a meccs embere lett a Wolverhampton – Norwich City mérkőzésen) vagy Nico Elvedi helyettesítheti, de a Norwich légiósa szerintük előnyt élvez Petkovicnál.

Xhakát lehetetlen pótolni?

A zürichi lap szerint az Arsenal sztárját a Blerim Dzemaili, Gelson Fernandes, Denis Zakaria trióból helyettesítheti valaki, de a kapitány még nem döntött. Hasonlóan vélekedik a Blick is, szerintük a Bologna légiósa lehet a befutó. Dzemaili vasárnap piros lappal zárta a Genoa elleni bajnokit, Nagy Ádám testközelből jól ismeri a riválist, így gyenge pontjaira is rá tud világítani az Telki-összetartás során.

Inlert hiányolják a zürichiek

Az NZZ.ch szerint a korábbi csapatkapitány, a rutinos, 32 éves Gökhan Inler vehetné át Granit Xhaka helyét, csakhogy vele Petkovic mester nem számol. Mellőzéséről így beszélt a tréner: „Örülök, hogy Gökhan újra jó formát mutat a Besiktasnál, korábban ő volt a kapitányunk, a padra viszont nem szeretném leültetni.” A kapitány szerint a svájci csapat erőssége a gyorsaság és a dinamikusság – ezért nem biztos, hogy jó ötlet lenne integrálni Inlert. Pályafutása csúcsán túl a bosnyák mester szerint nincs benne elég perspektíva.

Shaqiri „nagy visszatérőként” lehet kulcsjátékos

A Magyarország elleni vb-selejtezőn újra az első perctől kezdve számolhat Petkovic mester az utóbbi időben kisebb-nagyobb sérülésekkel bajlódó Xherdan Shaqirivel is. „Shaqiri jelentheti péntek este a különbséget, reméljük, ezt meg is mutatja” – nyilatkozta a szövetségi kapitány. Svájci lapok beszámolója szerint a mester még nem döntötte el, hogy középen, jobb- vagy bal oldalon számol-e 24 éves középpályással a Groupama Arénában.

Olvasói sztorik