Válogatott

11 sztár már biztosan nem lesz ott az Európa-bajnokságon

Sérültek, kimaradók, lemaradók - ők hiányozni fognak a nyáron.

Ahogy lenni szokott, az újabb nagy nemzetközi esemény előtt csak gyűlnek és gyűlnek azok, akik sérülés, rossz forma, esetleg valamiféle perpatvar miatt lemaradnak az aktuális tornáról. A franciaországi Európa-bajnokság előtt sincs ez másként, és bár még nagyjából másfél hónap van a nyitómeccsig, már számos játékosról kiderült, hogy biztosan, vagy szinte biztosan nélkülöznie kell majd szolgálatait válogatottjának.

Jack Butland: A szokásosnál is szerencsétlenebb egy sérülés, ha egy játékos a válogatott valamely találkozóján szenvedi azt el. Butland balszerencséjét még fokozza, hogy bokatörését a regnáló világbajnok Németország elleni barátságos találkozón szedte össze március 26-án.

Fabio Coentrao: A 28 éves portugál hátvéd klubjának, a Monacónak az edzésén szedett össze combizomsérülést április 15-én és három-hat hónap kihagyásra kényszerül.

Phil Jagielka: A 33 éves angol már igencsak kifelé megy a korból, és bár októberben még válogatottja csapatkapitánya volt, a hírek szerint Chris Smalling, Gary Cahill és John Stones is előtte van a rangsorban, ráadásul Eric Dier középhátvédként is alkalmazható, így Roy Hodgson vélhetőleg nem fogja a 23-as keretbe tenni az Everton védőjét.

Dejan Lovren: Összeállításunkban Lovren az egyetlen, aki személyes sérelmek miatt maradhat le a kontinensviadalról. A horvát középhátvéd éppen a Magyarországgal játszott barátságos mérkőzésen veszett össze Ante Cacic szövetségi kapitánnyal. A Liverpool-védő sérelmezte, hogy a szakvezető nem jelölte a kezdőcsapatba, sőt még csereként sem állította be. A kapitány ezzel szemben elégedetlen volt a játékos hozzáállásával és bemelegítési intenzitásával a Groupama Arénában. A 26 éves védő ráadásul még tetézte is a bajt, amikor ultimátumot adott Cacicnak: vagy megígéri, hogy kezdőként játszatja Franciaországban, vagy ki se vigye. Vélhetőleg utóbbi valósul meg…

Kyle Walker: A jobbhátvéd is annak eshet áldozatul, hogy egy vetélytársa több poszton alkalmazható. A már említett John Stones ugyanis jobbhátvédként is szerepelhet, az elsődleges opció ezen a poszton pedig Nathaniel Clyne. Ha Hodgson „spórolni” akar, itt megteheti, így több középpályást és támadót jelölhet a keretbe.

Adnan Januzaj: A 11 közül az egyetlen, aki a teljesítménye miatt maradhat le. Januzajnak egész egyszerűen pocsék szezonja van. 2015 nyarán kölcsönvette a Dortmund, de a télen rossz hozzáállása és gyenge teljesítménye miatt a sárga-feketék visszapostázták a Manchester Unitedhez, ahol azóta két bajnokin mindössze 14 percet játszott. Mivel a belga támadósor a világ egyik legjobbja olyan nevekkel, mint Eden Hazard, Kevin de Bruyne, Romelu Lukaku vagy Divock Origi, aligha jut majd hely a szélsőnek. Mi több: a 20 éves játékos azzal is kacérkodik, hogy az újonnan felálló koszovói válogatottat válassza a belga helyett.

Danny: A térdével vannak gondok a 38-szoros portugál támadó középpályásnak. A Zenit 32 éves játékosa nem kevesebb mint kilenc hónapig lesz harcképtelen, miután a Szpartak Moszkva elleni április 16-i mérkőzésen megsérült.

Claudio Marchisio: Nagy szerep hárult volna a Juventus középpályására az olasz válogatottban, de ez már biztosan nem lesz így. A 30 éves Marchisio ugyanis a Palermo elleni bajnokin rosszul esett és térdszalag-szakadást szenvedett, amivel hosszú ideig nem léphet majd pályára.

Jordan Henderson: A Liverpool csapatkapitánya a Dortmund elleni Európa Liga-meccsen esett rosszul, és hat-nyolc hét kihagyást jósoltak neki. Ezzel együtt valószínűtlen, hogy Roy Hodgson egy félig sérült játékost szeretne kivinni a tornára.

Julian Draxler: A Wolfsburg játékosának gyógyulására van a legnagyobb esély. Draxler a Real Madrid elleni BL-visszavágón szenvedett izomsérülést és azonnal le kellett cserélni, csapata pedig végül kiesett. Hetek múlva térhet vissza.

Karim Benzema: A Real-támadó december óta fel van függesztve a válogatottnál, miután részt vett csapattársa, Mathieu Valbuena szexvideós zsarolásában. Április 13-án a játékos és a szövetség is bejelentette: Benzemát nem szerepeltetik a hazai tornán.

Ezzel azonban még nincs vége, számos más játékos álmai is véget értek az elmúlt hetekben. A teljesség igénye nélkül a „kispadra” odafér még az olasz válogatott harmadik számú kapusa, Mattia Perin; az észak-írek stabil, balszélsője, Chris Brunt; az ír középpályás, Alan Judge; a Hamburg svájci támadója, Josip Drmic; a Newcastle északír kapusa, Rob Elliot; vagy az ír csatár Jon Walters; de a belga Liverpoolos duó, Christian Benteke és Divock Origi is sérüléssel bajlódik – ők elvileg felépülnek majd a torna előtt. A magyarok közül Priskin Tamás ijesztett rá Bernd Storckra, ő március végén dőlt ki és saját bevallása szerint négy-öt hétig nem léphet pályára.

Olvasói sztorik