Válogatott

Eb-győztesek: Dánia és Görögország után a mieink jönnek?

A német tz.de a két korábbi Eb-n bombameglepetést okozó csapatot is említi hazánk válogatottja kapcsán.

Napról-napra közeledik a nyári Európa-bajnokság nyitánya, így egyre több újság és honlap készít elemzéseket a kontinenstornán résztvevő nemzeti csapatokról. Magyarország neve hosszú idő után először szerepel egy futball-világeseményt felvezető cikkben – a német tz.de honlap viszont most egy terjedelmes bemutatást írt válogatottunkról.

A selejtezőbeli eredményeink ismertetése mellett a lap egy rövid történelmi bevezetővel kezdi válogatottunk bemutatását. Kiemelik, hogy Európa-bajnokságon utoljára 1972-ben, világbajnokságon pedig 1986-ban vettünk részt, utolsó nagy győzelmünknek pedig – kicsit részrehajlóan – Németország barátságos meccsen való 2004-es 2-0-s legyőzését említik. Ennek kapcsán a június 4-én esedékes két csapat közötti felkészülési meccsről is ejtenek pár szót, kiemelve, hogy a 12 évvel ezelőtti összecsapáshoz hasonlóan ezúttal is német edző irányítja a mieinket – hiszen akkor Lothar Mattheus volt, most pedig Bernd Storck a szövetségi kapitányunk. Ezután Storck játékos- és edzői-pályafutásának bemutatása mellett a válogatottnál dolgozó két másik német szakember, Andreas Möller és Holger Gehrke szerepéről is megemlékeznek.

Magyarország továbbjutására nem fogadnának nagy pénzzel a lapnál, mint írják, számunkra már a kvalifikáció is óriási siker, és az esélytelenek nyugalmával szerepelhetünk a tornán. Ugyanakkor azt is megemlítik, hogy az 1992-es dán és a 2004-es görög csapatot is legalább ennyire esélytelennek tartották, mégis mindkét válogatott aranyéremmel térhetett haza az eseményről, így minket sem írnak le teljesen, de hozzáteszik, hogy már a negyeddöntős szereplés is elképzelhetetlen siker lenne Magyarország számára.

A játékosaink közül főleg „King” Királlyal, a Herthában, az 1860 Münchenben és a Leverkusenben is megfordult mackónadrágos kapussal foglalkoznak. Kiemelik, hogy bár 40 évével a torna legidősebb játékosa lehet a hálóőr, a formájára továbbra sem lehet panasz – a tz.de szerint Király védéseivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország Norvégiát kiejtve megnyerte a pótselejtezőt, és részt vehet a kontinensviadalon. A német vonalnál maradva a Bundesliga-kötődéssel rendelkező Szalairól, Stieberről, Kleinheislerről és Gulácsiról tesznek még említést, meglepő módon Dzsudzsákról egyáltalán nem esik szó.

Olvasói sztorik