Válogatott

Kikaptunk a világbajnok németektől

A magyar válogatott 2-0-s vereséget szenvedett Gelsenkirchenben, barátságos meccsen.
Felkészülési mérkőzés
Németország–Magyarország 2-0 (1-0)
Gelsenkirchen, 50 ezer néző. Játékvezető: Strömbergsson (svéd)
Németország: Neuer – Hector (Emre Can, a szünetben), Höwedes, Khedira (Gómez, a szünetben), Özil, Draxler (Schürrle, 60.), Müller (Sané, 69.), Rüdiger, Boateng, Kroos (Schweinsteiger, 69.), Götze (Podolski, 79.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Magyarország: Király – Fiola (Bese, 82.), Guzmics, Lang, Kádár – Pintér Á. (Gera, 59.), Nagy Á. – Dzsudzsák, Kleinheisler (Stieber Z., 82.), Lovrencsics – Szalai (Priskin, 64.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck
Gólszerzők: Götze (39.), Müller (63.)

A magyar válogatott 18 órától a világbajnoki címvédő Németország vendégeként játszott felkészülési mérkőzést a Schalke 04 otthonában, Gelsenkirchenben. A találkozóról folyamatosan frissülő szöveges anyagban számoltunk be.

Az Európa-bajnokságon 44 év után résztvevő magyarok kedden indulnak Franciaországba, ahol elsőként június 14-én az osztrákokkal találkoznak Bordeaux-ban, majd négy nappal később Marseille-ben Izland, végül június 22-én Lyonban Portugália lesz az ellenfelük.

Összefoglalás:

A szinte kivétel nélkül fehér mezekbe öltözött hazai szurkolók élőképpel fogadták világbajnok csapatukat, míg a pirosban úszó vendégszektorban néhány száz magyar drukker foglalt helyet.

Az első német akció azonnal góllal zárult, de a partjelző – tévesen – lest jelzett, így a magyarok nem kerültek hátrányba. Az első tíz percben tovább rohamozott a német csapat, amely több lehetőséget is kidolgozott, egy ízben Király védett bravúrral, míg a többi helyzetnél pontatlan volt a befejezés. Annak ellenére, hogy ebben a periódusban egyértelműen a hazaiak akarata érvényesült, már ekkor látszott, hogy a magyar ellentámadásokban van fantázia és veszélyt jelenthetnek Manuel Neuer kapujára.

Az első negyedóra elteltével megnyugodtak Bernd Storck tanítványai, sikerült megtartaniuk, sőt néhányszor tetszetősen kihozniuk a labdát, néhány szépen végigvitt akció pedig lövéssel zárult. Elsősorban Kleinheisler próbálkozott, de igazán egyszer sem találta el jól a labdát, ellenben Dzsudzsák tekerése után tornáznia kellett Neuernek. A magyar csapatkapitány szögletét követően pedig egyszer Pintér emelt a keresztlécre.

https://www.youtube.com/watch?v=EZaWwRypIg8

A szünet előtti percekben többnyire mezőnyben zajlott a játék, már-már úgy tűnt, gól nélkül zárul az első félidő, ekkor viszont egy villámgyors német akció futott végig a bal oldalon, melynek végén a középre adást követően Langról a hálóba pattant a labda.

A folytatásban az első játékrész végén látott, egyik kaput sem fenyegető mezőnyjátékkal telt, mindkét csapat igyekezett megbecsülni a labdát. A magyarok nem vágták előre a játékszert, amelyet jól érezhetően inkább hátra játszottak akár Királyt is a játékba vonva, minthogy céltalanul előre rúgják. Ezt a periódust viszont váratlanul ismét egy német gól zárta, igaz a svéd bíró ezúttal is nagyot hibázott, mivel ezúttal nem intett lest Müller találatánál.

Hátralévő időben egyre többet cserélt a két szakvezető, például márciusi sérülését követően először lépett pályára Bastian Schweinsteiger. Többek között a cserék miatt is nem alakult ki folyamatos játék, ráadásul ekkor a németek már nem erőltették a támadásvezetést, míg a magyarok erejéből már nem igazán futotta ellenakcióra, így több gól nem esett a lefújásig.

