Válogatott

Storck: pénteken Svájc lesz a favorit

A világbajnoki selejtező előtt egy svájci lapnak adott interjút a magyar kapitány.

Pénteken Svájcot fogadja a magyar válogatott a világbajnoki selejtezősorozat B-csoportjának második fordulójában. A találkozó kapcsán Bernd Storck magyar kapitányt a svájci Aargauer Zeitung kérdezte.

– A szurkolók is és mi is bízunk benne, hogy kijutunk a világbajnokságra. Az elvárások nagyok, de mint edző és sportigazgató, személy szerint a selejtezőcsoport második helyének megszerzésében bízok – mondta Bernd Storck, aki a sikeres Európa-bajnoki szereplésről megjegyezte, sok magyar embernek szerzett örömet a válogatott, de ő maga egyáltalán nem számít nemzeti hősnek.

Felvetődött a kérdés, hogy ki mögött futhat be a második helyre a magyar csapat. Mint ismert, a mieinkkel egy csoportban szerepel az Európa-bajnok Portugália is, azonban Storck szerint korántsem számít topfavoritnak az Eb-győztes.

– Svájc megmutatta, hogy Portugália sem verhetetlen. Topcsapata van, amely kiválóan teljesített az Európa-bajnokságon, topbajnokságokban bizonyító játékosok alkotják a keretét. Ott voltam Franciaországban, amikor az UEFA technikai bizottsága közzétette tanulmányát, miszerint Svájcé volt az egyik legerősebb csapat a tornán. Pénteken abszolút favorit lesz ellenünk.

Míg Magyarország alig delegál játékosokat a nemzetközi kupákban szereplő klubcsapatokba, addig Svájc jóval több ilyen szinten játszó labdarúgóval büszkélkedhet – ez lehet az egyik ok, amiért a magyar kapitány Svájcot tartja esélyesnek.

– Elmondom, miért. Nézze meg, hol tartanak a magyar klubcsapatok. Nem játszanak szerepet az európai labdarúgásban. Erősen ellenkező képet mutat a svájci labdarúgás, ahol több játékos is a nemzetközi kupákban bizonyíthat. Ezek a tények – tette hozzá a kapitány, aki azt is elmondta, idehaza 3-0-s, 4-0-s sikerben bíztak a szurkolók a Feröer elleni rajton, így a válogatott kapott hideget-meleget a 0-0-s kezdés miatt.

Végül szóba kerültek az elkészült új stadionok, illetve az épülő komplexumok is. Storck hozzátette, ezek segíthetik az előrelépést a magyar focinak, de az is tény, hogy még mindig sokszor kerül elő Puskásék neve, viszont a múltat végre magunk mögött kellene hagyni, és ki kellene lépni a régi nagyok árnyékából.

Olvasói sztorik