Válogatott

Dzsudzsák és Priskin játéka is kérdéses Elefántcsontpart ellen

Előbbi csapata egy nappal a válogatott meccse előtt játszik bajnokit, utóbbié pedig aznap.

A hétvégén zárul az OTP Bank Liga 2015–2016-os kiírása. Viszonylag korán befejeződik az élvonal idei szezonja, májusban már nem is lesz bajnoki, a kupadöntő marad csak 7-ére, köszönhetően annak, hogy a magyar válogatott ott lesz az Európa-bajnokságon – ehhez biztosítja a szövetség a kellő felkészülési időt.

Azonban a keret még korántsem állhat össze május elején, ugyanis a légiósaink bajnokságai később érnek véget.

A legtöbb magyar játékost – Nikolics Nemanja, Guzmics Richárd, Gyurcsó Ádám, Kádár Tamás, Lovrencsics Gergő, Gosztonyi András, Mervó Bence – számláló lengyel élvonal egészen május 15-ig tart, két héttel tovább, mint a magyar bajnokság. Szintén azon a hétvégén, május 14-én ér véget a német Bundesliga, illetve a másodosztály is, így Szalai Ádám, Kleinheisler László, Gulácsi Péter, Stieber Zoltán és Kalmár Zsolt is ezt követően érkezhetnek haza – az olasz bajnokság is azon a hétvégén zárul, így ha Balogh Norbert meghívót kap, ő is kényelmesen hazaér az első felkészülési mérkőzésre, csak úgy, mint az angol Liverpoolban szereplő Bogdán Ádám. Javában tart az Emír Kupa, így bár Németh Krisztián csapata, az al-Garafa a bajnokságot már befejezte, még fontos meccseket játszik a következő napokban.

A sérülése után lábadozó Priskin Tamás elvileg a szlovák bajnokság hajrájában már bevethető lesz, és ha csak nem kap engedményt a bajnoki címért harcoló Slovan Bratislavától, akkor az utolsó forduló miatt lemarad az Elefántcsontpart elleni felkészülési meccsről. Mint ismert, a mieink május 20-án fogadják afrikai ellenfelüket a Groupama Arénában, azonban a szlovák első osztály utolsó fordulója is erre a napra van kiírva. Nincs sokkal könnyebb helyzetben Dzsudzsák Balázs sem, aki lehet, hogy a repülőről leszállva futhat ki a gyepre az Elefántok ellen: a török élvonal utolsó Bursaspor-meccsére május 19-én kerül sor.

Az ellenfelek később fejezik be

A magyar válogatott Ausztriával, Izlanddal, majd Portugáliával csap össze június 14-én, június 18-án és június 22-én az Európa-bajnoki csoportkörben.

Az osztrákok – a legtöbb európai bajnoksághoz hasonlóan – május 15-én fejezik be a hazai bajnokságukat, illetve május 19-én még néhány odahaza játszó játékos érdekelt lehet az Admira–Salzburg kupadöntőn is – a március végi szűk keretbe egy játékos sem kapott meghívót a két csapatból. A légiósok többsége topbajnokságokban szerepel, amelyek szintén a május 15-i hétvégén zárulnak.

Izlandon érdekes a helyzet, ugyanis ott tavasz-ősz rendszerű a bajnokság, amely egy nappal a magyar bajnokság vége után (május 1.) veszi kezdetét. Szünet egyelőre a kiírásban nem is szerepel, bár a júniusi meccslista érthetően foghíjasabb a többi hónaphoz képest. Az izlandi légiósok közül többen is valamely skandináv bajnokságban teljesítenek, amelyek szintén tavasz-ősz rendszerben zajlanak, de például a selejtezők során hat gólig jutó Gylfi Sigurdsson és a négygólos Kolbeinn Sigthórsson is május 14-ig kell, hogy klubcsapatánál tartózkodjon, csak úgy, mint a szintén nyugati bajnokságokból érkező társaik.

A portugálok sem lógnak ki a sorból, szintén május 15-én ér véget a bajnokság, majd a Braga–Porto kupadöntő zárja az idényt 22-én – a két együttes két játékost adott (Rafa és Danilo Pereira) a keretbe a legutóbbi, bolgárok és belgák ellen összehívott keretbe. Cristiano Ronaldóék a spanyol bajnokságban szintén május 15-ig szerepelnek, de ő és Pepe lehet, hogy május 28-ig a Real Madridnál maradnak, ha csapatukkal bejutnak a Bajnokok Ligája döntőjébe.

Olvasói sztorik