Korábban írtuk:

Vége, a németek 2-0-ra nyertek egy szinte végig lagymatag meccsen.

90. perc: Gera Zoltán sárga lapot kapott.

Ami a mieinket illeti… Vajon hogy lesz ebből foci tíz nap múlva, az Ausztria elleni Európa-bajnoki csoportmeccsen?

Ez a német válogatott 250. győzelme hazai környezetben, és 300. sikere barátságos meccsen.

82. perc: Stieber Zoltán érkezett Kleinheisler László helyett, Fiola Attilát pedig az újonc Bese Barnabás váltotta.

79. perc: Lukas Podolski érkezett Mario Götze helyére.

Jellegtelen, szürke játékot nyújt csapatunk, magyar futballistának alig-alig akad felvillanása.

69. perc: megint kettőt cserélt Joachim Löw.

64. perc: Priskin állt be Szalai helyére, majd rögtön kihagyott egy ígéretes lehetőséget.

63. perc: Gómez lesen volt, de ezt nem fújták le, az akció végén pedig Müller megszerezte a németek második találatát.

59. perc: Gera Zoltán érkezik Pintér Ádám helyére. A másik oldalon André Schürrle váltja Julian Draxlert.

Újabb vélemény Szalai Ádámról egy kollégánktól: “Felháborító, hogy Szalai Ádám – aki 2014-ben szerzett gólt utoljára tétmeccsen – standard kezdő lehet az Európa-bajnokságra készülő magyar válogatottban. Ami még ennél is fájdalmasabb, hogy a szakértők is kezdik átvenni ezt a hülye szöveget, hogy óriásit melózik elől és nem az a feladata, hogy gólt rúgjon. Mit melózik? Minden labda elpattan tőle, ha meg nem akkor minden passza ember mögé megy. Egy bábu hasznosabb lenne elől. Az meg, hogy egy csatárnak nem feladata góllövés azért nem állja meg a helyét, mert ha így lenne, játszhatnánk hat középpályással is. Ezt a munkát bárki elvégezhetné támadóharmadban.”


53. perc: Kleinheisler fenékbe lőtte Szalait, ezért a labda a német kapu mellé vágódott.

A szünetben a magyarok nem cseréltek. A németeknél Sami Khedira helyett Mario Gómez, és Jonas Hector helyett Emre Can állt be. Közben eleredt az eső.

19.04: kezdődik a második félidő.

A Sky televízió statisztikái szerint a hazaiak 312, a magyarok 142 alkalommal passzoltak pontosan, ez 92, illetve 82 százalékot jelent. A labdabirtoklás 66, illetve 34 százalék.

A szünetben 1-0-ra vezetnek a németek.

“Egyelőre a védekezésünkkel komoly problémák vannak” – írja egy kollégánk. “Ez a magyar védelem lyukasabb, mint öreganyám csipketerítője” – vélekedik egy másik…

https://www.youtube.com/watch?v=-m8koEoP1rA

44. perc: Lovrencsics lapos beadása nyomán Neuernek kellett vetődve védenie, de számottevő veszély nem alakult ki a hazai kapu előtt.

42. perc: Kleinheisler kapott sárgát.

39. perc: egy formás német támadás végén Mario Götze úgy szerzett vezetést a hazaiaknak, hogy a labda Lang Ádám lábáról került a kapuba.

36. perc: Toni Kroos kapott sárga lapot.

28. perc: Dzsudzsák remek bejátszását Szalai ezúttal sem tudta értékesíteni, addig vacakolt, amíg Rüdiger tisztázott. A szöglet után Pintér továbbította a kapu felé a labdát, de a háló tetején landolt.

26. perc: az elmúlt percek kimondottan unalmasan, de továbbra is hazai fölényben teltek.

Horst Eckel, az 1954-es világbajnok német csapat játékosa a helyszínen nézi meg a mérkőzést.

