Válogatott

„Dárdai Pali színrelépése volt számomra a legnagyobb élmény”

Dzsudzsák motivációs beszéde, Dárdai taktikai eligazításai és sok más érdekes dolog Muhi András Pires filmjében.

A franciaországi Európa-bajnokság előtt egy nappal mutatják be a TV2-n a magyar válogatottról szóló „…még 50 perc…” dokumentumfilmet, amely az Egervári-érától egészen a norvégok elleni győztes pótselejtezőig dolgozza fel a nemzeti tizenegyünk minden egyes fontos pillanatát. A Rangadó.hu Muhi András Pires rendezővel beszélgetett a dokumetumfilmről, és arról, hogyan jött ez az egész ötlet.

– Szinergia volt az MLSZ, Kovács Gábor producer és az én személyem között, mindannyian akartuk ezt a filmet. Pontosan tíz évvel ezelőtt rendeztem egy dokumentumfilmet a magyar futballról, az akkor nagy siker volt, sokan látták a tévében, azt gondolom ez is hozzásegített ahhoz, hogy én csinálhattam a filmet. A szövetség bízott bennem, a játékosok közül többen szerepeltek már abban a filmben, így az ő oldalukról is megvolt a bizalom. Alapjában véve azonban az én fejemből pattant ki az egész, de ha nem találkozom Kovács Gáborral két hónappal a vb-selejtezők előtt, akkor ebből nem lett volna semmi – avatott be a rendező, aki aztán kérdésünkre azt is elárulta, hogy melyik időszak volt számára felejthetetlen a forgatás alatt.

– Dárdai Pali színrelépése volt számomra a legnagyobb élmény. Az a profizmus, szemlélet, határozottság, amivel ő fellépett, az megtestesíti azt az edzőideált, amit én elképzeltem akkor, amikor ötévesen elkezdtem focizni a Fradiban. Soha egyetlen ilyen edzőm nem volt, kívánom a magyar futballnak, hogy minél több ilyen képzett és szellemileg érett trénert tudjon kinevelni, mint Dárdai. Nagyon örülök, hogy a nézőknek is meg tudom mutatni, hogyan is viselkedett az öltözőben a Hertha sikerkovácsa.

Muhi András Pires megemlítette, hogy Bogdán Ádámmal alakult ki a legjobb viszonya, de ez annak is betudható, hogy ő már az előző filmjében is szerepelt, az ő telefonszáma van meg neki egyedül a játékosok közül. Nyilasi Tiborral is szuperül kijöttek, ami a filmben is látható lesz, hiszen van egy vicces „duettjük” benne. Nem minden nap kerül az ember olyan helyzetbe, hogy éveken keresztül testközelből figyelheti a válogatott focisták minden egyes mozzanatát, kézenfekvő ezért a kérdés, hogy hogyan változott a megítélése a profi játékosokkal kapcsolatban.

– Abszolút pozitívan csalódtam a csapatban. Tíz éven keresztül fociztam, és a csapataimban az IQ-szint nem verdeste az egeket, és elég gyakori volt a rosszindulat, illetve az alattomosság. Itt semmi ilyet nem tapasztaltam, valószínűleg ezért is ők a magyar válogatott, mert nagyon intelligens focistákról van szó. Nagyon sok áldozatot kell hozniuk. Csak, hogy egy példát említsek: Dzsudzsák Balázs a telki edzőközpontban a tíz nap alatt annyit tud mindössze tenni, hogy kimegy egy kávéra a közeli gyorsétterembe. Velem vagy akármelyik átlagemberrel sokkal több minden történik tíz nap alatt. Hihetetlen fegyelemmel és profizmussal csinálják a dolgukat a válogatott játékosok – mondta a „…még 50 perc…” című film rendezője, majd megjegyezte, hogy egy tisztességes, hajtós játékot vár az Eb-n, amelyen véleménye szerint nem fogunk továbbjutni, de ettől függetlenül ez a torna így is siker lehet számunkra.

A filmnek egyik főszereplője a válogatott kapusa, Bogdán Ádám, aki azonban a rengeteg hátráltató körülmény és a formahanyatlás miatt nem lehet a csapattal Franciaországban. A hálóőr már látta a filmet, és elmondta honlapunknak a benyomásait.

– Nagyon tetszett a film, de erre számítottam, hiszen ismerem Pires munkásságát. Hihetetlenül jól sikerült, nagyon szépen visszaadja az elmúlt évek tragédiáját, drámáját, a végén pedig a katarzist, amit átélt a válogatott. Mindenki nagyon jól beleláthat abba, hogy mi történt az öltözőben a mérkőzések során. Engem egyáltalán nem zavart a kamera ez idő alatt, nagyon korrektül tudtunk a stábtagokkal együtt dolgozni. Tiszteletben tartották a kéréseinket, egyáltalán nem lépték át azt a határt, ami idegesítő lett volna. Utólag nekünk is jó volt ez a film, hiszen nagyon sok mindent elfelejt az ember – az ünnepléseket természetesen nem -, jó volt visszanézni, hogy mi történt velünk az elmúlt években – válaszolta a Liverpool kapusa a Rangadónak.

A közel másfél órás dokumentumfilmet jövő csütörtökön, 21 óra 20 perctől tűzi műsorára a TV2.

Olvasói sztorik