Válogatott

Legutóbbi főpróbánk örökké emlékezetes marad

Utolsó fellépésére készül az Eb előtt a magyar csapat, 1986-ban ugyanez szenzációsan sikerült.

Nagyon jó érzés kimondani, hogy nagy torna előtti felvezető meccsre készül a magyar válogatott Németország ellen. Ahogy azt minden futballkedvelő hazánkfia tudja: legutóbb 1986-ban láthattuk nagy világeseményen labdarúgóinkat, Irapuatóra pedig nem is akármilyen felvezetéssel érkeztünk. A Rangadó.hu a válogatott legutóbbi öt főpróbáját idézte fel: megnéztük, hogyan sikerültek a legutóbbi világversenyre felvezető főpróbák.

Bene elintézte Svájcot

Kissé kellemetlen érzés, amikor kiszámoljuk, hogy az öttel ezelőtti nagy torna, amin kint voltunk, 1966-ba nyúlik vissza. Az angliai vb-n ugyan összességében pozitív a szereplésünk (legyőztük Brazíliát is), de azt nem mondhatnánk, hogy ma lett volna…

Főpróbaként mindenesetre válogatottunk 423. hivatalos mérkőzésén Svájcot fogadta a Népstadionban. A Rákosi-Albert-Bene-Farkas-fémjelezte magyarok könnyedén vették az akadályt, a félidőre kettő, a 65. percre háromgólos előnyt építettek fel, a végeredmény 3-1 lett. Svájc egyébként szerepelt az 1966-os vb-n, de az NSZK-tól 5-0-ra, a spanyoloktól 2-1-re, Argentínától 2-0-ra kapott ki. Mi, magyarok Portugáliával, Bulgáriával és a már említett Brazíliával kerültünk egy csoportba, ahonnan utóbbi kettő legyőzésével második helyen mentünk tovább, de a Szovjetunió a negyeddöntőben megálljt parancsolt.

Tétmeccsről az Eb-re

1966 után 1972-ben járt legközelebb világeseményen a magyar csapat, Európa-bajnokságon 2016-ig utoljára. Érdekesség, hogy az akkor még csak négycsapatos Eb-re nem barátságos meccsel készültünk, hiszen már tartottak az 1974-es világbajnokság selejtezői. A mieink (Benével továbbra is sorainkban) így május 25-én tétmeccsen kellett, hogy utoljára pályára lépjenek az Európa-bajnokságot megelőzően, a csoportrivális pedig Svédország volt.

A solnai 0-0-s döntetlen sokba került, hiszen a vb-selejtezős csoportban úgy végeztünk harmadik helyen, hogy azonos pontszámunk lett Svédországgal és Ausztriával is, de rosszabb gólkülönbségünk miatt mégis e két csapat játszhatott egymással pótselejtezőt (amelyet a svédek nyertek). Maga az Eb sem sikerült egyébként fényesen, bár a négy közé kerülni már önmagában hatalmas fegyverténynek számított. Előbb a szovjetek (1-0), majd a házigazda belgák (2-1) kerekedtek fölénk, így negyedikek lettünk.

Rossz főpróba, rossz előadás

1978-ra visszaállt a világ rendje, felkészülési találkozón ugyanis a torna előtt az angolokhoz utaztunk. Ez sem sikerült azonban sokkal jobban, mint később a világbajnokság, hiszen a Wembley-ben 4-1-re maradtunk alul, csak az újpesti Nagy László tudta bevenni Peter Shilton kapuját. A másik oldalt Gujdár Sándor négyszer, négy különböző játékossal szemben is kapitulált. A magyar csapatban ott volt Törőcsik, Fazekas, Zombori, Nyilasi és Pintér Sándor is. Az angolok nem jutottak ki a tornára.

Az argentin vb-n aztán nem is sikerült pontot szereznünk, mivel előbb a házigazdák vertek minket 2-1-re (Törőcsiket és Nyilasit is kiállították), majd az olaszok és a franciák is 3-1-re nyertek ellenünk. Igazságtalan lenne ugyanakkor elhallgatni, hogy csoportunk bombaerősnek számított, hiszen más kvartettekben olyan együttesek is szerepeltek, mint a három meccsen 12 gólt kapó Mexikó vagy Tunézia (ráadásul ugyanabban a négyesben), esetleg Irán.

Szentes meglepte Perut

Az 1982-es spanyolországi tornán a magyar válogatott rekordot állított fel, amikor Salvadort 10-1-re győzte le, továbbjutásunk pedig egy hajszálon múlott, így összességében nem tekinthető akkora kudarcnak szereplésünk. Pedig a főpróba ekkor sem volt éppen tökéletes, hiszen április 18-án a története legszebb időszakát élő Peru érkezett Magyarországra, és bár a Népstadion közönsége már az első percben örülhetett Szentes Lázár góljának, Uribe később fordítani tudott, és a vendégek 2-1-re nyertek.

Érdekesség, hogy a jelenleg az Egyesült Arab Emírségekben dolgozó Szentes Lázárnak szó szerint ez a gólt érő fejes volt élete első labdaérintése a válogatottban. Peru később Lengyelország, Olaszország és Kamerun mögött utolsó lett a vb-csoportjában.

Egy meccs, amit nem felejtünk el

Utolsó vb-főpróbánkra 1986-ban került sor, de alighanem ez a legemlékezetesebb. Mexikó előtt ugyanis márciusban játszottunk utoljára hivatalos mérkőzést (nem hivatalosan pedig számosat, május 30-án León csapatát vertük 7-1-re), amikor is Brazília lépett fel a Népstadionban. A 70 ezer néző előtt játszott összecsapáson Détári Lajos, Kovács Kálmán és Esterházy Márton is gólt lőtt, Disztl Péter kapuját pedig nem tudták bevenni a vendégek: 3-0-ra győztünk.

A fájó, de ismert 1986-os vb-szereplés ecsetelése helyett talán álljon itt inkább a szép brazilok elleni győzelem délutánján pályára lépő magyar tizenegy névsora.

Magyarország: Disztl P. – Sallai, Kardos, Garaba, Varga J. – Hannich, Nagy A., Bognár – Détári, Kiprich, Esterházy

Csak remélni tudjuk, hogy Németország ellen is hasonlóan szépen szerepel majd a magyar csapat…