Bár még 0-0 az állás, a várakozásoknak megfelelően rendkívül egyoldalú a meccs, a németek óriási fölényben vannak.

15. perc: Dzsudzsák remek lövését Neuer Szalai elé ütötte, aki óriási ziccerben a kapusa lőtt, ám közben már lesen is állt…


11. perc: Müller bombáját Király szögletre mentette.

1. perc: Julian Draxler talált Király hálójába 56 másodperc után, de a gólt a játékvezető les miatt tévesen nem adta meg.

18.00: elkezdődött a mérkőzés, telt ház van a meccsen.

A magyarok kispadja: Gulácsi, Dibusz, Juhász, Korhut, Bese, Elek Á., Stieber Z., Priskin, Böde, Nikolics, Németh K.

A német kispad: Leno, Ter Stegen, Hummels, Mustafi, Kimmich, Sane, Weigl, Schweinsteiger, Emre Can, Schurrle, Podolski, Gomez.

17.14: a meccset a svéd Martin Strömbergsson vezeti, aki eddigi karrierje során a következő felnőtt válogatott meccseket fújta: Csehország–Kazahsztán 2-1, Hollandia–Egyesült Államok 3-4, Bulgária–Málta 1-1, Norvégia–Skócia 0-1, Liechtenstein–Szlovákia 1-1.

17.10: a német válogatottban kilenc világbajnok kapott helyet a kezdő-tizenegyben, csak a védelemből Antonio Rüdiger, illetve Jonas Hector nem volt két éve a Brazíliában győztes együttesben.

17.06: mint látható, Gera Zoltán nem tagja a magyar válogatott kezdőcsapatának. Bernd Storck szövetségi kapitány helyette a szintén ferencvárosi Pintér Ádámnak szavazott bizalmat védekező középpályásként. Előretolt ékként ezúttal is Szalai Ádám lép pályára a kezdőben.


17.01: Neuer – Hector, Höwedes, Khedira, Özil, Draxler, Müller, Rüdiger, Boateng, Kroos, Götze a német kezdő.

16.51: Király – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Pintér, Nagy Á. – Dzsudzsák, Kleinheisler, Lovrencsics – Szalai lesz a magyarok kezdője.

A német SpiegelOrbán Viktor miniszterelnök nevével vezette fel a meccset…

A németek legutóbbi edzőmeccsüket nagy meglepetésre elvesztették: Augsburgban viharos körülmények között, nagy szélben és szakadó esőben 3-1-re kikaptak a hozzájuk és a mieinkhez hasonlóan Európa-bajnoki résztvevő szlovákoktól.

A magyar és a német válogatott eddig ötvenszer találkozott egymással. Eddig 22 alkalommal Németország, 17-szer az NDK és 11-szer az NSZK volt az ellenfél. A mérleg: 20 magyar, 16 német győzelem, 14 döntetlen.

A legutóbbi, 2010-ben játszott találkozón a németek 3-0-ra nyertek a Puskás Ferenc Stadionban.

A magyar válogatott története során már többször találkozott az aktuális világbajnokkal. A két legemlékezetesebb összecsapás egyaránt világbajnokságon volt: az 1938-as torna párizsi döntőjében a magyar csapat akadályozhatta volna meg az olaszokat a címvédésben, de 4-2-re kikapott, míg az 1954-es világbajnokság elődöntőjében a magyarok hosszabbításban múlták felül az 1950-ben győztes uruguayiakat. A ráadásban Kocsis Sándor két fejesgólja döntötte el az összecsapást.

A magyar együttes legutóbb 2007-ben találkozott a regnáló világbajnokkal, a Várhidi Péter vezette, alaposan megfiatalított csapat akkor a Puskás Ferenc Stadionban 3-1-re múlta felül a 2006-os németországi vb-n győztes olaszokat.

Az edzőmeccs után a Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert, a magyar válogatott egykori szövetségi kapitánya értékeli a látottakat.

Olvasói sztorik