Válogatott

„Csatár akart maradni, de meggyőztem, hogy hátvédként válogatott lehet”

Garami József kiszúrta, hogy Bese Barnabás védőként kiemelkedő teljesítményre képes.

Hogy Garami edzőnek kisujjában van a futballszakma, az nem új keletű megállapítás. Itt a friss példa: tavaly ő győzte meg Bese Barnabást, az MTK fiatal játékosát, hogy támadó helyett védőként szerepeljen. A focista eredeti posztja tudniillik csatár, korábban a korosztályos válogatottakban is elöl számítottak rá. Garami tanácsára váltott, az eredmény pedig: a jobbhátvédként bevethető Bese Barnabás lett Bernd Storck szövetségi kapitány meglepetésembere azzal, hogy újoncként tagja a 23-as Európa-bajnoki keretnek.

– Nagyon nem örült neki, hogy hátrarendeltem – kezdte a Rangadónak Garami József. – Csatár akart maradni, de meggyőztem, hogy hátvédként válogatott lehet. Az egyik edzésen az egymás közti játékban próbáltam ki védőként, és a húzás bevált, olyannyira, hogy László Csaba és Teodoru Vaszilisz már hátul számított rá.

Garami hozzátette, a 14 éves kora óta az MTK-ban futballozó Bese nagyszerű képzést kapott a Sándor Károly akadémián, megvan a gyorsasága, jól fejel és kellően harcos típus. A lassan 77 esztendős szakember nagyon büszke arra, hogy Bese Barnabás tagja a Franciaországba utazó magyar keretnek, s úgy véli, a kapitány bátor és jó döntést hozott.

– Meggyőződésem, hogy Barnabás hosszú távon megoldást jelenthet a válogatottnak, ugyanis jobbhátvédként a nemzetközi szintet is elérő teljesítményre lesz képes – tette hozzá a korábbi szövetségi kapitány, aki emlékeztetett rá, nem ez az első eset, hogy az MTK-ban valaki csatárból lett védő, elég csak a szintén Eb-résztvevő Juhász Rolandra gondolni.

A fiatalember egyébiránt nem is tagadta, meglepődött Storck döntése hallatán.

– Be kell vallanom, nem számítottam rá, hogy bekerülök a keretbe, bár az is igaz, hogy mélyen legbelül nem adtam fel a reményt – mondta Bese a szövetség honlapján. – Már akkor nagyon örültem és büszke voltam, amikor először hívott meg a kapitány a keretbe, azóta csak arra koncentráltam, hogy minden tőlem telhetőt megtegyek az edzéseken. Nagyon örülök, hogy sikerült meggyőznöm a szakmai stábot, és ott lehetek Franciaországban. Amikor Elefántcsontpart ellen nem léptem pályára, azt hittem, eldőlt a sorsom, és nem leszek a keret tagja, ezért is örömteli meglepetés a mai hír.

Bernd Storck a kerethirdetéskor elmondta, Bese sokoldalú játékos ugyan, de elsősorban jobb oldali védőként, Fiola Attila esetleges sérülése vagy eltiltása esetén, helyettesként számít rá az Eb-n. A kapitány azt is elárulta: az MTK Budapest védője a keret egyik leggyorsabb játékosa, aki ráadásul rendkívül fogékony a tanulásra, így rengeteget fejlődött az edzőtábor alatt, és ugyanerre számít az egész torna során.

– Természetesen tisztában vagyok vele, hogy nem rólam fog szólni ez az Eb, de az biztos, hogy ha megkapom a lehetőséget, akkor szeretnék élni vele! Így továbbra is maximális erőbedobással készülök – most még Németország ellen, ahol remélem, hogy a pályán is bemutatkozhatok a csapatban – tette hozzá Bese.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik