Válogatott

„Az összes idei selejtezőt nyerni kellene”

Hajdú B. István melegen öltözhet, viharos körülmények várhatók Feröeren. A népszerű kommentátor szerint nem számít, hogyan, de a nyitányon győzni kell.

A Feröer-szigetek elleni nyitó vb-selejtezőt az Európa-bajnokságon a mieink legtöbb mérkőzését kommentáló Hajdú B. István közvetíti, aki a Rangadó kérésére elmondta, mit vár a sikeres Eb-szereplés után az új sorozatban a magyar csapattól.

– Nyilván nekimenni úgy kell ennek a sorozatnak is, hogy sikerülhet a kijutás, de azt látni kell, hogy két nagyon erős ellenfél van a csoportban. Ami egyebek mellett azt is jelenti, hogy az összes többi meccsen oda-vissza nyerni kellene, és ahhoz hogy esélyeink legyenek a továbbjutásra, a portugálok és svájciak elleni összesen négy mérkőzésből legalább hat-hét pontot kell szerezni. Akárhogy is nézzük, az összes idei meccset meg kellene nyerni.

– Feröeren teljesen mindegy, hogyan, de nyerni kell. A csoportunk rögtön egy svájci–portugál rangadóval indul, ahol bármi lehet, ugye, jelenleg még nincs Cristiano Ronaldo, ez az első mérkőzésük az Eb óta. Ha a portugálok esetleg kikapnak, abban az esetben rögtön a Svájc elleni, októberi mérkőzés nekünk kulcsfontosságú lehet – de ha Svájc veszít, akkor nekik lesz élet-halál kérdés a pesti meccs – kombinált az őszi mérkőzésekkel kapcsolatban a népszerű riporter. A magyar válogatott átalakulása szerinte nem drámai, ám az új sorozat előtt így is felvetődnek új kérdések.
– A nagy kérdés, hogy ha nem lesznek olyan hosszú felkészülési szünetek, mint az Eb előtt, hogyan sikerül formába hozni a válogatottat. A csapat adott, a játék adott, nagy meglepetéseket nem várok a kerettel kapcsolatban. Az sajnos elég egyértelmű, hogy a magyar labdarúgás egészéből nem következett, hogy veretlenül nyertük az Eb-csoportot, a válogatott felfelé reprezentálja a magyar futballt. Elég, ha a nemzetközi kupacsapatainkra vagy a hazai bajnokik színvonalára gondolunk. A válogatott állományának változása talán nem kardinális probléma. A három hiányzó „veterán” közül Juhász Roland már nem lett volna alapember, Király Gábor posztján szerencsére nem állunk rosszul – Gera Zoltán viszont még mindig nélkülözhetetlen, mert tud olyat, amit a fiatalabbak nem. Az ő játéka pótolhatatlan, legfeljebb meg kell oldani, hogy már csak két meccsenként áll rendelkezésre.

Hajdú B. Istvánnak nem árt melegen öltöznie a tórnshavni vb-selejtezőre, a Storck-csapatnak viszont akár melege is lehet, mert Feröert ma már nem könnyű legyőzni, ezt az előző sorozatban kétszer megtapasztaltuk. A szép játék nem elvárás, a győzelem igen, véli a meccs kommentátora:
– Feröeren extrém körülmények várhatók, állítólag hatvan-hetven kilométeres viharos szél, felázott, műfüves pálya, nyilván nem lesz egyszerű mérkőzés. Az a kérdés, mekkora tekintélyt szereztünk magunknak a nyáron. El tudom képzelni, hogy Feröer óvatosabb lesz, mint a múltkor, mert van tekintélyünk. Ha az elején sikerülne gólt szerezni, talán két-háromgólos győzelem is összejöhet, de kisülhet egy nagy szenvedés is a dologból… A legfontosabb természetesen az eredmény, az mindent felülír: el kell jönni valahogy a három ponttal, aztán jó napot kívánok. Mert ha nem nyerünk, akkor az elvesztett pontokat a ki-ki meccseken kellene bepótolni, ami borzasztóan nehéznek tűnik – tette hozzá Hajdú B. István.

Olvasói sztorik