Válogatott

Már csak néhány poszt kérdéses az Eb-keretben

Bernd Storck fejében nagyjából összeállt a Franciaországba utazó csapat, de Elefántcsontpart ellen is figyeli a jelölteket.

Pénteken 18 órától Elefántcsontpart ellen játszik felkészülési mérkőzést a magyar válogatott. Bernd Storck együttese utolsó hazai találkozóján lép pályára a franciaországi Európa-bajnokság előtt. Csütörtökön a mérkőzéssel kapcsolatban, illetve az Európa-bajnoki felkészülésről tartott sajtótájékoztatót a magyar kapitány két játékosával.

A csapat az ausztriai edzőtáborból érkezett haza, ezzel kapcsolatban Storck elmondta, remek idő és kiváló körülmények fogadták a játékosokat. Az eső egyszer rondított bele a munkába, de sikerült elvégezni a tervezett munkát – még ha a csapat nem is volt teljes. Elefántcsontpart ellen nehéz meccsre számít a kapitány, főleg, mivel az elmúlt hetek munkáját követően fáradtabb a csapat, ezért is több cserére lehet majd számítani.

Az Afrika Kupa-győztes Elefántokat csoportellenfelünkhöz, a portugálokhoz hasonlította – az volt a cél, hogy ilyen erejű csapattal találkozunk a felkészülés során. Premier League- és francia élvonalbeli játékosok alkotják az ellenfél keretét, de bízik benne, hogy sikerül megoldani az előttünk álló feladatot.

Újságírói kérdésre elmondta, nem figyel a spekulációkra, csak a munkára koncentrál, így nem foglalkozik azzal, hogy lesz-e idén meglepetés az Eb-n. A csapat az országot képviseli, a szurkolókat tartja szem előtt. Elefántcsontpart ellen koncentrált játékra lesz szükség, figyelni kell a labdabirtoklásra, és azt a játékot kell hozni, mint például amit a horvátok elleni második félidőben játszottak a mieink. Kiderült, azok a játékosok kapnak inkább lehetőséget a második félidőben, akik az elmúlt meccseken kevésbé voltak a pályán. Szenvedéllyel kell játszani, és meg kell valósítani azokat a dolgokat, amiket a csapat az edzéseken gyakorolt.

Storck elmondta, az Eb-csoportunkban Portugália és Ausztria a favorit, Izlanddal pedig körülbelül egy szinten vagyunk. A magyar válogatottnak célja, hogy jó játékkal rukkoljon elő, de azt nem jelenti ki, hogy cél a csoportból való továbbjutás. Meg akarjuk mutatni, hogy versenyképes a csapatunk.

Visszatérve a pénteki meccsre elmondta, Korcsmár Zsolt, Elek Ákos és Németh Krisztián nem tud edzeni sérülés miatt, míg Stieber Zoltán és Priskin Tamás később csatlakoznak. Az Elefántok ellen sorsdöntő meccs vár a keret tagjaira: ez lesz az utolsó találkozó az Eb-keretszűkítés előtt, így természetesen a kapitány külön figyeli, hogy kik azok, akikre számíthat, kik jelenthetnek konkurenciát a biztosabb pozícióval rendelkezőkre. Azonban kijelentette: már csak két-három poszt kérdéses az Eb-keretben.

Az újságírók kérdésére Gulácsi Péter és Nikolics Nemanja is válaszolt. Nikolics elmondta, az a célja, hogy a klubszinten is sikeres szezont követően beverekedje magát a válogatott kezdőcsapatába. Gulácsi a tavasszal került be az RB Leipzig tizenegyébe, ezzel kapcsolatban megjegyezte, a klub végig tartotta magát a tavaly nyáron megbeszéltekhez, és örül, hogy sikerült teljesíteni a célt, a Bundesligába jutást.

Nikolics nem szeretné, ha a magyar válogatottra túl sok teher nehezedne, „élvezni kell a játékot”. Gulácsi tavaly nyárig Ausztriában játszott, több válogatott játékost is ismer, így természetesen voltak „beszólogatások” egymás között. A kapus szerint a magyar csapat is van olyan erős, mint az osztrák – utóbbitól továbbjutást várnak odahaza.

Az Elefántcsontpart elleni meccsen Gulácsi jó játékkal, jó eredménnyel akarja „visszafizetni” a szurkolóknak az elmúlt hónapok, évek szurkolását, támogatását. Fontos találkozó lesz, hiszen ez lesz az utolsó hazai edzőmeccs az Eb előtt, így az „eredmény ugyanolyan fontos, mint a jó játék”.

Olvasói sztorik