Válogatott

Tükörsima német győzelem Norvégiában

Nem volt egy szinten Norvégia és Németország; Észak-Írországnak egy pontot ért a bunkerfoci.

A 18 órás meccsek után a 20:45-kor kezdődő találkozókkal folytatódott a 2018-as oroszországi világbajnokság európai selejtezősorozata. Vasárnap este négy mérkőzést rendeztek ebben az időpontban, több kiegyenlítettnek ígérkező párharc mellett Norvégiában pályára léptek a németek is.

Norvégia – Németország

Joachim Löw csapata a Neuer – Hector, Höwedes, Hummels – Khedira, Kroos – Özil, Draxler, Müller, Götze, Kimmich tizeneggyel kezdett, a norvégoknál a Jarstein – Svensson, Hovland, Nordtveit, Aleesami, Berisha, Henriksen, Tettey, Johansen, Diomande, King csapat állt fel az elején.

Nem sokáig hagyta reménykedni a skandinávokat a világbajnoki címvédő, hiszen Müller már a 15. minutumban megszerezte a vezetést a németek számára, ezt Kimmich a 45. percben megduplázta.

A második játékrészben is csak tovább nyúlt a német előny, a 60. percben – folytatva a kerek negyedóránkénti gólok sorát – másodszor is betalált Thomas Müller. A maradék időben is a vendégek érvényesültek, főleg miután beállt Julian Brandt, aki nagyszerűen mozgott. A 77. és a 83. percben is lett volna lehetősége a gólszerzésre, ám nem sikerült a hálóba találnia, csak úgy, ahogyan a norvégoknak sem, így végül maradt a háromgólos német siker.

Norvégia – Németország 0-3

Gólszerzők: Müller (15., 60.), Kimmich (45.)

Csehország – Észak-Írország

Két Eb-résztvevő csatáját rendezték Prágában. A hazaiaknál Petr Cech visszavonult a válogatottól, így az alábbi összeállításban kezdtek:

Vaclik – Novák, M. Kadlec, Suchy, Kaderábek – Krejci, Pavelka, Darida, Skalák – Skoda, V. Kadlec.

Rendkívüli módon kicserélődött ez a válogatott, a horvátok elleni júniusi döntetlenhez képest hiányzott Hubník, Sivok, Limbersky, Plasil, Rosicky és Lafata is – legtöbbjük keretben sem volt. Václav Kadlec és Filip Novák a nyáron Felcsúton is pályára lépett, amikor a Midtjylland színeiben az Európa Liga-selejtezőn a Videotonnal csaptak össze.

Az észak-írek így futottak ki: McGovern – McLaughlin, Evans, McAuley, Ferguson – Norwood, Davis, Dallas – Ward, Lafferty, McNair.

Óriási tempóban kezdtek a csehek, több kisebb lehetőség után a 4. percben már Kaderabek találhatott volna be, egy beadást követően a labda éppen rosszul pattant előtte, így a felfelé tartó játékszert combbal csak kapu mellé tudta irányítani.

A 29. minutumra már feljöttek a meccsbe a vendégek, sőt helyzetbe is kerütek. Conor McLaughlin szerelt a jobb oldalon, azonnal Paddy McNairhez passzolt, a középpályás pedig középen tolt egyet, majd 18 méterről lőtt, Vacliknak kellett védenie.

Az észak-írek hozták szokásos kőkemény, de kevésbé képzett játékukat, amivel a csehek ritkán tudtak mit kezdeni, így a félidő 0-0-al zárult.

A második félidőben is a hazaiak kezdtek jobban. Az 55. minutumban négy gyönyörű passzt követően Václav Kadlec középről, 13 méterről lőhetett és bár nem találta el valami jól, így is igen veszélyes volt.

A 62. percben Filip Novák hagyott ki bődületes ziccert: Michal Kadlec fejelte tovább az észak-ír tizenhatoson belül, McAuley nem érte el, a balhátvéd pedig még át is vehette, de aztán hat méterről az ideálisan a lábára pattanó labdát csúnyán mellélőtte.

A 76. percben előbb V. Kadlec bombázta bele közelről a bevetődő észak-ír védőbe a labdát ziccerben, majd a kipattanót Kaderabek emelte vissza középre, de Krejcinek egy hajszálnyival magas volt a labda. A balszélső így nem is ért hozzá, ám a játékszer a kapu előtt pattogott keresztbe.

Hiába volt a második félidőben tíz lehetősége is a hazaiaknak, míg a vendégek egyszer sem próbálkoztak kapura lövéssel, az észak-írek így is el tudtak vinni egy pontot Csehországból. A bekkelésnek meg lett az eredménye, maradt a 0-0.

Csehország – Észak-Írország 0-0

További párosítások

Románia – Montenegró 1-1 (0-0)

Gólszerzők: Popa (85.), illetve Jovetic (87.)

Málta – Skócia 1-5 (1-1)

Gólszerzők: Effiong (13.), ill. Snodgrass (9., 61., 84.), Martin (53.), S. Fletcher (78.)

Kiállítva: Caruana (60. – Málta), Gambin (91. – Málta)

Olvasói sztorik