Válogatott

Vajon miért alázza az FFT Király Gábort?

Miközben a hazai és a nemzetközi sajtó is a magyar válogatottnak búcsút intő kapust méltatja, a FourFourTwo hazai kiadása igyekszik minél nagyobbat rúgni belé…

Nem tudunk rájönni, mi lehet a baja Király Gáborral az angol szaklap magyar verziójának. A 107 válogatottsággal és országos népszerűséggel rendelkező futballista kedden jelentette be, visszavonul a nemzeti együttestől, s miközben világszerte arról szólnak a beszámolók, milyen csodálatra méltó, hogy Eb-szerepléssel koronázta meg lenyűgöző, csaknem két évtizedes pályafutását, akad egy hazai portál, amely…

…üti-vágja.

Nincs jobb kifejezés arra, amit az FFT művel. Az angol szaklap – a főszerkesztő Szöllősi György, a sportújságírók hazai szövetségének elnöke – magyar változata az ünneplés kellős közepén előbb arról számolt be, hogy Király Gábornak egy válogatott meccs hiányzik ahhoz, hogy magyar csúcstartó legyen, ugyanis Bölöni László, az „erdélyi legenda” 108-nál állt meg.

Mintha a FourFourTwo portál munkatársainak fájna Király népszerűsége, igencsak vehemensen igyekeznek kisebbíteni az érdemeit. „A 40 éves kapus magyarországi rekorder lett 107 fellépésével a címeres mezben, a norvégok elleni pótselejtezőkön érte utol, illetve előzte meg az addigi csúcstartó Bozsik Józsefet, aki 101-szeres válogatott volt. Király azonban 107 válogatott meccsével csak magyarországi rekorder, nem magyar rekorder: hiszen a legtöbbszörös válogatott magyar labdarúgó az 1986-os BEK-győztes erdélyi Bölöni László, aki 108-szor viselte 1975 és 1988 között a címeres mezt – még ha az a román mez is volt” – olvasható az oldalon.

Az FFT itt nem állt meg, szerda este újabb „lejárató” cikkel jelentkezett. „Király magyar állampolgárként sem a legtöbbszörös válogatott” – írták, hangsúlyozva, akad, aki már 109-szer volt válogatott, és még aktív. Segítünk: az amerikai Tim Howardról van szó.

Noha a valóban zseniális futballista a Team USA kapuját védte, a cikk szerzőjét ez a legkevésbé sem zavarja, a beszámoló ugyanis kiemeli, hogy „a legtöbbszörös magyar állampolgárságú válogatott sem Király Gábor”. Hálásak lehetünk a FourFourTwo-nak, hogy megtudjuk, „ez a rang Tim Howardnak, a pillanatnyilag 109-szeres amerikai válogatott kapusnak jár, aki édesanyja, Fekete Eszter révén magyar származású és kettős állampolgársága van”.

Akit esetleg érdekel, Bölöninek román és francia állampolgársága van – a magyart nem vette fel, mert a 2004-es, a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szóló népszavazás kudarca nagyon mély sebet ejtett rajta…

Csak a rend kedvéért: a lap a „királyi” búcsút igyekszik elcsúfítani a magyar nemzeti csapatban egyetlen alkalommal sem szereplő Bölönivel és Howarddal.

De vajon miért alázzák Király Gábort? Ha ez pusztán hecc, akkor szánalmas…

Vagy valami más áll a háttérben?

Olvasói sztorik