Válogatott

Mészöly Kálmán nem foglalkozik Storckkal, Esterházy továbbjutást vár a magyaroktól az Eb-n

A Rangadó.hu magyar legendákat kérdezett a válogatott esélyeiről a Zwack sajtótájékoztatóján, ahol megnyitották a Puskás-kiállítást.

Péntek délelőtti sajtótájékoztatóján mutatta be a Zwack a limitált példányszámú, a palackon Puskás Ferenc arcképével ellátott Unicumot, valamint megnyitották a Zwack-múzeumban található Puskás-kiállítást, mely a mai naptól két hónapon keresztül áll a látogatók rendelkezésére. A 2016-os év nem csak abból a szempontból különleges, hogy hosszú idő után ismét futball Európa-bajnokságra készül a magyar válogatott, hanem azért is, mert idén májusban lesz éppen 50 éve annak, hogy Puskás Ferenc lejátszotta utolsó profi labdarúgó mérkőzését a Real Madrid csapatában.

Ebből az alkalomból a meghívott vendégek között jelen volt Szöllősi György, a Puskás Intézet igazgatója; Szepesi György sportkommentátor, az Aranycsapat „tizenkettedik játékosa”; Faragó Lajos, Puskás Ferenc egykori csapattársa is. Rajtuk kívül még olyan egykori és mai futball legendák voltak a helyszínen, mint Détári Lajos, Esterházy Márton, Kovács Kálmán, Mészöly Kálmán, Gelei József, Káposzta Benő, Rákosi Gyula, a jelent pedig Böde Dániel és Juhász Roland képviselte, valamint részt vett az eseményen a bajnok Ferencváros vezérigazgatója, Orosz Pál is. Nem utolsó sorban pedig Emilio Butragueno, a Real Madrid nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója is küldött egy videóüzenetet, amiben elmondta, mennyire fontos láncszem volt Puskás Ferenc a királyi gárda történelmében, és emlékét jelenleg is ápolják a klubnál.

A rendezvény résztvevői saját emlékeiket, élményeiket osztották meg a legendáról, aki mindenkinek nagy hatással volt a karrierjére. Mészöly Kálmány a legendás ’66-os magyar brazil 3-1-es meccs kapcsán elmesélte, hogy Öcsi bácsi akkor is fontosnak tartotta a magyar focit, amikor már nem élt Magyarországon. Ott volt az 1962-es vébén és elment a legendás ’66-os meccs előestéjén is személyesen a hazai válogatott hoteljébe, hogy lelkesítse a focistákat. Az eseményen azt is megtudtuk, hogy Öcsi bácsi mindig is nagy gondot fordított az utánpótlás támogatására és ahol csak tehette, segítette a fiatalabb generáció tagjait.

Esterházy Márton, a ’86-os magyar-brazil egyik gólszerzője is büszke arra, hogy Öcsi bácsit még személyesen ismerhette, ráadásul elmesélte, hogy neki ő „csak” Öcsi volt, mert a legendás focista egyszer kikérte magának a bácsi megszólítást. Esterházy Mártonban és Puskás Öcsiben egyébként közös, hogy Márton három olyan csapatban is játszott, ahol Puskás Ferenc játékosként vagy edzőként megfordult.

Az eseményen a mostani magyar válogatott tagjai is képviseltették magukat, Böde Dániel és Juhász Roland is megjelent, akik vallják, hogy Puskás Ferenc a mai napig motiválja a fiatal focistákat is. Az Eb-re jutásról Juhász Roland elmondta, hogy nagyon büszke arra, hogy ezzel ők is részben hozzájárulhattak a magyar futball sikerekhez, és nagyon bízik abban, hogy Puskás után ismét eljön az az idő, hogy nem csak a külföldi, de a hazai focisták is nagy példaképei lesznek a fiatal futball rajongóknak.

