Válogatott

A portugáloknak könnyebb meccs volt az Eb-döntő, mint a magyarok elleni

Az Eb-győztes szövetségi kapitány szerint a magyarok ellen volt a legnehezebb dolguk a tornán.

Ahogyan azt tegnap megírtuk, a szeptemberi és az októberi vb-selejtezők között szakmai konferencián jár Párizsban a magyar válogatott német edzőpárosa, Bernd Storck és Andreas Möller. Az eseményen előadást tartott Fernando Santos, az Eb-győztes portugálok kapitánya is.

Az UEFA a válogatottaknál dolgozó edzők, technikai vezetők, és szövetségi kapitányok számára hívta össze az eseményt, melynek célkeresztjében a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság állt. A konferencián rangos előadók tekintettek vissza a tornára, a hétfő délelőtti programban Sir Alex Ferguson elemzését is meghallgatták a szakemberek, majd Giorgio Marchetti, az UEFA versenyigazgatója beszélt a torna hátteréről.

Az 55 országból érkezett edzők megvitathatták egymással a labdarúgás legújabb trendjeit és a játék fejlődési irányát. Az UEFA mindehhez kézzelfogható támpontot is adott a 2016-os Eb-ről készült 51 oldalas, átfogó elemzés bemutatásával.

– A 24 fős mezőny változatossága komoly szakmai kihívás elé állította az edzőket. Európa teljes taktikai palettája és játékstílusa felsorakozott az Eb-n, számos nagy csatát láthattunk a támadófutball és a védekező felfogás között. Ez a változatosság a sportág fejlődését szolgálta, inspirálta – jelentette ki Sir Alex Ferguson.

A konferencia délutáni programjában az Eb-győztes Portugália kapitánya is beszélt a siker hátteréről.

– A legfontosabb feladatom az volt, hogy megfelelő egyensúlyt találjak a tapasztalt és a fiatal, sikeréhes játékosaim között. Mindig az egységet, a csapatszellemet helyzetük előtérbe, anélkül nem sikerülhetett volna a győzelem – mondta Fernando Santos, aki beszédében kiemelte, hogy a magyarok elleni mérkőzés volt számukra a legnehezebb az Európa-bajnokságon – írja a valogatott.mlsz.hu.

A konferenciát az UEFA és a francia szövetség hivatalos vacsorája zárta.

Olvasói sztorik