Válogatott

276 milliót kaszált a Fradi a válogatotton

A klubok is jól jártak az Eb-szerepléssel.

Az Európa-bajnokság kevésbé ismert oldala a pénzügyi. Pedig a válogatottak szereplése kapcsán is forognak komolyabb összegek, még ha nem is akkorák, mint mondjuk a Bajnokok Ligájában. Az UEFA ugyanis minden kvalifikált válogatott, azok játékosai, sőt még azok klubcsapatai számára is ad juttatásokat. A magyar klubok által begyűjtött összegekről hirado.hu számolt be.

A teljes pénzalap 40%-a a selejtezősorozatban kerül kifizetésre, a maradék pedig a végső tornát követően. Előbbi esetben a meccskeretbe bekerülők, utóbbinál pedig mind a 23 játékos után jár pénz.

Az Európa-bajnoki kerettagok után napidíjat oszt az UEFA. Ezt május 27-től a csapat kiesésének napjáig számítják, mértéke pedig attól függ, milyen kategóriába sorolták be az adott országot. Három csoport létezett, a hirado.hu szerint Magyarország a másodikba került, míg Wales, Románia, Izland vagy Észak-Írország például csak a harmadikba. A döntés alapja az infrastruktúra, a létesítményhelyzet és sok más hasonló szempont volt.

Mindez azt jelentette, hogy a magyar válogatott játékosok után klubjaik egyenként napi 4530 eurót kaptak. A legjobban a Ferencváros járt, Dibusz Dénes, Nagy Ádám, Gera Zoltán és Böde Dániel, de még a szlovák Stanislav Sesták után is járt nekik pénz, összesen 276 millió forint.

A videotonos Lang és Juhász után a fehérváriak 92 milliót kapnak, a Debrecen (Korhut), a DVTK (Elek), a Puskás Akadémia (Fiola), a Haladás (Király) és az MTK (Bese) egyenként 46 millióra jogosult.

Olvasói sztorik