Honlapunk pedig kíváncsi volt arra is, hogy a legendák mennyire elégedettek Bernd Storck szövetségi kapitány munkájával, mit várnak a franciaországi Európa-bajnokságtól, és szerintük mire lehet képes a magyar válogatott a csoportjában?

– Ha maradunk a realitás talaján, akkor azt mondom, hogy a magyar csapat jól fog teljesíteni, szoros mérkőzéseket játszunk majd, és egyáltalán nem lesz nagy különbség az együttesek között. Nem mi vagyunk a csoport esélyesei, de az izlandi és az osztrák csapattal azonos erőt képviselünk, szerintem egyikük ellen be is húzzuk a három pontot. Nehéz a csatárkérdés, de én Priskinben látom a megoldást, a norvégok elleni gólja mestermunka volt. Természetesen mindegyik támadónkban benne lehet a gól, de az Eb-n nem feltétlenül a csatárokról fog szólni a szereplésünk elsősorban, hanem a csapatjátékon – árulta el a Rangadó.hu érdeklődésére várakozásait Kovács Kálmán, az 1986-os mexikói világbajnokság résztvevője.

– Nagyon jó szakmai munka folyik a válogatottnál, Dárdai és Storck munkája is dicséretes. Fortuna velünk volt a sorsolásnál, hiszen nem kerültünk nehéz csoportba. Ausztria és Izland ellen mindenképp van esélyünk, de szerintem a portugálokat is meglephetjük, hiszen nekik is csak pótselejtező útján sikerült kijutniuk, és az elmúlt években nyújtott játékuk alapján egyáltalán nem vagyok elájulva tőlük. Három vagy négy pontot várok a mieinktől, de akkor sem leszek csalódott, ha hat pontot zsebelünk be. Akkor viszont csalódott leszek, ha nem jutunk be a legjobb tizenhat közé – ezt már Esterházy Márton mondta, aki hozzátette, hogy nem híve az egycsatáros játéknak, az Eb-n pedig Böde Dánielt játszatná a portugálok ellen, amely csapat ellen főleg védekezni fogunk, az izlandiak ellen pedig mozgékonyabb támadót állítana be Nikolics vagy Németh személyében.

A sajtótájékoztatón jelen volt Mészöly Kálmán is, aki már az eseményen résztvevők előtt is bírálta az MLSZ-t, hogy nem képviseltették magukat ezen a jeles rendezvényen, ahol Puskás Ferencről esik szó, és nem adták nevüket a Puskás arcképével ellátott Unicum mellé. A korábbi 61-szeres válogatott labdarúgó pedig Bernd Storckról sem volt jó véleménnyel.

– A szövetségi kapitányról nem kívánok nyilatkozni. Ugyan bemutattak már neki négyszer is, de még arra sem volt képes egyszer sem, hogy kezet fogjon velem, pedig aztán én is letettem már valamit az asztalra pályafutásom alatt. Nem kívánok vele foglalkozni – fogalmazta meg kritikáját Mészöly Kálmán, aki aztán a magyar csapat esélyeiről is beszélt. – Meglepetéseket fogunk okozni, és véleményem szerint a továbbjutás is meglesz. A játékosok érzik, hogy mekkora dolgot hajtottak végre a norvégok ellen, és ez ösztönzi is őket a továbbiakra. Játszani kell, akarni, hajtani, és a magyar futball megkezdhetne egy olyan fejlődést, ami akár kihatással lehetne a világbajnoki selejtezőkre is. Nem csak stadionépítésben lenne előrelépés, hanem az eredményekben is, és újra felemelkedhetne a futballunk.

Végül, de nem utolsó sorban Détári Lajos is megszólalt honlapunknak, és elmondta, hogy szerinte, ha egy szövetségi kapitány kijuttat az Eb-re egy csapatot, akkor egyértelműen jól végzi a dolgát. A játékosok pedig élvezzék ki ezt a három mérkőzést, próbálják a legjobbjukat nyújtani, aztán meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.

Olvasói sztorik