Válogatott

Ketten értek be az U20-as hősökből

26-27 éves az egyiptomi generáció, mégis csak hírmondó akad belőlük a válogatott keretében.

Bronzérmével hosszú idő után ért el jelentős utánpótlássikert 2009-ben a 20 évnél fiatalabbak korosztályos magyar válogatottja Egyiptomban. Nem véletlen, hogy a közvélemény komoly reményeket fűzött a generációhoz, amely az azóta eltelt hét év során nemcsak felnőtt, de elméletileg legszebb éveiben van. Elméletileg…

Igaz ugyan, hogy abból a csapatból utóbb kilencen is bemutatkoztak a felnőtteknél, de az igazi áttörés nem igazán jött el. Közülük hatan kevesebb mint öt alkalommal szolgálták eddig válogatottunkat, Szabó János és Debreceni András egyszer, Simon Ádám, Futács Márkó és Gulácsi Péter háromszor, Varga Roland négyszer húzhatta fel a címeres mezt.

A maradék három játékosból Koman Vladimir, az egyiptomi torna egyik legjobb játékosa ugyan sokáig számított alapembernek, de egyre gyengébb teljesítményt nyújtott, és az elmúlt időszakban már fel sem merül a neve a válogatott kapcsán. Ő eddig 36 alkalommal léphetett pályára.

Korcsmár Zsolt karrierjét sokkal inkább a sérülések teszik tönkre, bár ő az utolsó pillanatig a válogatottal lehetett a kerethirdetés előtt. Hosszan elhúzódó térdproblémái miatt egyelőre csak 24-szer játszhatott a nemzeti tizenegyben.

A legtöbbre Németh Krisztián vitte, bár talán nem túlzás kijelenteni, hogy eddig ő sem használta ki igazán a benne rejlő potenciált. A Liverpoolnál nevelkedő támadó 2010 óta 23 fellépése során három gólt jegyez.

2009-ben 21-en voltak keretben a mieink közül, de a magyar válogatott elmúlt 30 évének legnagyobb eseményére, a 2016-os Európa-bajnokságra a papíron legideálisabb korban lévő állományból mindössze Gulácsi Péter és Németh Krisztián utazhat Bernd Storckkal.

Csak reménykedni tudunk, hogy a 2015-ben Új-Zélandon szintén eredményesen szereplő U20-as fiatalok közül 2022-ben kettőnél többen mehetnek majd a magyar válogatottal a katari világbajnokságra… Egy fecske legalábbis már van: Nagy Ádámot a korosztályos vb után idén is magával viszi Bernd Storck, mellette pedig Kalmár Zsolt az, aki debütálhatott már hazánk színeiben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik