Válogatott

Storck: a világbajnoki selejtező még nehezebb lesz

Az Európa-bajnokság előtt a FIFA honlapja kérdezte a kapitányt, aki leszögezte: nincsenek primadonnák a magyar válogatottban.

Még néhány hét, és immár gőzerővel a franciaországi Európa-bajnokságra készül a Bernd Storck vezette magyar válogatott. Mint ismert, a mieink pótselejtezőn, a Norvégia elleni kettős győzelemmel vívták ki a tornán való szereplés jogát.

A német sikerkapitányt a nyári készülődés előtt kérdezte a FIFA honlapja.

– Amikor átvettem a csapatot, nem változtattam meg mindent egyszerre, kompromisszumokat kellett kötnöm – mondta Bernd Storck a kezdetekről. – Azonban amikor elértük a pótselejtezőt, tudtam, hogy azon az úton kell haladnom, amin elindultam. Ehhez olyan játékosokra és stábtagokra volt szükség, akikben megbízhatok. Tudtam, hogy a saját munkafilozófiámat kell követnem, ezért összeállítottam a saját stábomat. Nem volt semmi gondom az addigi kollégákkal, de olyan személyeket akartam magam köré, akik ugyanúgy gondolkodnak, mint én. Aztán behívtam néhány fiatal játékost is, mint például Kleinheisler László – senki sem értette, miért tettem ezt, hiszen nem volt játékban –, akinek bíztam a képességeiben, és értékes tagja is lett a csapatnak.

Storck ismét kiemelte, a szurkolók 12. emberként segítik a válogatottat, eufória lett úrrá az országban a kijutást követően.

A szakvezetőt a portugál, osztrák, izlandi trióról is kérdezték – mint ismert, ellenük játszunk a csoportmeccsek során.

– Portugália és Ausztria a csoport esélyesei, miközben Izland is sokat lépett előre az elmúlt években – néhány éve a mostani csapatuk az U21-es Eb-selejtezőkön a német U21-válogatottat is le tudta győzni. Izlanddal együtt mi vagyunk a csoport „kívülállói”. Portugáliának rengeteg sztárja van, és Ausztria is rengeteget fejlődött. Majdnem minden játékosa külföldön játszik.

Storck külön szót ejtett a kiváló csapatszellemről is, mely a válogatottat most jellemzi. A csapat játékstílusáról elmondta, fő szempont, hogy önbizalommal, félelem nélkül lépjünk pályára, ezt pedig segítik a komoly riválisok ellen lekötött felkészülési mérkőzések is. A magyar csapat kiegyensúlyozott, nincsenek egoista tagjai, sem pedig „primadonnák”.

A vébé-selejtező is szóba került, ám a kapitány ezzel kapcsolatban óvatos. Elmondta, a szeptemberben kezdődő selejtezők még nehezebbek lesznek, mint a mögöttünk álló Eb-selejtezők – Feröer ellen kezdünk, de a portugálokkal, svájciakkal, lettekkel és andorraiakkal kiegészülő csoport sokkal nehezebb lesz, mint a legutóbbi sorsolásunk. Ebből a csoportból kijutni a világbajnokságra még nagyobb siker lenne, mint a mostani Eb-szereplés.

Olvasói sztorik